Košarkaško SP juniora: Hrvatska prva u skupini

HRVATSKA U19 košarkaška reprezentacija upisala je i treću pobjedu na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu i tako okončala natjecanje u skupini D na prvom mjestu.

Košarkaši Borisa Kurtovića slavili su 75:63 nad Argentincima u Aucklandu, iako su nakon prve četvrtine imali deset koševa zaostatka.

U prvoj su dionici mladi hrvatski reprezentativci zabili tek osam koševa, ali već u drugoj su četvrtini nadigrali svoje protivnike s 21:6 i otišli na odmor s pet koševa prednosti (29:24). U nastavku se nastavila sjajna igra Hrvatske, te je prednost povećana s pet na 14 razlike (58:44), te se tako ušlo u posljednju četvrtinu.

Zanimljivo je reći da je Argentina zabila samo 12 koševa u razmaku od 19 minuta i 36 sekundi između početka druge i kraja treće četvrtine i to prvenstveno zahvaljujući sjajnoj obrani Hrvatske, a prvenstveno Marija Delaša, Tomislava Zubčića i Leona Radoševića, koji su u tom periodu kombinirali sedam blokada.

U posljednjoj četvrtini Argentinci su se približili na minus od sedam poena, dvije minute i 15 sekundi prije kraja, ali Hrvati nisu dozvolili preokret.

U hrvatskim redovima najefikasniji je bio Delaš s 27 koševa (šut iz igre 10-12, sl. bacanja 5-6) i 8 skokova, dok mu je sjajno asistirao Zubčić s 12 koševa i 9 skokova. Argentince su predvodili Matias Nocedal i Lisando Rasio s 11 koševa.

U daljnji tijek natjecanja tako su se plasirale prvoplasirana Hrvatska i drugoplasirana Argentina, koje će u novoformiranoj skupini odmjeriti snage s Australijom, Kanadom i Španjolskom.

Dodajmo još da je Mario Delaš nakon tri odigrana kola i dalje najbolji strijelac natjecanja s prosjekom od 24.7 koševa, a zauzima i četvrto mjesto na ljestvici najboljih skakača s 8.7 skokova u prosjeku.

Toni Prostran s četiri asistencije u prosjeku dijeli treće mjesto najboljih asistenata turnira.

Košarka, SP U19, 3. kolo:

Skupina D

Hrvatska - Argentina 75:63

Novi Zeland - Kazahstan (kasnije)

Redoslijed: 1. Hrvatska 6, 2. Argentina 5, 3. Novi Zeland 2(-1), 4. Kazahstan 2(-1)

Pročitajte više