Kostelić: Nismo luđaci!



BILI su to neponovljivi vikendi. Ili skoro neponovljivi, jer Ivica Kostelić u Wengenu je već obranio slalom i super-kombinaciju te preselio u - Kitzbuhel. Lani je na legendarnom Streifu nastavio siječanjsku žetvu i otišao bogatiji za 304 boda i 125 tisuća eura.

"Danas mi je bio jedan od najboljih dana u skijanju. Mi smo mala ekipa iz male zemlje i tko bi prije 10 godina rekao da će hrvatska himna svirati u Kitzbuhel", govorio je tada uvjerljivo vodeći skijaš Svjetskog kupa.

Ivica je imao 401 bod ispred Zurbriggena. Marcel Hirscher danas mu bježi  svega 30 bodova. Već u Wengenu postao je jasno da se Ivica nije odrekao ideje o obrani naslova. Koliko god Gips mislio da je to nemoguće. Ivica izaziva ogroman strah konkurencije. Svindalu baš i ne ide, posebno kad je zdravlje u pitanju, Hirscheru ide, ali samo u dvije discipline. Opasan je, međutim, Beat Feuz, koji je preuzeo spust i Super G. Ti "brzi" bodovi neophodni su na Kostelićevom kontu. U Super G-u još nije skupio nijedan, a lani ih je u ukupni saldo ugradio više od 200. On to mora i može, jer raritet je u današnjem skijanju versatilnost koju Ivica posjeduje.

U slalomu sve funkcionira dobro, ali da, nedostaju mi "brzi" bodovi. Volio bih uzeti bodove u Super G-u. Borim se, ali problem je sa skijama"

Čovjeku koji u jednom danu trenira četiri discipline čude se čak i Austrijanci. Ivica se, pak, čudi njima. Pa Hirscher je u jednom vikendu, zbog jednih haklanih vrata, izgubio 200 bodova fore.

"Ok, neki mediji nazivaju nas familijom luđaka, i to me jako ljuti. Nismo fanatici, ne treniramo više ne drugi. No, kad treniramo radimo to kako spada. Akcenti su drugačiji jer treniramo sve discipline", objašnjava Ivica za Kurier.

Treba obuzdati emocije da one ne bi preuzele tebe

"Veselim se vikendu koji slijedi, jer Kitzbuhel preferira tehničare, materijal ovdje ne igra toliku ulogu u brzim disciplinama"

Netko od novinara spomenuo je pritisak velikog obiteljskog imena. Ivica se po tko zna koji put mogao samo nasmijati.

"Najvažnija stvar u natjecanju je da zaboraviš sve oko njega. Moraš kontrolirati svoje emocije, da one ne bi preuzele kontrolu nad tobom. Siguran sam da ćemo ja i Hirscher nastaviti borbu"

Do kraja sezone još je 25 utrka: sedam spustova, po pet Super G-a i slaloma, četiri veleslaloma, tri kombinacije i jedan paralel-slalom. Tko preživi, pričat će.

Pročitajte više