Kovač: Ja sam Hrvat, Nijemac i Europljanin. Moj brat Robert također

Foto: FC Bayern München (Twitter)

U NJEMAČKOJ se i dalje vodi žustra rasprava o Mesutu Özilu.

Nedavno umirovljeni njemački reprezentativac turskog podrijetla priopćio je kako se povukao jer "osjeća rasizam i nepoštovanje".

Mesut Özil izazvao je skandal jer se u Londonu tijekom svibnja u okviru humanitarnog događaja susreo i fotografirao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Premda su njemački mediji vijest prenijeli uz brojne kritike, Mesut Özil nije se ispričao. Prijevremenu reprezentativnu mirovinu najavio je opširnim pismom.

"Moja me majka učila da nikada ne zaboravim odakle sam. Da nikada ne zaboravim svoje podrijetlo, baštinu i obiteljsku tradiciju. Fotografija s Erdoganom imala je posve drugačije konotacije. Nema nikakve veze s politikom", poručio je i požalio se na odnos njemačkog nogometnog saveza i javnosti prema njemu zbog činjenice što je podrijetlom Turčin.

"Nijemac sam kada pobjeđujemo. Imigrant sam kada gubimo."

U jeku debate koja je podijelila Njemačku, i Bayernova trenera Niku Kovača upitali su za komentar. Na američkoj turneji, nakon pripremnog prijateljskog ogleda s Juventusom, vješto je namignuo i izbjegao odgovor.

U ponovnom je pokušaju ipak odgovorio na spornu temu oko Mesuta Özila. 

"Tijekom igračke karijere igrao sam s igračima različitih nacionalnosti. Mnogo se više može postići uz bolje razumijevanje ljudi kojima ste okruženi. Sport je najbolji način za promociju kohezije, solidarnosti i prijateljstva. Kao treneri, imamo zadaću prakticiranja integracije. Na njoj inzistiramo moj brat Robert i ja", diplomatski je, ukazujući na ujedinjujuću snagu sporta, odgovorio Bildu.

Niko Kovač rođen je u Berlinu, ali korijeni ga vežu uz Hrvatsku.

"Kozmopolit sam i Europljanin. Obožavao sam igrati za Hrvatsku. Moji su roditelji hrvatskog podrijetla. Hrvatska je sjajna zemlja, ali i u Njemačkoj se osjećam kao kod kuće. Moj dom je Europa", istaknuo je u duhu europejca i otkrio kako tijekom igračkog mandata nikada nije iskusio rasizam.

Pročitajte više