KOVAČEV BAYERN

Kovač kritizirao Nijemce: "Taj podatak govori da se ne ide u dobrom smjeru"

NIKO KOVAČ dao je opširan intervju za njemački Bild nakon poraza svog Bayerna u Superkupu protiv Borussije Dortmund. Govorio je o poukama iz prve sezone u kojoj je osvojio dvostruku krunu i o teškim uvjetima kad je iz tjedna u tjedan trpio nevjerojatne kritike.

Nijemci su pisali da je Kovač od uprave zatražio četiri pojačanja.

"Ponovit ću još jednom: to je bila tvrdnja, ne i zahtjev. To bi bila pogrešna interpretacija. Tako sam rekao jer ja kao trener moram razmišljati i o najgorem mogućem scenariju. A taj najgori scenarij imali smo već prošle sezone kad smo u prva tri kola imali tri teško ozlijeđena igrača: Comana, Tolissa i Thiaga. Posebno su nam Coman i Tolisso nedostajali cijelu sezonu. Zato uvijek moraš imati plan B. Znam da naši odgovorni ljudi rade na tome da dorade kadar, da imamo mogućnost kompenzacije u slučaju da izgubimo jednog ili više važnih igrača", započeo je bivši hrvatski izbornik pa objasnio Nijemcima što mu se ne sviđa kod njih.

"Kad izostane uspjeh, onda se trenerima nikakva opravdanja ne uvažavaju. Mislim da sam podatak da bundesligaški treneri na klupi opstaju u prosjeku svega 1,2 godine govori da se ne ide u dobrom smjeru jer se radi po načelu 'samo brzo, samo brzo'. I kako onda da na taj način nešto razviješ? U drugim zemljama, poput Engleske ili Italije, to je drukčije. Institucija trenera ondje je nešto sasvim drugo."

Potom je govorio o kritikama na svoj račun.

"Kao trener svakog se dana propituješ. Analiziraš svaki tjedan, svaki mjesec. Puno sam razmišljao o toj svojoj prvoj godini na Bayernovoj klupi. Što je bilo dobro, a što nije bilo po mome guštu. Prema tome pokušavam i poredati stvari koje bih htio poboljšati", rekao je pa nastavio:

"Nogomet nije samo 90 minuta koje vidimo na terenu. Nogomet je trening i priprema za trening i analiza treninga, analize utakmica, stručni stožer, igrači, momčad, vođenje i međusobni kontakt. Sve je to toliko kompleksno da se čovjek ne može s tim nositi sam. Potrebni su mu pomoćnici na koje se može osloniti."

Otkrio je potom da ni trenutka nije razmišljao o povlačenju u teškim situacijama pa se osvrnuo na opasku da moć trenera u Bundesligi opada.

"Trener je po definiciji vodeći zaposlenik. Na toj poziciji, bez obzira na to je li riječ o poduzeću ili nogometnom klubu, snosiš određenu odgovornost. Moć, ili bolje rečeno vlast trenera pomalo su se izgubili. Zašto, o tome moramo razmisliti. U drugim je zemljama položaj trenera ipak drukčiji nego u Bundesligi."

Dotaknuo se ciljeva Bayerna u novoj sezoni.

"Svi znamo da su ciljevi u Bayernu jako veliki. Ali opet moramo racionalno pristupati temama i otvoreno reći: Mi smo ispali u osmini finala. S jako dobro odigranom prvom utakmicom i manje dobrom uzvratnom. Na drugoj strani imali smo suparnika kao što je Liverpool koji je drugi put u nizu došao do finala Lige prvaka, a ovaj je put i osvojio."

Problem njemačkog prvaka je i širina rostera, odnosno to što Kovaču fali još nekoliko kvalitetnih ofenzivaca.

"Da, tako i ja mislim. Dvadeset i tri igrača uključujući vratare dovoljan je kadar. To znači da trebamo 16 do 18 afirmiranih igrača te dva do četiri klinca. Dakle, formula glasi 18+2 ili 16+4. Pod uvjetom da su ti mladi igrači od afirmiranih već dovoljno naučili da mogu pratiti razinu Bundeslige."

Bayern večeras otvara Bundesligu protiv Herthe od 20:30 u Münchenu.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više