Kovačić blizu ekskluzivnog društva, a ispred Modrića su samo Ronaldo, Ramos i Buffon

Foto: EPA

HRVATSKA i Tunis će u 21 sat u Kairu odigrati polufinalnu utakmicu prijateljskog turnira. Izabranicima Zlatka Dalića to je prva utakmica nakon studenog prošle godine i pobjede nad Armenijom (1:0) na kraju kvalifikacija za ovogodišnje Europsko prvenstvo. Pobjednik današnjeg susreta u utorak će igrati protiv Egipta, koji je u drugom turnirskom polufinalu pobijedio Novi Zeland (1:0). Poraženi će isti dan igrati protiv Novozelanđana.

Očekuje se da će Hrvatska istrčati u najboljem mogućem sastavu, što znači da će u veznom redu zaigrati zajedno Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović. Nakon odlaska Ivana Rakitića iz reprezentacije 2020. godine, njih trojica su postali novi "veliki trojac" veznog reda Hrvatske, a osim samih predstava na terenu, to se reflektira i na broju nastupa. Zajedno imaju velika 362 nastupa za reprezentaciju.

Kovačić je jako blizu ulaska u "Klub 100"

Veznjak bogate karijere, u kojoj je igrao za Dinamo, Inter, Real, Chelsea i sada Manchester City, već je godinama na meti čudnih kritika kako u reprezentaciji još nije preuzeo konce kako se od njega očekuje. Za to vrijeme, korak po korak, primaknuo se ekskluzivnom klubu igrača koji imaju 100 ili više nastupa za reprezentaciju, u kojem se trenutno nalazi samo deset igrača: Modrić (172), Darijo Srna (134), Ivan Perišić (129), Stipe Pletikosa (114), Rakitić (106), Josip Šimunić (105), Ivica Olić (104), Domagoj Vida (103), Vedran Ćorluka (103) i Dario Šimić (100).

Kovačić trenutno ima 97 nastupa za reprezentaciju, što znači da bi, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, nakon dva nastupa na predstojećem prijateljskom turniru u Egiptu svoj stoti nastup za Hrvatsku trebao upisati uoči Europskog prvenstva u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Makedonije koja će se igrati u Rijeci 3. lipnja. Podsjetimo, Hrvatska će prije Eura igrati još i 8. lipnja u Lisabonu protiv Portugala, što će biti generalka prije otvaranja prvenstva 15. lipnja protiv Španjolske.

Brozović bi na Euru također trebao ući u "Klub 100". Trenutno je na 93 nastupa, što znači da bi, ako nastupi u sve četiri prijateljske utakmice uoči Eura, svoj stoti nastup trebao upisati u posljednjoj utakmici skupine 24. lipnja protiv Italije. Inače, Brozović je u posljednje dvije godine propustio samo jednu utakmicu reprezentacije - protiv Maroka u borbi za brončanu medalju u Kataru.

Modrić je u vlastitoj kategoriji

Prošlo je više od 18 godina otkako je Modrić debitirao za reprezentaciju u prijateljskoj utakmici protiv Argentine u kojoj je Hrvatska slavila 3:2 u Baselu. Nakon velikog pritiska javnosti, tadašnji izbornik Zlatko Kranjčar pozvao ga je i odmah postavio u početnu postavu, a ostalo je povijest koja se i dalje piše. Od 38 igrača koji su bili u zapisniku te utakmice danas nogomet aktivno igraju samo dvojica - Modrić i Lionel Messi koji je tada zabio svoj prvi gol za Argentinu.

Messi je dogurao do 180 nastupa za Argentinu od tada, a Modrić je sa svojih 172 trenutno na 16. mjestu svih igrača u povijesti nogometa po broju nastupa za nacionalnu vrstu. Od igrača koji su nastupali za reprezentacije pod okriljem UEFA-e samo su tri ispred Modrića po broju nastupa: neuništivi Cristiano Ronaldo, koji je svjetski rekorder s 205 nastupa i ujedno jedini s više od 200 nastupa, Sergio Ramos sa 180 nastupa i Gianluigi Buffon sa 176 nastupa za Italiju.

Foto: EPA

Iako bi mnogi voljeli da Dalić ponekad poštedi Modrića, on stalno igra i lako je moguće da na otvaranju Eura protiv Španjolske upiše svoj 177. nastup za Hrvatsku te tako prestigne Buffona. Za prestizanje Ramosa potrebno je da Hrvatska prođe skupinu, čemu se svi, dakako, nadamo. Od svih igrača koji su na svjetskoj listi ispred Modrića, aktivni u svojim reprezentacijama su samo Ronaldo i Messi.

Stoga, ako Modrić dođe do barem 180 nastupa za Hrvatsku, ispred njega će u povijesti nogometa biti samo Ronaldo, Bader Al-Mutawa (Kuvajt - 196 nastupa), Soh Chin Ann (Malezija - 195), Ahmed Hassan (Egipat - 184), Hassan Al-Haydos (Katar - 183), Ahmed Mubarak (Oman - 183) i Messi. Možda Svjetsko prvenstvo u SAD-u 2026. godine ipak nije baš toliko daleko.

 

Pročitajte više