Kraj najveće transfer-sage u povijesti nogometa

Foto: Profimedia

NI jedno ime u posljednjih nekoliko godina nije toliko puta ispunjavalo naslovnice sportskih medija kao ono Kyliana Mbappea. Koliko god da su klubovi trošili, što god da se događalo tijekom prijelaznog roka, dovoljna je bila tek jedna glasina kako je Mbappeu u PSG-u dosadno i svijet nogometa bi okrenuo fokus samo na to.

Ovoga tjedna, nakon sve sile članaka, lažnih izjava i nagađanja koja su aktualna još od 2018., kada je Mbappe službeno prešao iz Monaka u PSG, najdulja je transfer-trakavica očito okončana. Mbappe je izjavio kako neće iskoristiti mogućnost produljenja ugovora do ljeta 2025., već će ovoga ljeta napustiti pariški klub. Madridska Marca, bliska Realu, objavila je da je Mbappe već potpisao za Kraljevski klub.

U Španjolskoj je već sve spremno za njegov dolazak

Vijesti o njegovu transferu aktualne su u svakoj državi svijeta, no nigdje nisu toliko istaknute kao u Španjolskoj. Bilo da se radi o novinama, portalima, televiziji ili radiju, svaku osobu vezanu za nogomet pitalo se nešto o Mbappeu.

I dok je normalno da se ta pitanja postavljaju čelnicima Reala i Carlu Ancelottiju, u Španjolskoj stvari idu toliko daleko da je Mbappe tema i kod ljudi koji nemaju nikakve veze s transferom. Xavi, predsjednik Barcelone, Joan Laporta, treneri ostalih klubova u La Ligi, svi su u nekom trenutku morali odgovoriti na pitanje što misle o dolasku Mbappea u Real.

Zasićenje takvim glasinama i objavama jako je pogodovalo Realu jer se već stvorio scenarij prema kojem bi Mbappe bio najveći izdajnik kada ne bi potpisao za njega. Uostalom, neki navijači Reala su još prošle sezone na utakmice nosili transparente s porukom da im Mbappe ne treba.

Madridski su novinari njegov ostanak u Parizu nazvali najvećom greškom u njegovoj karijeri, a neki su otišli tako daleko da su potencijalno osvajanje Svjetskog prvenstva 2022. i Lige prvaka 2023. nazvali nebitnim u široj slici. Sve je to, dakako, bio igrokaz koji se savršeno uklopio u narativ koji Mbappea prati još od malih nogu. Onaj da on mora postati buduća glavna zvijezda Reala.

Real je postao prva opcija još kada je bio dječak

Mbappe je u prosincu 2012. dobio pozivnicu za probu u Real Madridu. Već je bio član Clairefontainea, elitne akademije francuskog saveza, te nije bilo kluba u Ligue 1 koji ga nije želio. Od klubova izvan države najviše je zagrizao Chelsea, koji je zahtijevao da Mbappe dođe na drugu probu. Na to je njegova majka odgovorila: "Ili ćete ga potpisati sada, ili ćete dati 50 milijuna za pet godina."

Real je, pak, odradio posao na potpuno drugačiji način. Njegovi roditelji su htjeli da Mbappe svoje prve korake odradi u Francuskoj, no Real je ipak odlučio isprsiti se prilikom njegovog dolaska, znajući da je riječ o talentu kojeg će u nekom trenutku u budućnosti htjeti dovesti.

Zinedine Zidane dočekao ga je u zračnoj luci, proveo njega i njegove roditelje kroz stadion, prostorije kluba i kompleks za trening, a nakon toga upoznao ga je s Cristianom Ronaldom. Mbappe je o Realu maštao još sa šest godina kada je za poklon dobio maketu stadiona Santiago Bernabeu, a njegova slika u sobi s posterima Ronalda sada je već legendarna.

Mbappe je bio dječak prepun samopouzdanja i uvjerenja da će biti velik nogometaš pa je tako još u školi za domaću zadaću "Gdje se vidite u budućnosti" nacrtao sebe na naslovnici časopisa Time. Put je započeo u Monacu, gdje je postao najmlađi prvotimac u povijesti kluba, pri čemu je Arsene Wenger vikao da je novi Pele. Svoje posljednje poglavlje u Francuskoj piše ove sezone.

Nakon što je osvojio šest ligaških naslova, Svjetsko prvenstvo te na njemu postao i najbolji strijelac, vrijeme je došlo da postane i klupski velikan, što mu PSG nije uspio pružiti zbog statusa lige i izostanka osvajanja Lige prvaka. Iako je smatran najboljim igračem svoje generacije, Mbappe je možda dao i previše vremena PSG-u da postane ono što u Realu može - nogometni heroj svog doba.

Grafika: Sofascore

Real se promijenio...

I dok je potpuno razumljivo zašto Real želi najpopularnijeg i jednog od najboljih nogometaša svijeta, pored čitave priče o njegovoj sudbini da jednom zaigra za taj klub, postavlja se pitanje kako će se uopće uklopiti u trenutni sustav.

Real ove sezone nije klub pogonjen isključivo individualnim potezima i aurom Ancelottija; već smo vidjeli taktičke preinake kojima su optimizirali izostanak klasičnog napadača, nastao odlaskom Karima Benzeme.

Vinicius Junior i Rodrygo uživaju surađujući s Judeom Bellinghamom kojemu je otvoren put za probijanje kroz sredinu u kojoj nema centralnog napadača. Pogotovo je jaka suradnja Judea s Viniciusom. Njih dvojica su više puta jedan drugome dali točno i kvalitetno dodavanje nego što je to učinio ijedan drugi par suigrača u La Ligi.

Bellinghamova privrženost lijevoj strani otvorila je prostor za Valverdea da probija kroz desni kanal, a kao dodatni trkač na toj strani jako dobar posao odrađuje i Daniel Carvajal. Napad Reala izuzetno inteligentno koristi prostor te su međusobne rotacije i utrčavanja dovedeni do savršenstva.

Čak i surovi broj golova pokazuje nam da su Vinicius i Rodrygo na putu da sruše svoje osobne rekorde u klubu, dok je Bellingham do sada zabio 16 golova. U svojoj karijeri Benzema je samo dva puta zabio više od 16 do ovog trenutka sezone.

...kao i Mbappe

Znajući da Mbappe najbolje od sebe daje na poziciji Viniciusa, na prvu izgleda kao da za njega nema mjesta, odnosno da bi nepravedno izbacio iz prve postave jednog od najboljih igrača kluba. Međutim, kod Mbappea smo pod Luisom Enriqueom ove sezone vidjeli element taktičke adaptacije kakav od nekih ostalih zvijezda PSG-a u novijoj povijesti nismo vidjeli.

Pored viđenih kvaliteta, Mbappe je pokazao visoku efikasnost kod kontrole lopte u uskom prostoru, ali i kod spuštanja u dubinu te proigravanja. S obzirom na ostvareno u karijeri, teško bi mu bilo prigovoriti kada bi se požalio na poziciju koju igra. No, njegov stav i percepcija nogometa, čak i u sezoni odlaska iz PSG-a, na takvom su nivou da bi prihvatio bilo koju ulogu koju mu Ancelotti namijeni.

Pored svega što je napravio do svoje tek 25. godine, Mbappe ni u kojem trenutku nije izgubio želju i elan za napretkom i razvojem. Odbio je ponudu od 700 milijuna eura po sezoni od Al Hilala, znajući da, ako uistinu želi biti čovjek koji će obilježiti eru nogometa, to mora napraviti izvan dosadašnjih okvira.

Real neće dobiti samo najveću nogometnu zvijezdu. Dobit će zvijer željnu dokazivanja, voljnu da se prilagodi, spremnu otvoriti novo poglavlje u knjizi usporedbi s najvećim nogometašima u povijesti. Zastrašujuće je da, uz do sada ostvareno, tek mora još jako puno napisati.

Pročitajte više