hrvatski napadač za index

Kramarić: Petković i ja bismo sjajno surađivali. Trebam takvog igrača uz sebe

Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds, EPA

ANDREJ KRAMARIĆ pet mjeseci nije igrao nogomet zbog ozljede koljena, a onda se vratio i u prva dva nastupa za Hoffenheim zabio dva gola. Prvo u velikoj domaćoj pobjedi nad Schalkeom (2:0), a zatim i u trileru protiv Herthe (2:3) u Berlinu.

Bolji povratak ovaj 28-godišnji napadač nije mogao poželjeti. Zbog operacije koljena propustio je pripreme i početak sezone u Bundesligi, kao i prethodne četiri utakmice Hrvatske u borbi za Euro. Njemački mediji nisu vjerovali u ekspresan povratak, prognozirali su mu znatno smanjenu minutažu za hvatanje forme, ali hrvatski reprezentativac iznenadio je sve, pa čak i samog sebe.

Nije ga bilo pet mjeseci, preskočio je pripreme, a onda je postao neočekivani junak Hoffenheima

U razgovoru za Index Kramarić otkriva kako mu je bilo u periodu rehabilitacije u kojem nije mogao igrati utakmice te kako je doživio veličanstveni povratak na teren.

"Nije mi bilo lako živjeti kao navijač pet mjeseci. Sretan sam što sam se vratio, pogotovo zbog načina na koji sam to učinio - u prve dvije utakmice zabio sam dva gola. Uopće nisam mislio da ću se vratiti na ovaj način. Osjećao sam se fizički jako dobro na terenu, ali moram biti iskren i reći da me još uvijek brinu mali problemi s tim koljenom. Liječnici kažu da je to normalno nakon operacije, ali to traje već neko duže vrijeme i nije baš bajno kako možda izgleda na temelju moje dvije utakmice. Samo sam fokusiran na to da nestane bol koju tu i tamo osjećam pa da se što prije vratim na stare staze", rekao nam je Kramarić pa otkrio da uopće nije očekivao ovakav povratak:

"U trenucima kad sam se vraćao u kadar, tjedan dana prije povratničkog nastupa u dogovoru s trenerom odlučeno je da ću zaigrati 20 do 30 minuta u početku. Međutim, dan prije utakmice trener mi je rekao da me vidi u prvoj postavi. Želio je da igram, što me malo iznenadilo. Nisam to očekivao, ali sam trenerovu želju sam prihvatio. Očekivao sam da ću dobiti nekih 60 minuta, ali na utakmici je bila takva situacija da sam se ja jako dobro osjećao, trener je napravio neke druge izmjene, ja sam zabio gol i na kraju odigrao svih 90 minuta. Drugu utakmicu sam isto zabio gol i odigrao svih 90 minuta", dodaje Andrej.

Iako izgleda kao da se u potpunosti oporavio, nije sve kako treba biti

Dojam je da je trener Hoffenheima Alfred Schreuder bacio Hrvata u vatru te dobio najbolji mogući odgovor na to. Kao da je htio uvjeriti svog igrača da odmah može biti pravi nakon teške ozljede i dugotrajne rehabilitacije.

"Neću reći da me to uvjerilo da sam odmah pravi jer bolovi su još prisutni. Nije to tako bajno kako izgleda i kako svi misle. Trenutno mi je jedini cilj zaliječiti tu ozljedu da što prije budem onaj pravi jer nije to još kako bi trebalo biti", upozorio je Kramarić koji na spomen ozljede mijenja ton u pomalo zabrinjavajući kao i vjerojatno svatko tko prođe to iskustvo.

Kramarić ističe da su jedini problem Hrvatskoj u kvalifikacijama te "druge" utakmice

Hrvatska je neočekivanim remijima protiv Azerbajdžana i Walesa zakomplicirala situaciju u finišu kvalifikacija. Izabranicima Zlatka Dalića protiv Slovaka bit će dovoljan i remi, ali plasman na završni turnir realno se mogao i ranije osigurati.

"Ne bih rekao da nam se situacija u finišu kvalifikacija previše zakomplicirala. Nama je protiv Slovačke dovoljan i remi što je dobar rezultat. Samo nam je bitno da se kvalificiramo na Euro. Isto tako jasno je da bi bilo puno ljepše da smo to učinili puno prije s obzirom na to kako smo igrali prije, koliko zapravo možemo i što smo mi Hrvatska. Moramo pobjeđivati te 'druge' utakmice koje već duži period ne uspijevamo dobiti.

Jedino je to bio problem u ovim kvalifikacijama, to emocionalno pražnjenje. Prvu utakmicu u ciklusu odigrali smo jako dobro, a drugu potpuno suprotno i bez energije. Teško mi je puno govoriti o utakmicama u kojima nisam igrao jer nisam bio tamo, ali nadam se da će na kraju sve biti ok."

Petković bi mu kao podrška u napadu sjajno odgovarao. Tako bi se najbolje osjećao

Kramarić je borbu za Euro 2020. najavio golom za pobjedu protiv Azerbajdžana u 79. minuti na Maksimiru. U porazu od Mađarske u Budimpešti asistirao je Rebiću za gol, dok je protiv Walesa odradio 90 minuta bez učinka. U te tri utakmice jednom je odigrao u ulozi klasičnog napadača, a preostale dvije kao krilni napadač. U međuvremenu se u najboljeg napadača reprezentacije prometnuo Bruno Petković, a dojma smo da bi suradnja njih dvojice na terenu bila fantastična stvar za Dalićeve planove.

"Moja najdraža pozicija je uvijek da nekako budem iza klasičnog napadača te imam slobodu kretanja po sredini. Tako se najbolje osjećam. To nije krilna pozicija, niti sam ja klasična špica kao što je to Petković koji je jači, može zagraditi i čuvati loptu. Ja sam više all-around igrač koji traži prostor kroz igru. Petković je odigrao odlične utakmice za reprezentaciju i apsolutno podržavam ideju tog jednog igrača koji je uz mene u sredini kao špica. Smatram da bismo ja i Petković mogli sjajno funkcionirati."

Kramarić upozorava na probleme Hrvatske protiv Slovačke te ističe da će to biti sasvim drugačija utakmica od drugih zbog ogromnog uloga kojeg nosi sa sobom

Hrvatska je u Trnavi razbila Slovačku 4:0, ali utakmica na Rujevici bit će sasvim nešto drugo. Pitali smo Andreja što misli o protivnicima Hrvatske u ključnoj utakmici kvalifikacija.

"Vidjeli smo sve o njima u toj prvoj utakmici koju smo jako dobro odigrali. Ne treba ništa i nikoga izdvajati jer to će biti potpuno drugačija utakmica na Rujevici. Nema smisla izvlačiti pluseve i minuse. Oni moraju ići na sve ili ništa, bit će puno motiviraniji i discipliniraniji i vjerojatno će se dosta igrača promijeniti s obzirom na prvu utakmicu koju su oni, po mom mišljenju, kriminalno odigrali.

Nama će nedostajati Vida i Lovren, dva stopera koji su navikli jedan na drugoga, pa nas sigurno ne čeka baš tako laka utakmica, ali Hrvatska je Hrvatska. Uvijek to ponavljamo, i imamo volju i želju, daleko kvalitetnije igrače i moramo to izgurati do kraja."

Rijeka mu je uvijek dodatan motiv, ali kada je u pitanju najbolji klub u HNL-u, tu nema dileme

Najbolje trenutke karijere prije odlaska u inozemstvo Kramarić je proživio u Rijeci.

"Vratiti se u Rijeku gdje sam doživio jedne od najljepših dana u karijeri uvijek je veliko zadovoljstvo. Za Rijeku me vežu fenomenalne uspomene i nogomet. To će mi itekako biti dodatan motiv", kazao je.

Nezaobilazno pitanje bilo je i ono o HNL-u, na koje je Kramarić kratko i jasno odgovorio.

"Ne pratim toliko kao što sam prije, ali znam otprilike što se događa. Samo ću reći da je Dinamo za pet klasa bolji od svih ostalih i to je to. Bolji su i od Atalante i Šahtara u Ligi prvaka. Što se hrvatske lige tiče, nema smisla raspravljati tko je najbolji. To se zna", završio je Kramarić.

Pročitajte više