Kranjčar Bugarima poklonio bod

Ipak, izborniku nitko neće moći prigovoriti zato jer je u igru postavio svoga sina, Niku Kranjčara. On je danas bio na visini zadatka, a iz dva pokušaja s dvadesetak metara je umalo i svladao bugarskog vratara Ivankova.

Strijelac oba pogotka za hrvatsku reprezentaciju je heroj iz Goteborga, Darijo Srna. On je prvi pogodak postigao iz slobodnog udarca s 20 metara iskosa s lijeve strane kada je bugarskog vratara Ivankova uhvatio na krivoj nozi, dok je drugi pogodak postigao iz jedanaesterca.

Bugari su pogotke postigli nakon izlaska Roberta Kovača. U 78. minuti naši obrambeni igrači izgubili su loptu 40 metara od svoga gola, Martin Petrov se sjurio prema Butini, a njegov jak udarac naš vratar nije uspio neutralizirati. Već u 86. minuti Stilian Petrov probio je desni bok, ubacio na pet metara gdje je Berbatov ostao sam i u padu glavom svladao Butinu za 2:2.

Nakon današnje utakmice Hrvatska će, unatoč gubitku dva boda, ostati na čelu osme kvalifikacijske skupine sa sedam osvojenih bodova. Ipak, ostaje žal, jer su "vatreni" pobjedom u današnjoj utakmici mogli biti jednom nogom na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Utakmica je pred 30.000 gledatelja odigrana na stadionu u Maksimiru, a sudio ju je Talijan Pierluigi Collina.

Izjave Stoičkova i Kranjčara nakon utakmice:

Nakon utakmice Hrvatska Bugarska u kojoj je osvojio bod, bugarski izbornik Hristo Stoičkov bio je zadovoljan.

"Zadovoljan sam prije svega što su moji mladi igrači pokazali da znaju igrati i da ova generacija može još puno pokazati. Drago mi je što su naši igrači nisu predali ni kad su gubili 0-2, a u drugom poluvremenu smo agresivnom igrom pritisnuli Hrvate koji praktički nisu došli u priliku. Hrvatska je postigla dva gola bez prave šanse, ali to je prava ekipa sastavljena od pravih i mladih igrača i teško će netko ponoviti ovaj uspjeh koji smo mi napravili".

Stoičkov je naglasio da je vjerovao u povoljan rezultat i dodao da Hrvatska i Bugarska ostaju glavni favoriti za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Njemačku.

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Kranjčar rekao je da ne može biti zadovoljan kada se nakon vodstva od 2-0 odigra neodlučeno na domaćem terenu, ali da nema ni velikih razloga za nezadovoljstvo.

"Odigrali smo utakmicu s dva različita poluvremena, već u zadnjih pet minuta prvog dijela vidjelo se da će Bugari u drugom dijelu zaigrati na sve ili ništa. U svlačionici sam od igrača tražio da zadrže linije kao u prvom dijelu, ali oni očito nisu poslušali. Poremetio nas je i izlazak Roberta Kovača koji je dobio grčeve u nogama zato što ne igra u klubu. Igru je poremetio i izlazak Nike Kranjčara, koji je bio zamijenjen zbog zamora. ", rekao je Kranjčar te naglasio da je ubacivanjem Jerka Leke i Ivice Banovića želio ojačati vezni red, ali da očito njih dvojica večeras nisu bili raspoloženi za igru.

Iako je cijelo vrijeme naglašavao kako je zadovoljan rezultatom, Kranjčar je rekao da prihvaća i da snosi odgovornost zbog remija. Nakon što su mu novinari prigovorili zbog izmjena, Kranjčar je rekao da prihvaća krivnju i da je sad najlakše reći "zašto nisi ovo, zašto nisi ono napravio".  

"I prije ovih kvalifikacija sam tvrdio da Švedska, Bugarska i Hrvatska ravnopravno konkuriraju za dva mjesta koja vode u Njemačku, a to i sada mislim", zaključio je izbornik naše reprezentacije.

Iz minute u minutu

3´ Niko Kranjčar je iz slobodnog udarca loptu ubacio u kazneni prostor, a Vranješ je glavom umalo iznenadio Ivankova.

7´ Nakon ubačaja sa strane Berbatov glavom šalje loptu iznad gola.

12´ Nakon odličnog prodora Babića Vranješ puca pored gola.

15´ Slobodan udarac s desne strane. Svi su očekivali da će Srna nabaciti u šesnaesterac, ali on je pucao direktno prema golu i pogodio. Tome je pripomogao i loše postavljeni vratar Bugara, Ivankov.

22´ Snažan udarac Nike Kranjčara s 20 metara bugarski vratar Ivankov odbio je u vratnicu.

25´ Niko Kranjčar je proigrao Klasnića koji je s ruba šesnaesterca loptu puknuo pored gola.

27´ Nakon ubačaja iz kuta Stilian Petrov je najviši u skoku, ali njegov udarac zaustavlja greda.

29´ Niko Kranjčar je ponovno snažno tukao s dvadesetak metara, ali opet je njegov udarac zaustavio Ivankov.

31´ Babić je srušen u kaznenom prostoru, a Collina je pokazao na bijelu točku.

32´ Darijo Srna poslao je loptu u desni kut bugarskog gola i pogodio. Iako je Ivankov krenuo u pravu stranu Srnin udarac bio je presnažan.

45´ Nakon ubačaja u šesnaesterac, Božinov je zahvatio loptu glavom, ali Tokić se pojavio ispred praznih vratiju i spasio situaciju.

---------------

48´ Prvi su u drugom poluvremenu zaprijetili Bugari. Nakon ubačaja u šesnaesterac Martin Petrov je pucao glavom, a Butina je loptu odbio u korner.

58´ Pršo je dodao za Babića koji je pucao iskosa, s ruba šesnaesterca, ali obranio je Ivankov.

78´ Bugari su krenuli u kontru i lopta je došla do Martina Petrova koji je prošao Darija Srnu. Bugarski napadač je s lijeve strane ušao u kazneni prostor hrvatske reprezentacije, te je pucao sa 7-8 metara. Butina je pokušao zaustaviti loptu, ali ona mu se od ruke odbila u mrežu.

83´ Berbatov je s desetak metara umalo svladao Butinu, ali vratar "vatrenih" je spasio situaciju.

86´ Martin Petrov je probio desnu stranu, te je ubacio u šesnaesterac, a Berbatov, na kojeg je naša obrana zaboravila, glavom je matirao nemoćnog Butinu.

Sastavi

Hrvatska
Butina, Srna, Šimunić, R. Kovač (od 77. Banović), Tokić, Vranješ, Babić, Pršo, N. Kovač, Klasnić (od 56. J. Leko), Kranjčar (od 69. Balaban).

Bugarska
D. Ivankov, Kišišev (od 56. Janev), Petkov, Markov, Jankov, Berbatov, Georgiev (od 90. Paskov), M. Petrov, S. Petrov, Božinov (od 56. Mančev), Stojanov.

Žuti kartoni
Hrvatska: Srna, R. Kovač, Babić
Bugarska: Kišišev, Janev, M. Petrov

V.P.

Pročitajte više