Kranjčar: Hrvatski navijači me mrze, ali neću se nikada predati

"AGENT Nike Kranjčara je ubijen, navijači su ga mrzili zbog zločinačkog prelaska iz Dinama u Hajduk, a otac Zlatko, nekadašnji izbornik hrvatske reprezentacije bio je državni neprijatelj broj jedan." Ovu rečenicu je objavio škotski dnevnik, kao uvod u razgovor s Nikom  Kranjčarom, glavnim pokretačem Portsmoutha. I sasvim sigurno jednim od najvećih nogometnih talenata koje je Hrvatska ikada imala. To Škoti, doduše, nisu napisali, ali mi ne dvojimo. Priča o liku i djelu Kranjčara juniora nadaleko je poznata, stoga nema smisla prenositi riječi škotskih novinara koji su secirali Nikinu karijeru. No, svakako treba istaknuti impresije novinara nakon posjete Portsmouthovom trening kampu.

"Jednostavno je drugačiji. Od svih Portsmouthocih zvijezda, on odskače." - napisali su.

"Mi Škoti smatramo se ponosnima i odanima više od bilo kojeg naroda, ali trebali bi upoznati Hrvate. To je druga dimenzija." - nastavljaju škotski reporteri.

Kranjčar je najbolji primjer, dodaju u tekstu, zapravo najavi pripremne utakmice Škotske i Hrvatske na Hampdenu sljedećeg tjedna. Niko će, uslijed teške ozljede Eduarda, biti ključni Bilićev čovjek, smatraju Škoti.

"Odlazak u Hajduk bila je najbolja odluka"

Kranjčar je razgovor otpočeo zanimljivom izjavom: "Moj odnos s hrvatskim navijačima nikada neće biti idealan, to je nemoguća misija. No, na sreću, problema je sve manje. Oni najvjerniji nikada mi neće oprostiti što sam iz Dinama prešao u Hajduk,  ali to je bio moj izbor. Nikada nisam požalio jer me je taj potez dovelo ovdje gdje sam sada. Na neki sam način bio prisiljen napustiti Dinamo i najbolja je odluka bila doći u Hajduk. S tim ću živjeti do kraja života." - kazao je Niko, te se odmah nadovezao:

"Došlo je do razilaženja s upravom Dinama. Trener me prisilio da treniram s juniorima, klub je nanizao nekoliko loših rezultata i odlučili su nam srezati primanja. Rekao sam da ću pristati na to ukoliko predsjednik i direktor također smanje svoja primanja. To je nije dogodilo. Dinamovi navijači bili su bijesni, ali ne i nasilni. Istina, bio sam stalna meta uvredljivih povika s tribina, ali mogu živjeti s tim."

"Svi su govorili da zavrjeđujem biti u reprezentaciji dok nisam postao izbornikov sin"

Razgovor je nastavljen temom "otac izbornik".

"Bilo je čudno, emocije su se miješale. Ali uvijek sam se trudio, dao sam sve od sebe i zato nitko nema pravo kritizirati mene ili moga oca. Kao dijete, uvijek sam se više brinuo za njegove rezultate, nego za svoje. Dva dana prije nego je postao izbornik svi su govorili da zavrjeđujem biti u reprezentaciji. A kada sam pozvan, onda sam odjednom bio izbornikov sin. S Hrvatskom nismo prošli skupinu, i to je bilo teško razdoblje za nas obojicu. Kad mi je došlo da napustim reprezentaciju, taj bi me osjećaj brzo napustio. Pozvan sam u  reprezentaciju kako bi dao  sve za svoju zemlju. Uvijek ću igrati sa srcem. Hrvatima je takav odnos usađen od roditelja i nikada neću reći ne svojoj zemlji.

Eduardo je nezamjenjiv

Nije moglo proći ni bez pitanja koje je već tjednima svima na pameti - kako će Hrvatska proći na Euru bez svog najboljeg strijelca?

"Eduardo je bio naš prvi strijelac i najbolji igrač, ali sad moramo naučiti kako igrati bez njega. Vjerujemo ostalim napadačima koje imamo na raspolaganju, ali dobro znamo da je on nezamjenjiv", kaže Niko i nastavlja: "Izbornik će protiv Škotske sigurno isprobati različite kombinacije jer se moramo što prije priviknuti na njegov izostanak kako bi na Euru bili uspješni".

Kranjčar junior škotskim je novinarima pričao i o svom osobnom odnosu s hrvatskim Brazilcem. "Odrastao sam s Eduardom, uvijek smo bili u istoj momčadi. Jako sam blizak s njim i ako je itko zaslužio veliku nogometnu karijeru onda je to on. Nije mu bilo lako kad je kao dječak došao u Hrvatsku iz Brazila bez svojih roditelja. On je nevjerojatno talentiran i cijela je zemlja tužna zbog njegove ozlijede".

Obožavan u Škotskoj zbog gola na Wembleyju

Niko Kranjčar dobro poznaje škotske igrače, posebno one koji igraju u Premiershipu poput Jamesa McFaddena, Darrena Fletchera, Craiga Gordona ili Alana Huttona, a o njima je mogao naučiti i od Pompeyjevog pomoćnog trenera Joea Jordana.

"Znamo koliko je Škotska bila blizu plasmanu na Europsko prvenstvo i to u najtežoj mogućoj kvalifikacijskoj skupini. Dokazali su da su reprezentacija vrijedna poštovanja. Nitko ne može doći u Škotsku i sa sigurnošću tvrditi da će otići kao pobjednik. Znamo da je Hampden veliki izazov jer Škotska je zaslužila poštovanje, ne samo Hrvatske, nego i cijelog svijeta. U kvalifikacijama su svima pokazali koliko su opasni, posebno na svom terenu", podvukao je Niko.

Niko Kranjčar jedan je od najpopularnijih hrvatskih nogometaša u Škotskoj, čije je ime "Tartan Army" glasno uzvikivala kad je Hrvatska gostovala na Wembleyju. Škoti su te večeri bili gotovo jednako sretni kao Hrvati.

"Nisam mislio da ću biti popularan u Škotskoj zbog svog gola Englezima na Wembleyju, ali ako će Škoti navijati za nas na Europskom prvenstvu, bit će mi jako drago", zaključuje Niko.

P.V./D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više