Kranjčar na Wembleyju ispisao povijest

KANU je u 37. minuti zabio jedini pogodak na utakmici, koji je Mornarima donio pobjedu u FA Cupu. Niko Kranjčar prvi je poletio u zagrljaj svom suigraču, no još je dosta vremena ostalo do posljednjeg zvižduka...

>Redknapp: Ovo je ostvarenje sna!

Iako je Portsmouth do posljednje sekunde susreta plesao na žici, Niko Kranjčar ipak se upisao u povijest. Postao je prvi Hrvat koji je ikada osvojio FA Cup. Silvio Marić nastupio je za momčad Newcastlea 1999. godine, ali uspješniji je s 2:0 bio Manchester United.

Velšani iz Championshipa odlučno su, bez imalo respekta prema favoritima, otvorili susret na Wemblyju, dok su nogometaši Harryja Rednkappa štekali u napadu, koji je predvodio pomalo usamljeni Kanu. Nakon nekoliko izglednih situacija ispred

37. minuta ponudila je kapitalan potez. Nigerijac Kanu, koji je iza sebe već imao promašeni zicer (nakon fantastičnog proigravanja Muntarija, svladao je vratara i s dva metra pogodio vratnicu) uspio je uz pomoć dotad sjajnog vratara velške ekipe ugurati loptu u mrežu.

Kanuov sunarodnjak John Utaka probio je po desnoj strani i ubacio prizemnu loptu u peterac. Golman drugoligaša loše je reagirao odbivši loptu na noge Kanuu, koji mu je pred nosom gurnuo loptu u mrežu za konačnih 1:0.

Portsmouth je samo statistički bio bolja momčad. Momci Harryja Rednkappa nisu demonstrirali premierligaški status.

Niko Kranjčar odigrao je zapaženu ulogu u pobjedničkom sastavu, ali tek u drugom poluvremenu. U Redknappovoj formaciji s jednim napadačem nije imao odviše šansi za udarce, ali kreirao je nekoliko dobrih situacija i tradicionalno zabljesnuo s nekoliko izvanserijskih poteza. U 52. minuti odigrao je sjajnu petu u prostor Muntariju po lijevoj strani, ali je akcija završila na žalost završila bez pogotka. U 54. je minuti Kranjčar zaradio i žuti karton zbog preoštrog starta nad Peterom Whittinghamom, a minutu kasnije umalo je pobjegao obrani Cardiffa i sam se sjurio prema golu. U solo-izlasku na golmana u posljednji ga je tren prekršajem zaustavio suparnički branič Loovens.

Odnos udaraca prema golu (11-9 za Portsmouth, 5-3 u okvir) i posjed lopte (51-49 posto za Portsmouth) sugeriraju da je momčad s Frattona s puno muke došla do trofeja. Strahovit pritisak Cardiff je nametnuo u posljednjih 15 minuta, prijetili su Thompson i mladi Ramsey, ali Mornari su svim oružjima uspjeli obraniti Jamesovu mrežu.

Drugo je to slavlje Portsmoutha u najstarijem klupskom natjecanju na svijetu. Momčad s Fratton Parka u vitrinama ima naslov iz 1939. godine.

Prvo poluvrijeme:

Početni pritisak hrabrih velšana kulminirao je prvim kornerom na utakmici. Ledley je izveo, ali loptu je pokupio Johnson i opasnost za Mornare je otklonjena.

Portsmouth je odgovorio kontrom, ali Kanu, koji predvodi napad Mornara (nema ozlijeđenog Defoea), našao se u zaleđu. Cardiff je, međutim, bez respekta ušao u utakmicu. Nova prijetnja sijevnula je preko Whittinghama, ali njegov pokušaj s nekih 17 metara James odbija u korner.

U 16. minuti u prilici, i to velikoj našli su se Redknappovi nogometaši. Distin je izveo slobodnjak s desne strane, prilično iskosa, ali vrlo precizno, ali vratar Cardiffa unio je dodatnu dozu samopouzdanja svojim suigračima, fantastičnom obranom. Lopta se ipak odbila do Kanua, ali je u fliperu bio uspješniji Loovens.

Vratnica za Portsmouth. Nevjerojatnu je priliku u 19. minuti propustio Kanu! Skočila je klupa Portsmoutha, Redknapp se uhvatio za glavu, vidjevši kako se Kanuov udarac s dva metra, nakon što je

U 23. minuti slobodnjak je za Cardiff. Parry šutira s točke velo blizu 16-erca, ali obrana Mornara blokira njegov udarac.

Momčad Nike Kranjčara, koji nije zapažen na startu utakmice, izgledala je pomalo sputano u napadu.

Pogodak za Portsmouth! No, Portsmouth je ipak poveo u 37. minuti susreta. Strijelac je bio Kanu, uz veliku pomoć dotad vrlo dobrog vratara Cardiffa. Utaka je napravio dobar posao na desnoj strani, uspio je prevariti čuvara, ući u 16-erac i zapucati prema golu iz vrlo teške pozicije, sasvim iskosa.

Drugo poluvrijeme:

Niki Kranjčaru pripao je uvod u drugo poluvrijeme. Nakon pritiska Cardiffa, otvorio se i Portsmouth. Kranjčar je petom vratio loptu Diarrai, koji se sjurio po lijevoj strani, vratio u sredinu za Kanua, ali njegov udarac blokirao je defanzivac Cardiffa. Šteta, bio bi to sjajan pogodak.

Nova opasnost za Cardiff uslijedila je nakon udarca Muntarija s ruba 16-erca. No, lopta je otišla za malo preko grede.

Kranjčar je u 54. minuti zaradio žuti karton zbog oštrog prekršaja na Whittinghamu.

Cardiff je prvi krenuo s izmjenama; umjesto Whittinghama ušao je 17-godišnji Ramsey. U 69. minuti umjesto Utake ušao je Nugent, dok je kod Cardiffa Hasselbainka zamijenio Thompson.

Niugent se odmah istaknuo volejom s desne strane koji je vratar Cardiifa mirno obranio.

Papa Bouba Diop ušao je u igru za Portsmouth .

Cardiff vrši strahovit pritisak u posljednjih 15 minuta; opasni su Thompson i Ramsey, a nakon kornera glavom je pokušao i Loovens. No, bez uspjeha.

Do posljednje sekunde Cardiff se nije predao, ali ni četiri minute sudačke nadoknade nisu pomogle i Portsmouth je došao do povijesnog uspjeha.

Početni sastavi:

Portsmouth:

Pročitajte više