Kranjska Gora ovo ne pamti. Pogledajte kako izgleda pred utrke za vikend

Screenshot: Twitter

KRANJSKA GORA, kultno slovensko zimovalište i desetljećima poprište natjecanja najboljih svjetskih skijaša, za vikend bi trebala organizirati utrke veleslaloma i slaloma za skijaše. Točnije, FIS je potvrdio da je subotnji veleslalom već otkazan, dok je nedjeljni slalom jako upitan. Razlog su previsoke temperature ove godine, velika vlažnost zraka te kiša. Vrijeme primjerenije ranoj jeseni ili proljeću, a ne zimi, čini ovu sezonu alpskog skijanja noćnom morom za organizatore.

Nema sporta kojem globalno zatopljenje smeta kao skijanju, a to se posebno vidi u završnici sezone. Ionako preblaga zima se i kalendarski bliži kraju, što je dodatno povisilo ionako neprirodno visoke temperature. Kranjska Gora mjeri 7 stupnjeva, pada kiša, a očekuje se da bude i 10 stupnjeva. Naravno, u takvim uvjetima nema nimalo prirodnog snijega, što se u ovom dijelu Slovenije ne pamti tijekom zime. S obzirom na sve navedeno, ne pomaže umjetni snijeg jer on može biti tek dodatak prirodnom, a ne temelj za održavanje natjecanja. Organizatori se sada nadaju da će se ostvariti prognoza za nedjelju o ledenoj kiši i značajnom padu temperature pa da barem uspiju održati slalom. 

Nakon Kranjske Gore skijašima je preostala završnica u austrijskom Saalbachu u sve četiri discipline; slalomu, veleslalomu, superveleslalomu i spustu. Skijašice su pak ovog vikenda u švedskom Areu, gdje će voziti također veleslalom i slalom, ali tamo ima snijega.

Pročitajte više