HRVATSKA REPREZENTACIJA SE VRATILA U DALMACIJU

Krcati stadion u Omišu dočekao reprezentaciju, Perišić imao tremu

Foto: Index, Miranda Čikotić / Pixsell

HRVATSKA nogometa reprezentacija uveličala je proslavu 100. rođendana NK Omiš i u revijalnoj utakmici pobijedila slavljenika s 4:0 (3:0) pred više od 5000 gledatelja na omiškom gradskom stadionu Anđelko Marušić Ferata, a vodeći pogodak za 'vatrene' postigao je Omišanin Ivan Perišić, glavni inicijator dolaska svjetskih doprvaka u grad na ušću Cetine. 

Osim Perišića, golove za Hrvatsku postigli su Josip Brekalo (12) i Luka Modrić (39) u prvom poluvremenu te dvostruki strijelac Bruno Petković (58, 68) u drugom dijelu.

Uoči početka dvoboja omiški gradonačelnik Ivo Tomasović je Ivanu Perišiću uručio povelju počasnog građanina Omiša za sve što je učinio za grad u kojem je odrastao, a Perišić se svojim sugrađanima zahvalio na podršci koju su davali reprezentaciji tijekom prošlog ljeta na putu do svjetskog srebra.

16:30 Ovako je izgledao trenutak kad je reprezentacija nakon četiri godine izašla na teren u Dalmaciji. Na tribinama su snage podijeljene: Dio navijača nosi dresove Hrvatske, a ostali su u plavoj boji omiškog kluba. Perišić, koji je doveo reprezentaciju u Omiš, održao je govor uoči utakmice. Imao je veću tremu na Ferati nego kad izlazi na San Siro. Sa sobom je nosio papir kao podsjetnik da nešto ne zaboravi, da ne zablokira.

15:35 Nekoliko ljudi sa zastavom stoje na vrhu klisure ili "stine" kako kažu domaćini i prate utakmicu iz ptičje perspektive.

15:00 ''Hvala što ste došli, hvala vam i za prošlo ljeto. Kad smo u Rusiji gledali vaša videa slavlja, plakali smo. To nam je dalo snagu. Svaki Omišanin zna što znači biti dio ovog grada i zato mi svaka nagrada Omiša puno znači. Hvala ljudima koji su danonoćno radili da pripreme stadion'', rekao je prije utakmice Ivan Perišić.

14:55 Live stream sa stadiona:

14:45 Pogledajte atmosferu na stadionu uoči utakmice

14:35 Video dolaska navijača na stadion:

14:30 Pola sata prije utakmice ogromna gužva pred stadionom zbog detaljnih pretresa

Pred stadionom je nekoliko tisuća onih koji žele ući na tribine, ali moraju čekati zbog detaljnih pretresa. Čini se kako nema šanse 

Atmosfera u Omišu je sjajna, navijači su u dresovima Perišića, Modrića, Rakitića, Rebića i ostalih viceprvaka svijeta. Zgrade pored stadiona u Omišu obilježene su hrvatskim zastavama. Pogledajte video iz Omiša:
 

14:10 "Bit će kašljanja sutra"

Samo rijetki strahuju od diverzantskih akcija navijača. "Nije lijepo vidjeti toliko policije, nema razloga da ne možemo navijati za našu reprezenzaciju u našem gradu. Trebali ste jučer vidjeti kako je izgledao trening. Stotine djece po kiši čekaju, uzeli su im kišobrane, pretresli torbe. Bit će kašljanja sutra..", priča naš sugovornik koji za ruku vodi dva sina, u dresovima Rakitića i Modrića.

14:00 Kiša je počela sat vremena prije utakmice. Roditelji s djecom najbrojniji od onih koji idu prema stadionu. 

Počela je padati kiša. Navijači s kojima razgovaramo na putu do stadiona, većinom roditelji s djecom, presretni su zbog dolaska reprezentacije u Dalmaciju. "Napokon! Eto to želim reći nakon što djecu vodim godinama po gostovanjima. Lijepo je upoznati Zagreb i Osijek, ali je lijepo i konačno iz dnevnog boravka doći na utakmicu reprezentacije.", kaže nam jedan od roditelja.

13:45 Policija čuva reprezentaciju čak i s mora te sa Cetine!

Kolika je briga organa reda i sigurnosti da ne bude diverzija neprijatelja HNS-a, dokazuje i fotografija koju nam je upravo iz Omiša poslao čitatelj. Policijski brod naime patrolira rijekom Cetinom te njenim ušćem u more, u blizini kojeg se nalazi stadion. 

13:30 Sat i pol prije utakmice Omiš je pod policijskom blokadom

Na ulazu u grad više je policijskih marica. Jako osiguranje je po cijelom gradu, a posebno oko stadiona i na njemu.

Gledatelji neće smijeti unijeti ništa na tribine, na kojima čak ni lice neće smijeti biti prekriveno maramom. Bit će maksimalne mjere sigurnosti, kao jučer prije treninga, kada su prilikom ulaska na tribine pretresali i djecu.

Omiškim ulicama dominiraju upravo djeca u dresovima reprezentacije i u pratnji roditelja. Najpoznatiji dres u ovom kraju, onaj dimenzija 8x5 metara sa četvorkom i natpisom "Perišić" na leđima, s tvrđave Mirabel prebačen je na tribinu stadiona Anđelko Marušić Ferata. Objekt koji će ugostiti Hrvatsku nije obnavljan od 1979. kada je napravljen za Mediteranske Igre, a sada je ušminkan prvi put nakon te manifestacije. 

U gradu inače "među odraslima" oko reprezentacije vlada velika zafrkancija. Neredi se spominju, ali samu kontekstu tipične dalmatinske zezancije. Rade se dišpeti i sprdačine na račun "repke", ali nema ni govora o netrpeljivosti.

Hrvatske dolazi u Omiš "povodom 100. rođendana" lokalnog niželigaša: Naravno, stvarni razlozi daleko su važniji

U grad Ivana Perišića dolazi formalno povodom 100. rođendana tog kluba, ali naravno da su razlozi gostovanja osvajača svjetskog srebra u ovom dijelu zemlje daleko važniji, strateški. 

U režiji i pod pokroviteljstvom HDZ-a, nogometna reprezentacija vraća se u Dalmaciju, i to u pravom trenutku. Prema HNS-u, a dobrim dijelom i prema reprezentaciji buntovno nastrojena regija prilično je pacificirana povijesnim uspjehom nacionalne selekcije prošlog ljeta.

Putem do srebra, a posebno nakon njega, mnogi su u Dalmaciji zaboravili na kriminal u HNS-u, kvote Mamićevih igrača u reprezentaciji, suđenje na štetu Hajduka u derbijima s Dinamom i ponašanje nogometne vlade kao da Dalmacija nije u Hrvatskoj pa je reprezentacija od 1997. do svastike tamo odigrala samo jednu službenu utakmicu. 

Dolazak do finala SP-a kod većine ljubitelja nogometa u Dalmaciji je ogorčenje pretvorio u euforiju. Posebno su Modrićem i kompanijom postali opijeni oni najmlađi.

Ipak i dalje je itekako živ bunt protiv HNS-a i njegove momčadi koji se ogleda i u tome što je jučer crnim sprejom išaran veliki plakat dobrodošlice reprezentaciji na ulazu u Omiš, a na istom mjestu je prekrižen i natpis HNS.

Država ni tu ništa ne prepušta slučaju. Posljednjih dana Omiš, jako uporište navijača Hajduka koji vode bunt protiv HNS-a, je pod policijskim opsadom. Područje oko stadiona je zadnja dva dana "zona zabrane kretanja motornim vozilima", navijači Hajduka iz grada privode se na obavijesne razgovore.

Iako je kišno vrijeme, zaštitari i policajci na jučerašnji trening reprezentacije na stadionu Omiša nisu dopuštali ulazak s kišobranima čak ni djeci. Da bi im ih ipak vratili kada je počela kiša toliko jaka da je trening reprezentacije prekinula nakon samo 20 minuta.

Utakmicu će zbog ozljeda propustiti Ivan Rakitić i Ante Rebić, ali će zato tribine stadiona Anđelko Marušić Ferata biti krcate. Bez obzira na bunt protiv "repke" koji još uvijek tinja u Dalmaciji.
 

Pročitajte više