Kreće 12. Europsko prvenstvo u nogometu

U SUBOTU, 12. lipnja, utakmicom Portugal - Grčka započet će 12. europsko nogometno prvenstvo, što će se do 4. srpnja ove godine održati u Portugalu.

Smotra najboljih 16 vrsta Starog kontinenta održat će se u osam gradova (Aveiro, Braga, Coimbra, Faro-Loule, Guimaraes, Leiria, Lisabon i Porto) i na deset stadiona. Domaćini su za izgradnju osam novih, te renoviranje dvaju stadiona potrošili 630 milijuna dolara. Po drugi puta u povijesti kao samostalna zemlja mjesto na završnici EP-a izborila je i Hrvatska. U svom premijernom nastupu "Vatreni" su 1996. godine u Engleskoj stigli do četvrtfinala. Nakon što su u skupini pobijedili Dansku i Tursku, te izgubili od Portugala, u četvrtfinalu su odabranici Ćire Blaževića dugo mučili Njemačku, no "Elf" je sretno i spretno izborio pobjedu (2:1), a kasnije stigao i do naslova prvaka. Ostat će zapisano kako je strijelac prvog pogotka hrvatske reprezentacije na završnici jednog europskog ili svjetskog natjecanja bio Goran Vlaović, koji je postigao pogodak u dvoboju protiv Turske.

Četiri godine kasnije zapeli smo u kvalifikacijama i propustili Belgiju i Nizozemsku. Niti u izlučnim nadmetanjima za Portugal nije bilo blistavo. Predvođena novim izbornikom Ottom Barićem Hrvatska je otvorila kvalifikacije neodlučenim ishodom protiv Estonije (0:0), a potom izgubila u Bugarskoj (0:2). No, Barić je ipak posložio redove i "kockasti" su s pet pobjeda u šest susreta izborili dodatne kvalifikacije sa Slovenijom. Zagrebačkih 1:1 i pobjeda u Ljubljani (1:0) protiv "Janeza" osigurala je hrvatskoj vrsti vizu za EP. U Portugalu će naša reprezentacija igrati u B skupini zajedno s aktualnim europskim prvacima Francuzima, te Engleskom i Švicarskom.

Na dosadašnjim Europskim prvenstvima najviše je uspjeha imala Njemačka, koja je osvojila tri naslova (1972, 1980, 1996), a još je dva puta igrala u finalima (1976 i 1992). Francuzima su dva puta bili europski prvaci (1984, 2000), dok je to bivšem Sovjetskom Savezu i Čehoslovačkoj, te Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj i Danskoj uspjelo po jednom. Zanimljivo, Europa je bila posljednji kontinent na kojem je pokrenuto nogometno prvenstvo za reprezentacije, a njegov duhovni otac bio je Francuz Henri Delauney. Natjecanje isprva nazvano Europski kup nacija startalo je s kvalifikacijama ujesen 1958. godine. Mnoge nogometne sile bile su skeptične pa je prvo izdanje proteklo bez Njemačke, Italije, Nizozemske...Međutim, u idućim desetljećima ovo natjecanje se razvilo u jedno od najvećih i najzanimljivijih sportskih događaja na svijetu.

(Hina) xdl yrš

Pročitajte više