Kreće Formula 1 za žene

Foto: EPA-EFE

U 68 GODINA povijesti Formule 1 kroz bolide i staze prošlo je više od 900 različitih vozača. Među njima su bile samo dvije vozačice. Maria Teresa de Filippis nastupala je na VN-u Belgije 1958. godine i završila je na 10. mjestu, a Lella Lombardi je 1975. godine bila šesta na VN-u Španjolske i uzela je pola boda.

Još tri djevojke ušle su u kvalifikacije, ali nisu se uspjele kvalificirati za utrku. Maria de Villota 2012. i Susie Wolff 2015. bile su testni vozači, a Tatiana Caulderon tu ulogu ima ove sezone u Sauberu.

No, veliki nesrazmjer između žena i muškaraca u bolidima Formule 1 uskoro bi se trebao promijeniti. Danas je službeno počela "W series", odnosno Formula 1 za djevojke iz koje će momčadi iz prave F1 moći regrutirati najbolje vozačice u svoje redove. Službeno nema nikakvog ograničenja za žene da se utrkuju s "elitom", no jednostavno ih je premalo u sportu koji je, potpuno nepravedno, oduvijek smatran kao muški. Procjenjuje se da vozaču za put od kart serije do Formule 1 treba oko 10 milijuna eura ulaganja.

"Smatram da se žene i muškarci mogu natjecati u istoj kategoriji ako im se omoguće jednake prilike i mi to želimo napraviti. Ne vidim razlog zašto neki novi Lewis Hamilton ne bi bila žena. Želite li postati vrhunski pilot morate biti strašno predani tom sportu, morate biti jako dobar vozač i vrhunski fizički spreman, ali to ne znači da morate biti muškarac", rekao je David Coulthard, jedan od glavnih ljudi W Seriesa.

On i legendarni Red Bullov konstruktor Adrian Newey sudjeluju u projektu, a seriju financira privatni investitor.

Tko će sudjelovati u W Seriesu?

Barem za sad, neće biti momčadi kao u F1. Vozačice će se selektirati od najboljih u svim trkaćim kategorijama i nijedna neće morati imati nečiju financijsku podršku već će im sve troškove plaćati organizator. Time se želi curama omogućiti što lakši pristup vrhunskom utrkivanju kako bi im što lakše bilo ući u "mušku" Formulu 1.

Odabrane će biti kroz niz testiranja u simulatorima i na mnoge druge načine, a 18 ili 20 djevojaka (još se ne zna točan broj) odabrat će Coulthard i Newey.

Koliki je nagradni fond?

Ukupni nagradni fond prve sezone bit će 1,3 milijuna eura, a pobjednica će osvojiti 430.000 eura, što je jako puno novca s obzirom na činjenicu da djevojke neće morati ništa investirati u svoju F1 karijeru već će ih njihovo vozačko umijeće gurnuti u prvi plan u odnosu na ostatak konkurencije. Očekuje se da će se novac povećati nakon što sponzori prepoznaju atraktivnost natjecanja.

Natjecanje je besplatno, odnosno nema nikakve kotizacije i organizatori smatraju da će biti izrazito atraktivno sponzorima, osobito u vrijeme kad je ženski sport sve popularniji.

Koji je sustav natjecanja i kad je prva utrka?

Nakon što prođe proces selekcije koji je danas počeo, očekuje se da će se prva utrka održati u proljeće sljedeće godine, najvjerojatnije u ožujku. Prve sezone vozit će se šest utrka u trajanju od 30 minuta na europskim stazama, a za naredne sezone planirano je širenje u Ameriku, Aziju i Australiju.

Utrke će se voziti na istim stazama, ali ne u vikendima u kojima se održava Formula 1. Tvrtka Liberty Media, koja je vlasnik licence za F1, budno će pratiti prvu sezonu i kako je bila gledana pa će razmotriti opciju da je uvrsti u svoj kalendar, odnosno da djevojke voze u istom vikendu kad i muškarci.

 Voze li cure iste bolide kao i dečki?

Skoro. Coulthard tvrdi da će bolidi biti zadnji "krik" tehnologije, iako se očekuje da ipak neće biti na nivou Ferrarija, Mercedesa i ostalih momčadi iz F1 koji u razvoj bolida ulažu desetke milijuna eura.

Bolidi će malo podsjećati na stare bolide iz 90-ih jer će imati turbo punjače u 1,8 litrenim motorima, a riječ je o identičnim bolidima koji se koriste u Formula 3 natjecanju. Svi bolidi bit će identični s mogućnošću minimalnih promjena aerodinamičkih svojstva, a imat će i zaštitni okvir oko kokpita po uzoru na ovogodišnje bolide F1.

Hoće li biti televizijskih prijenosa W seriesa?

Gotovo sigurno. Organizatori već pregovaraju s TV kućama diljem svijeta, a britanski Sky će sigurno prenositi dio utrka jer se očekuje nekoliko Britanki u bolidima. No, moći će se gledati i na drugim platformama.

Pročitajte više