Za polufinale protiv jedne od najmoćnijih ekipa svijeta: "Junak na junaka, pa što bude!"

Foto: Getty Images / Guliver image, Screenshot: LEN 

HRVATSKI vaterpolisti su u četvrtfinalu Eura. U Beogradu su u prvoj utakmici nokaut faze očekivano svladali Nizozemsku, rezultatom 16:9 (4-1, 3-2, 4-3, 5-3). 

U četvrtfinalu Ivicu Tucka i njegove odabranike vjerojatno čekaju jaki Mađari, koji su osvojili prvo mjesto u skupini i veliki su favoriti u okršaju s Gruzijom u nedjelju.

Sukno i Joković - veza za golove 

Hrvatska je već nakon prve četvrtine ostvarila prednost 4:1 te do kraja susreta rutinski povećavala razliku u odnosu na inferiorne Nizozemce. Najbolji strijelci Hrvatske bili su Sandro Sukno i Maro Joković, svaki s pet pogodaka. Luka Bukić i Anđelo Šetka postigli su po dva, a Antonio Petković i Ante Vukičević po jedan pogodak. Za Nizozemce je tri gola zabio Lindhout, a po dva Winkelhorst i Gielen.

Hrvatska je prelomila susret u trećoj četvrtini, kada prvi put odlazi na šest pogodaka prednosti. Opuštanje pred kraj dionice Nizozemci nisu kaznili, no ozbiljnija reprezentacija iskoristila bi manjak koncentracije i nervozu koji su igrači Ivice Tucka iskazali u još nekoliko situacija. 

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u utorak, 19. siječnja, s početkom u 20.15 sati. 

"Zasluženo smo pobijedili. Odigrali smo vrlo korektnu utakmicu, ali ne i briljantnu. U ovoj fazi više nije bitno igrati briljantno, već pobjeđivati. Pobjeda nije dolazila u pitanje niti u jednom trenutku. Rutinski odrađen posao. Idemo dalje kroz turnir. U utorak nas čeka utakmica s jednom od najjačih reprezentacija svijeta. Kako bi se reklo, junak na junaka pa ćemo vidjeti!", kazao je nakon susreta izbornik Ivica Tucak.

"Pobijedili smo na najbolji mogući način. Fizički smo zahtjevnu utakmicu pobijedili na tehničko - taktičkim zamislima. Pokazali smo da smo kvalitetnija ekipa od Nizozemske", dodao je Luka Lončar. 

Favoriti bez kiksa 

Favorizirane reprezentacije Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Španjolske ostvarile su u subotu očekivane pobjede u prve četiri utakmice osmine finala Europskog prvenstva vaterpolista te tako izborile mjesto među osam najboljih momčadi Starog kontinenta.

Hrvatska u četvrtfinalu čeka boljeg iz dvoboja Mađarska - Gruzija, Srbija ide na pobjednika sraza Rusija - Njemačka Crnogorci će igrati protiv pobjednika susreta Italije i Turske, a Španjolska čeka Grčku ili Rumunjsku.

Osmina finala - rezultati:

Španjolska - Malta 14-3

Crna Gora - Francuska 11-6

Srbija - Slovačka 10-5

HRVATSKA - Nizozemska 16-9

U nedjelju igraju:

Italija - Turska (9.30)

Mađarska - Gruzija (17.15)

Rumunjska - Grčka (18.45)

Rusija - Njemačka (20.15) 

U Beogradu se opet zviždalo hrvatskoj himni

Pročitajte više