"Krv s vaših očnjaka još se nije osušila, a sada ste opet zagrizli vrat nevine djevojke"

NA DAN spektakularnog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu hrvatski je medijski prostor okupirao slučaj Blanke Vlašić i njezinog pismenog zalaganja za mirno rješavanje pitanja Tibeta, religijskih sloboda, kao i slobode mišljenja u zemlji domaćinu najvećeg događaja u svijetu sporta. "Za Tibet protiv Kine", vrištao je naslov s naslovnice Jutarnjeg lista, koji se poput ostalih medija detaljno osvrnuo na peticiju poslanu kineskom predsjedniku Hu Jintaou, kojom 127 atletičara traži rješenje pitanja Tibeta na miran način u skladu s ljudskim pravima.

> "Za zlato će trebati skok preko 205"

> Blanka nije znala što potpisuje, iako je plakat bio velik dva metra?

> Blanka od kineskog predsjednika traži slobodu za Tibet i slobodu izražavanja u Kini

Među potpisnicima olimpijcima našlo se i ime Blanke Vlašić, čiji je otac Joško Vlašić nakon objave cijele priče reagirao vrlo oštro, tvrdeći da naša najbolja atletičarka na mitingu u Berlinu nije znala da potpisuje spornu peticiju s koje je ovih dana i maknuta, jer "ne želi sudjelovati u politizaciji Igara niti se zamjeriti legalnim institucijama NR Kine."

Priča se ubrzo smirila, Olimpijske igre su se zahuktale, Hrvatska je uzela i prvu medalju, ali Joško Vlašić ne može zaboraviti medijski linč na svoju kćerku. Našoj se redakciji javio pismom, za koje je putem telefona potvrdio da je autentično. Pismo je zapravo forma odgovora glavnom uredniku Jutarnjeg lista Mladenu Pleši, koji je uslijed restrukturiranja u redovima EPH fotelju glavnog i odgovornog urednika Slobodne Dalmacije zamijenio funkcijom glavnog urednika Jutarnjeg lista. Vlašić mu odgovara "zbog destruktivnog, pompoznog i zlonamjernog pisanja o Blanki Vlašić u kontekstu apela za Tibet uoči Olimpijskih igara".

Iako je Blanka na danas održanoj press konferenciji uoči odlaska u Peking potvrdila da je potpisala spornu peticiju, ne jenjava ogorčenost njezina oca zbog tretmana koji je taj potez dobio u našim medijima.

"Glavni uredniče Jutarnjeg lista gospodine Mladene Pleša, malo nas je al' smo smo....", započinje Vlašić svoj odgovor uredniku Jutarnjeg lista.

Naslovnica vašeg lista od 8. kolovoza osvanula je s fotografijom moje kćeri Blanke i naslovom "Za Tibet protiv Kine". Ovo vam nije prvi put da pokušavate Blanku omesti u njenoj sportskoj karijeri. I ne mogu vam predbaciti da nemate savršen odabir trenutka. Dolaskom na mjesto glavnog urednika Slobodne Dalmacije objavili ste njenu obnaženu fotografiju u trenutku neposredno nakon operacije štitnjače kada se ne samo borila za sportsku karijeru već i za normalno življenje. Nož u leđa manirom na kojoj bi vam zavidio i sam Brut iz doba Starog Rima.
Došao sam tada na razgovor sa vama i kazao vam da će Blanka biti svjetska prvakinja i
što-šta još, s vama ili bez vas."

"Nastavili smo suradnju. Oprostili smo vam, ali ne i zaboravili. Surađivali smo s listom kojem ste tada bili glavni urednik, ali vas nismo pozivali na naša slavlja niti odlazili na vaše proslave. Sve što sam vam tada rekao da će Blanka biti ostvarilo se."

"Krv sa vaših očnjaka još se nije ni osušila, a sad ste opet zagrizli vrat nevine djevojke, objavom ove naslovnice i to u praskozorje Olimpijskih igara od kojih ona i svi mi u Lijepoj našoj očekujemo zlato. Onda kada joj treba mir i koncentracija, vi joj ga uzimate."

"Na stup osude stavili ste najbolju na svijetu"

"Da, u prvom trenutku nije se sjetila kada je potpisala taj apel. Mnogo je događaja, gradova i aviona iza nje. Ali joj nitko nije ni objasnio što će napraviti sa njenim potpisom, što je ipak prevara. Stavili ste je na stup osude, djevojku koja je najbolja na svijetu u onome čemu je posvećena i nikada nije sebi dala za pravo kazati da o svemu drugom zna sve niti da je najpametnija."

"Mnogi državnici sa svitom savjetnika iza sebe griješe mnogostruko više nego li ona, ali je ipak baš ona i baš sada zavrijedila da je  se uznemirava  pred odlazak u Peking. Uvrijedili ste se što  nisam dozvolio da direktno ona odgovara na vaša pitanja o Tibetu. Da ste vi napravili nešto najbolje na svijetu cijenio bih kriterije po kojima je to ostvareno i ni na kraj pameti mi ne bi bilo da ih pokušavam mijenjati. U isto vrijeme vi ne prihvaćate moje kriterije po kojima je Blanka to što jeste, da treba mir i koncentraciju i da je do prije neki dan svima bila na raspolaganju, a vašem listu pogotovo."

"Na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Solinske nedavno je netko je napisao grafit "Malo nas je, al' smo govna". Grafit su komunalci prebojali, jer je zaista poguban za mentalno zdravlje nacije. Ni meni se nije svidio, ali sve više shvaćam duhovno stanje autora tog grafita kojeg zasigurno inspiriraju postupci ljudi poput vas."

"Od sada pa do kraja svijeta neće biti suradnje između moje obitelji i novima u kojima vi budete glavni urednik. Želim vam ugodan dan i ugodno praćenje Olimpijskih igara.", poručio je Vlašić.

D.R.
Foto: Tomislav Čubelić

Pročitajte više