Dinamo u Europi

Krznar: Dvije početničke, neforsirane greške su nas koštale

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DINAMO je na Maksimiru izgubio 2:0 od West Hama u prvom kolu skupine H Europa lige. Ovo su reakcije nakon utakmice.

Krznar: Nikad ne možemo biti zadovoljni porazom, a posebice ne kad ovako izgubimo

Prvi je pred kamere stao Dinamov trener Damir Krznar.

"Nikako ne možemo biti zadovoljni nijednim porazom, a posebice ne porazom na ovakav način. Prvo poluvrijeme je bilo mlako, nismo našli konekciju prema naprijed. Čuvali su nam loptu iako smo imali veznog igrača viška. Uz sve to, primili smo pogodak na početničku grešku i to nas je presjeklo. U drugom smo poluvremenu uz uvođenje špice i promjene u rasporedu u sredini dobro krenuli, a onda smo opet primili gol poslije neforsirane greške i to nas je danas koštalo boljeg rezultata", započeo je Krznar.

Obrazložio je zašto je izveo Theophilea-Catherinea na poluvremenu i istaknuo je da to nije napravio zbog njegove greške kod prvog gola.

"Tražili smo dva igrača koji će s pozicije stopera moći bolje ući u igru, procijenili smo da će to biti Šutalo i Lauritsen. To je bio jedini razlog zbog kojeg je Theophile-Catherine izašao. Greške se svima događaju, nije to razlog zbog čega smo ga izveli. To je izolirano neobjašnjiva greška, ali to se u nogometu događa i nije lijepo kad se to dogodi vama."

Objasnio je i taktičku postavku s Ademijem i Ivanušecom iza Petkovića te se osvrnuo na West Hamovu pripremu utakmice.

"Uloga Ivanušeca i Ademija bila je iskoristiti dubinu koju je Petković otvarao svojim spuštanjem u sredinu, ali nismo dobili tu dubinu. Naši protivnici su nam dobro parirali, krenuli su s nečim novom što dosad nisu radili, a to je otvaranje s tri igrača i to nam je stvaralo probleme u prvih 20 minuta, zakasnili smo s reakcijom na to. Spustili su nas desetak metara prenisko i zbog tog bloka smo patili i u tranziciji. Naša ideja je bila da će Petković biti među dvojicom, ali on sam nije mogao protiv trojice."

Ademi je danas prvi put nakon dva mjeseca zaigrao u prvih 11. Krznar je otkrio da nije bio plan da kapetan Dinama odigra svih 90 minuta: "Ademi je počeo i nije bio plan da završi utakmicu, ali smo ga trebali do kraja."

U drugoj utakmici u ovoj skupini Dinamov idući protivnik Genk je pobijedio na gostovanju kod bečkog Rapida, što nije rezultat kojem se Dinamo nadao.

"Svaka utakmica je teška, ali bez obzira na današnje rezultate u Beču i ovdje, u Genku idemo po pobjedu. Tako idemo u svaku utakmicu. Vjerujemo da ćemo uspjeti preboljeti ovaj poraz, tek je prva utakmica, nismo dobro startali, ali ima još vremena."

Zahvalio je i na podršci s tribina.

"Fantastična podrška s tribina, u ime cijele momčadi zahvaljujem na tome. Igrači su to baš komentirali, bili su podrška i kad nije išlo, hvala sjeveru koji nas je bodrio od prve do zadnje minute. Žao mi je što ih nismo nagradili za trud, ali ostalo je još pet utakmica i vjerujemo da će se drugi put doma vraćati s boljim osjećajem."

Oršić: Htjeli smo što dulje zadržati nulu

Idući je poraz komentirao Mislav Oršić.

"Obadva pogotka smo im gotovo poklonili i stvarno je bilo teško poslije toga igrati. Probali smo držati nulu što dulje, znali smo da će s vremenom njima biti sve teže igrati, a nama sve lakše. Nažalost, nismo uspjeli zadržati tu nulu. Drugo poluvrijeme smo bolje ušli, počelo se nešto događati, igralo se na njihovoj polovici, ali nismo zabili gol i onda smo ga opet primili."

Također je pohvalio West Hamovu pripremu za susret.

"Sigurno je da su bili dosta spremni, njihov desni bek je uvijek bio blizu mene. Moramo se okrenuti idućim utakmicama, probati ovo izvući i proći grupu."

Moyes: Vlašić je sjajan dečko i odličan profesionalac

Zatim je pred kamere stao trener West Hama David Moyes.

"Znamo povijest Dinama, njegovu ekipu i što je napravio Tottenhamu prošle sezone. Ne možete podcijeniti to što smo danas ostvarili dobar rezultat. Znali smo da će biti teška utakmica. Bili smo dobri s loptom iako nismo stvorili dovoljno prilika, ali smatram da smo dovoljno kontrolirali utakmicu i zabili smo drugi gol u pravo vrijeme te je to sve olakšalo", započeo je pa dodao:

"Samo sam razmišljao o pobjedi 3:0 Dinama protiv Tottenhama, dobro su igrali i u Londonu, no način na koji igramo ne odgovara i jačim momčadima nego što je Dinamo. U drugom poluvremenu desetak minuta su bili jako dobri, ali nisu uspjeli zabiti. 

Kad se Dinamo otvorio, to nam je dalo priliku da prijetimo iz kontri, ali riječ je o jako dobroj momčadi i mi smo morali biti jako dobri da pobijedimo ovu utakmicu. U prvom su nam poluvremenu prepustili posjed, morali smo biti strpljivi i mučili smo se u stvaranju prilika. Declan Rice je poseban igrač, pokazao je to kod drugog gola."

Na pitanje kako gleda na to što su Dinamovi navijači zviždali njegovim igračima zbog klečanja odgovorio je kratko: "Nije me briga."

Komentirao je i Vlašića.

"Niko je bio vrlo dobar. Nećemo ga požurivati, još je mlad, ali znali smo da je danas bila prava prilika da zaigra u prvih 11. Trebat će mu vremena da se privikne na nas, no drago nam je što ga imamo, sjajan je dečko i odličan profesionalac. Vidim ga na pozicijama 7, 10 i 11 te vjerujem da ćemo u njemu dobiti vrhunskog igrača za Premier ligu. Nadamo se da će nam donijeti golove i asistencije."

Vlašić: Dinamo nije mogao više od ovoga

Na utakmicu se osvrnuo i hrvatski reprezentativac Nikola Vlašić.

"Bilo nam je lakše poslije gola iz Dinamove greške, ali zasluženo smo pobijedili, imali smo još neke šanse, moglo je biti i uvjerljivije."

Impresioniran je West Hamovom pripremom za utakmicu i načinom na koji Moyes radi, a progovorio je i o vlastitoj adaptaciji na novi klub i novu sredinu.

"Tu sam tjedan dana i nikad nisam bio tako detaljno spreman za utakmicu. Mislim da trener Moyes stvarno radi odličan posao i to se danas vidjelo. Jako dobro se osjećam u West Hamu, moram se još malo naviknuti na ekipu i ekipa na mene i bit će još bolje. Snalazim se odlično, svi mi u klubu pomažu. Tražim stan, rješavam takve stvari pa sam po cijeli dan negdje, ali glavni fokus mora biti na treningu. Ovo je malo veći nivo nego u Rusiji, sve je na malo većem nivou pa kad se to skupi je razlika ogromna. Sretan sam što sam došao u ovako veliki klub. Očekujem jako dobru sezonu i za nas i za sebe."

Dotaknuo se i zvižduka koje je dobio s maksimirskih tribina.

"Zvižduke ne uzimam srcu, to je normalno u nogometu. Vidio sam suigrače iz reprezentacije, poželio im sreću u sezoni i to je to, vidjet ćemo se opet za koji tjedan. Samo se smijem kad mi zvižde."

Drago mu je što je priliku da prvi put nastupi u prvih 11 West Hama dobio u Hrvatskoj.

"Lijepo je bilo vratiti se ovdje, igrao sam ovdje puno puta, uvijek je lijepo biti doma. Dinamo je odlična ekipa, znamo to, pokazali su to zadnjih godina. Pričao sam sa suigračima i rekao im da ih ne smijemo podcijeniti, no odlično smo se pripremili i odlično smo izveli naš plan te mislim da Dinamo ipak nije mogao više od ovoga, igrao je onoliko koliko smo mu dali da igra."

Pročitajte više