REGIJA

"Protiv Srbije se pojavio neki Jakirović. Nikad ga prije nisam vidio, a upao je u 11"

Foto: Getty Images / Guliver image

NEKADAŠNJI dugogodišnji reprezentativac BiH Elvir Bolić, s preko 50 nastupa za Zmajeve, vratio se u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj 2006. godine. Reprezentacija BiH prošla je, a i danas prolazi turbulentna politička razdoblja, a u njima je svoj identitet dugo traži i nogometni savez BiH. Polemike o narodnostima igrača koji nastupaju za reprezentaciju bile su vječna tema, svaka promjena izbornika nosila bi i puno dublje promjene u kadar, a to stanje pogodovalo je i grananju koruptivne mreže oko BiH nogometa.

O tome je često progovarao baš Elvir Bolić, koji je karijeru započeo u zeničkom Čeliku, pa preko Crvene Zvezde pred početak rata otišao za Tursku i tamo proveo 16 godina. Od nogometa se oprostio kao igrač Rijeke. 

Baš negdje u tom periodu, 2005. godine, BiH je igrala s tadašnjom Srbijom i Crnom Gorom i izgubila 1:0.

Boliću je na toj utakmici zasmetao Sergej Jakirović, igračka ikona HNL-a, a danas hit trener koji čeka angažman nakon uspješne kampanje s Goricom. Jakirović je nekad nosio titulu najboljeg asistenta HNL-a te je ubilježio nastupe u Ligi prvaka sa sofijskim CSKA i u Kupu UEFA s Kamenom Ingradom, pokojnim klubom iz Velike. 

"Igraš na Marakani pred 60-70 000 navijača, nama samo pobjeda odgovara, a njima i neriješeno. Reprezentacija Srbije i Crne Gore je tada bila kvalitetna ekipa, ali se ponovo događaju stvari koje navode da se ne priča o nogometu nego o nekim drugim stvarima. Meni je to najviše krivo", rekao je Bolić i pojasnio:

"Odjednom su se u toj utakmici pojavili igrači koji su igrali tada i više nikada. Jedan je igrao tada, to mu je bilo prvo okupljanje i više nije igrao. Ne znam zašto je Misimović ostao na klupi, Barbarez je igrao kao libero, ja sam gore bio u napadu, Jakirović je bio neki igrač koji se tada pojavio. Žao mi je, ali mi ga ne znamo, pojavio se tu, možda je dobar igrač, ali ne znamo odakle je došao. On je igrao među jedanaest."

Jakirović: To se želi tako prezentirati 

Reprezentaciju BiH vodio je tada Blaž Slišković koji se zalagao da Hrvati iz BiH dobiju šansu u reprezentaciji, kao i da ta šansa bude jednaka za sve. Potezi su se drugačije tumačili na zapadnoj, a drugačije na istočnoj strani Mostara, grada u kojem je i Jakirović rođen.

Za reprezentaciju BiH Jakirović je upisao pet nastupa, a o tom vremenu već je rekao svoj stav.

"Stekao sam tu prijatelje za cijeli život. Moram priznati da sam bio iznenađen ozračjem u reprezentaciji, jer kada ste u inozemstvu mislite da tu ima podjela i svačega, međutim na kraju svi su disali kao jedan. Vjerujem da je i danas tako, a tko želi prezentirati stvari drugačije, onda je to njegov problem. Ja nemam problem s time što sam igrao za BiH, to mi je čast, ponos i bio mi je veliki san", rekao je Jakirović. 

Pročitajte više