La Liga: Rasipni Englezi dopingiraju i uništavaju nogomet. Ovo je plan za njegov spas

Foto: Profimedia

PREMIERLIGAŠKI klubovi su za samo mjesec dana zimskog prijelaznog roka potrošili rekordnih 915 milijuna eura, pokazali su rezultati analize revizorske kuće Deloitte Sports Business Group. Osim što su Englezi rekordno trošili "momčadski", postavili su i pojedinačni rekord. Chelsea je odradio najrastrošniji prijelazni rok nekog kluba u povijesti nogometa. Potrošio je 37 posto od ukupnog spomenutog iznosa (330 milijuna eura), što je više od ukupne potrošnje svih klubova u Bundesligi, LaLigi, Serie A i Ligue 1.

La Liga bijesno gleda kako joj jedini konkurent troši milijarde dok ona štedi

Zbog toga su naročito bijesni u španjolskoj La Ligi, jedinom konkurentu Premier ligi za status najjače, najatraktivnije i najprofitabilnije nacionalne lige na svijetu. To se posebno odnosi na njihov duel na globalnoj razini za televizijska prava.

Svjetska publika želi gledati najbolje, najatraktivnije i najskuplje igrače, a sudeći po nedavnom prijelaznom roku, Englezi su potukli Španjolce. Zato je reagirao Javier Gomez, generalni direktor La Lige kojeg su kritizirali zbog oštrog stava prema Barceloni. Točnije, nedopuštanja njoj da kupi i registrira igrače dok je na rubu bankrota.

"Ovo što rade engleski klubovi je pravi povod da objasnimo koliko su besmislene priče kako želja La Lige da ima ekonomsku kontrolu nad španjolskim klubovima dovodi do toga da nam klubovi dovode manje igrača od engleskih. Znate što je jedina istina? Mi samo želimo da klubovi troše ono što si mogu priuštiti i što sami stvore kroz svoje prihode", objasnio je Gomez i obrušio se na Engleze:

"Evo što je osnovni problem s Englezima"

"Što je osnovni problem s njima? To što oni dopingiraju klubove. Tako što u njih ubrizgavaju novac koji klub nije stvorio da bi ga potrošio. To dovodi u pitanje održivost kluba ako glavni vlasnik ili dioničar ode. To dakle nije samo dopingiranje, nego i varanje."

Gomez nudi rješenje kako to spriječiti: "Krećemo u borbu. Zahtijevamo da UEFA uvede pravila koja će spriječiti dioničare kluba da ulože više od određenog iznosa i da nadgleda pridržavaju li se klubovi tog pravila. Treba kazniti sve koji se ne drže tih propisa. Nebitno o kojoj se državi ili ligi radi."

Pročitajte više