Ladić: Nekim igračima, poput Kalinića, očito nije čast igrati u reprezentaciji

S PUNO manje medijske pompe nego kada se radi o A selekciji, u utorak se u Zagrebu okupila mlada U-21 reprezentacija koju 13. listopada u Varaždinu očekuje vrlo važan ogled protiv Srbije. Sjajnom gostujućom pobjedom protiv Norveške ispran je okus gotovo sramotnog poraza u 1. kolu protiv autsajdera Cipra. Ne treba posebno naglašavati koliko je sraz protiv Srba bitan za nastavak kvalifikacija i preživljavanje nade da ćemo se nakon 2004. prvi puta plasirati na veliko natjecanje (Europsko prvenstvo).

Ladić je okupio ono najbolje što ima u ovom trenutku izuzev Dinamovca Dejana Lovrena i napadača Blackburna Nikole Kalinića. Na Lovrenovu adresu stigao je i poziv Slavena Bilića, a Kalinić je još jednom okrenuo leđa mladoj reprezentaciji. Ovaj put pod izlikom slabe forme.

U razgovoru za Index, izbornik Ladić je analizirao momčad Srbije te je javnosti objasnio svoj stav oko Kalinićeve odbijenice.

Vjerujemo da ste gledali utakmice srpske reprezentacije i analizirali svog protivnika. Jesmo li favoriti u Varaždinu?

"Gledao sam dvije utakmice, stožer je analizirao protivnika. Ne bih rekao da smo mi favoriti. Gledajući prijenos njihove utakmice protiv Slovačke kada su igrali kod kuće, komentator je kao favorite skupine proglasio Srbiju, Norvešku i Slovačku. To je bilo poslije utakmice sa Ciprom kada su nas na neki način već prekrižili. No tada su kvalifikacije tek počele, još nam predstoji puno utakmica. Na papiru jesu oni prva klasa (skupina), a mi druga i istina je da imaju bolji rejting od nas. To su sve činjenice, ali treba to i na terenu pokazati."

Kako bi opisali njihovu momčad?

"Srbi su individualno jaki, jedan na jedan su sjajni. Imaju sedam igrača koji igraju u stranim klubovima, a od ostalih 13 igrača 11 igra u Zvezdi i Partizanu. To je impresivno."

No, nije niti vaša reprezentacija puno lošija...

"Da, veseli činjenica da dosta igrača igra redovito u svojim klubovima, da imamo dobru atmosferu i da smo dobrom igrom i dobrim rezultatom u Norveškoj vratili pozitivno ozračje. Polako se ponovno počinje stvarati jedna dobra generacija koja bi trebala napraviti taj iskorak."

Dinamo igra odlično, a nekoliko vaših prvotimaca je sastavni dio Jurčićeve momčadi. Veseli li vas igra recimo Milana Badelja koji je zabljesnuo posljednjih dana?

"Veseli igra, ali ne samo Badelja, veseli činjenica da je dosta igrača u formi i da postoji kontinuitet. S te pozicije je lako otići i na malo veći nivo. Kada nisi unutra, onda je teško reći: danas ću biti pravi."

Dojam je da je ova momčad satkana od igrača s velikim potencijalom. Kako procjenjujete njezinu snagu u odnosu na prijašnje U-21 selekcije?

"Istina je da smo danas puno jači nego prije godinu dana. Tada je redovito igralo samo četiri, pet mladih reprezentativaca. Danas je priča malo drugačija. No, objektivno nismo na vrhu. Mi smo druga euro klasa i nije dobro da preko noći mislimo da smo na vrhu. Treba biti realan i ostati na zemlji. Igrači igraju u domaćim klubovima koji imaju loš rejting u Europi, tako da treba biti objektivan."

Vidite li neke od igrača vrlo brzo i u A selekciji?

"Kako da ne. Ne pričam samo tu o Lovrenu kojeg Bilić već zove. Četiri ili pet mojih igrača ima potencijal vrlo brzo zakucati i na vrata A reprezentacije. Sve će ovisiti o tome hoćemo li se plasirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi i hoće li se ići na pomlađivanje momčadi. No, da momci imaju potencijal, imaju."

U Norveškoj ste izgledali zaista impresivno, sve se poklopilo što je na koncu kulminiralo i odličnim rezultatom. Na čemu još treba poraditi, s čim niste zadovoljni?

"Treba prije svega poraditi na odgovornosti. Niti jedna nas reprezentacija nije nadigrala, a primamo dosta golova. Sve zabijamo iz izrađenih akcija, a sve što primimo je iz prekida. Tu nedostaje individualne odgovornosti."

Hoćete li inzistirati da vam se priključi i Lovren koji je pozvan i od strane Bilića?

"Mogu inzistirati koliko hoću, ali od toga neće biti ništa ako je potreban A reprezentaciji.  Načelno sam s Bilićem dogovorio da će se on u četvrtak, poslije utakmice u Rijeci s Katarom, priključi nama. Ako će okolnosti biti drugačije, mi ćemo korigirati taj dogovor. U svakom slučaju Lovren nam je jako bitan. Ne treba posebno naglašavati njegove kvalitete i status."

Kalinić je odbio poziv pod izlikom nespremnosti. Smatrate li da bi i ovako "nespreman" bio pojačanje?

"Bio bi pojačanje, kako ne. Zato sam se i odlučio razgovarati s njim. Ne treba pričati o pozivu jer ga on nije niti dobio. Ja sam htio pričati s njim poučen njegovim i sličnim iskustvima koje sam doživio u prošlosti. Korektno smo porazgovarali, rekao sam mu da ga trebam i pitao da li bi htio igrati. On je odgovorio negativno. Ako on nema tu potrebu da igra za reprezentaciju ja ću to prihvatiti. Nema nikakve ljutnje. Nekim igračima očito da nije čast igrati za svoju zemlju."

Je li vas razočarao njegov stav?

"Nema tu mjesta razočarenju. Ili si tu ili te nema tu. Ako si odlučio biti tu, onda moraš biti pravi ili bolje da nisi došao. Prema tome možda je i bolje da nije dolazio. S obzirom da smo odigrali puno dobrih utakmica bez takvih igrača, onda to i nije bitno. Nisam ljut na njega jer nema potrebe."

No, slažete se da to nije ispravan način?

"Kod Lovrena se točno vidi razlika u razmišljanju. To je pravi put i razmišljanje za sportaša. To nije ništa čudno, to je jedini pravi način. Osim toga, mlada reprezentacija je veliki izlog i put prema A selekciji."

Od 2004. godine mlada reprezentacija nije bila na velikom natjecanju. Je li napokon vrijeme?

"Nije vrijeme da samo kažemo htjeli bi ići na veliko natjecanje, treba i puno raditi da bi se došlo do te pozicije. Krajnje je vrijeme da se napokon plasiramo na veliko natjecanje, da."

Pročitajte više