Ladić: Nisam zvao Modrića jer se želim prilagoditi Bilićevim potrebama

AKO SMO iz prvih obraćanja Dražena Ladića sportskoj javnosti nešto mogli dobro upamtiti onda je to svakako izbornikova podređenost Bilićevoj A selekciji.

Naime, novi izbornik mlade hrvatske nogometne reprezentacije nebrojeno mnogo je puta istaknuo da U-21 pogon služi isključivo za napajanje seniorske vrste. Time je ujedno opravdao i izostanak Luke Modrića, ali i Vedrana Ćorluke te Hrvoja Čale, bez kojih mlada vrsta poprima jedan sasvim drugačiji oblik. I ima daleko neizvjesniju budućnost, složit ćete se.

"Moja želja je da na djelu vidim igrače koji dosad nisu imali mogućnosti za igru." - kaže Ladić.

Želja se u ovom slučaju može prevesti i kako jedina opcija, no ništa za to. Novi izbornik svjestan je teškog zadataka ispred sebe koji mora sanirati s postojećim kadrom. Cilj je, naravno, plasman na novo veliko natjecanje.

"Protiv Italije ćemo, naravno, uigravati sastav za dvije kvalifikacijske utakmice, protiv Bugarske vani, odnosno Ukrajine u Rijeci. S obzirom na skraćeni, tzv. mini ciklus kvalifikacija preko kojih bi se trebali dokopati EP-a, nemamo dosta vremena. Točnije, u 20-ak dana čekaju nas tri utakmice. Koliko god da je to hendikep, toliko je i plus, jer cijelo to vrijeme provodit ćemo zajedno. Ciklus je takav kakav je i mi ga moramo odraditi na najbolji mogući način." - objašnjava Ladić.

Nakon kratkog nedjeljnog brifinga sa stručnim stožerom u sastavu Zlatko Dalić (trener), Vatroslav Mihačić (trener), Tomislav Vlahović (liječnik), Mario Petrović (fizioterapeut) te Branko Kajfeš (administrator) Ladić je održao i prvi sastanak s prisutnim reprezentativcima.

Naime, nakon Nevena Vukmana otpao je Hajdukov veznjak Filip Marčić kao i Davor Bagarić iz Cibalije, pa je izbornik morao posegnuti za Dragom Papom te mladim Hajdukovcem Juricom Buljatom.

"Sve te momke treba usmjeriti kako bi na što bezbolniji način u budućnosti dospjeli na dispoziciju izborniku Biliću. Jutros sam im kazao da nam za to trebaju jake utakmice, dakle, treba što duže ostati u kvalifikacijama, odnosno, u najboljem slučaju, plasirati se na EP. Mlade reprezentativce ja i stručni stožer odgajat ćemo u sportskom duhu i uz pomoć nogometnog rječnika. Svi se moraju ponašati dostojno reprezentativnoj uniformi." - analizira novi izbornik.

Pitanje eventualne upotrebe Luke Modrića i dalje je otvoreno.

"Još uvijek ga nismo kontaktirali jer se želimo u potpunosti prilagoditi potrebama Slavena Bilića. Dakle, zasad kalkuliram bez njega. Pratio sam zadnje susrete mladih dok je još Slaven bio na klupi. Nastavit ćemo njegovu misiju, dakle, ostaje igra s četvoricom u zadnjoj liniji. U vezi onoga što sam vidio mogu reći da momčad jako dobro stoji na terenu i na nama je sada da nastavimo tim tempom." - zaključio je Ladić.

Dodajmo, u tri posljednje odigrane utakmice mlada hrvatska reprezentacija upisala je dvije pobjede (Danska 2:1, BiH 4:1) te jedan poraz (Francuska 0:1).

D.R.

Pročitajte više