BICIKLIZAM

Lance Armstrong: Bio sam spreman na borbu noževima, a oni su došli s pištoljima

Foto: EPA

ŠEST godina prošlo je otkako je Lance Armstrong ostao bez sedam naslova pobjednika Tour de Francea nakon što je otkriveno da je koristio nedopuštena sredstva.

U velikom polusatnom intervjuu, koji će u srijedu biti emitiran na američkom NBCSN-u, osramoćeni biciklist rekao je da je naučio na svojim pogreškama, ali da ništa ne bi mijenjao.

"Ništa ne bih promijenio. Ne bih promijenio svoje ponašanje. Zapravo, bih, ali to je za puno dulji odgovor. Prvenstveno, ne bih mijenjao lekcije koje sam naučio. Ne bih naučio sve lekcije da se nisam tako ponašao. Ne bih bio pod istragom i ne bih bio kažnjen da se nisam tako ponašao. Da sam samo koristio doping i šutio, ništa od toga ne bi se dogodilo. Ništa. Preklinjao sam, molio sam da me ulove. Bio sam laka meta", rekao je Armstrong pa poentirao:

"Činili smo što smo morali da bismo pobijedili. Nije bilo legalno, ali ništa ne bih promijenio, ni gubitak hrpe novca ni pretvaranje iz junaka u zlikovca."

Priznao je da je doping bio loša odluka, ali tvrdi da je bila potrebna kako bi uspio u profesionalnom biciklizmu u Europi.

"Znao sam da će to biti borba noževima, a ne samo šakama. Ja sam imao noževe, ali počeli su se pojavljivati ljudi s pištoljima. Mogao sam se ili vratiti kući i ne znati što dalje ili ući u trgovinu s pištoljima. Ja sam ušao u trgovinu, nisam želio ići kući", slikovito je objasnio 47-godišnji Armstrong, koji je svih sedam Tourova osvojio između 1998. i 2005.

"Ne želim tražiti izlike u tome što ne bismo pobjeđivali bez dopinga,niti u tome da su ga svi koristili. To je sve istina, ali ja sam jedini koji je donio odluku o tome što ću ja učiniti. Nisam želio natrag kući."

Pročitajte više