Landis posljednji u nizu pozitivnih Phonakovih vozača

VIJEST o pozitivnom nalazu američkog biciklista Floyda Landisa na doping kontroli na "Tour de Franceu" samo je posljednji u nizu skandala u koje su umiješani vozači švicarske momčadi Phonak.

Prije dvije godine, 2004., čak trojica vozača Phonaka uhvaćena su na doping kontrolama, bivši svjetski prvak Oscar Camenzind, koji je priznao krivnju, te odmah potom i objavio kraj karijere, bio je optužen za uzimanje krvong dopinga EPO-a, dok su Amerikanac Tyler Hamilton i Španjolac Santiago Perez također optuženi za uzimanje krvog dopinga tijekom utrke "Vuelta a Espana" te godine.

Hamilton je izbačen s "Vuelte" samo mjesec dana nako što je osvojio naslov olimpijskog pobjednika na kronometar u Ateni, no zbog pogrešaka u proceduri smio je zadržati olimpijsko zlato iako od tada više nije nastupao. Perez je, pak, do "Vuelte" 2004. bio potpuno anoniman vozač da bi utrku završio na drugom mjestu s manje od minute zaostatka za pobjednikom Robertom Herasom.

Zbog tih skandala Međunarodni biciklistički savez (UCI) nije želio dati Phonaku licencu za sudjelovanje u "ProTouru", ali je Phonakova žalba Međunarodnom sportskom sudu (CAS) bila uspješna, te je Phonak uvršten u "ProTour".

Sama momčad uvela je još strože doping kontrole od onih propisanih pravilnikom UCI-ja, ali niti to nije dalo rezultata. Španjolac Santos Gonzalez bio je pozitivan na doping kontroli uoči 18. etape prošlogodišnje "Vuelte", te je izbačen iz momčadi, da bi se na listi osumnjičenih za uzimanje dopinga u istrazi španjolske policije pod nazivom "Operacion Puerto", na kojoj su se našli i Ivan Basso i Jan Ullrich, objavljenoj samo dan uoči početka "Toura" našla imena dvojice članova Phonaka, Španjolac Jose Enrique Gutierrez, iznenađenje ovogodišnjeg "Gira d'Italia" koji je završio na drugom mjestu, te nekadašnji svjetski prvak u vožnji na kronometar, te najbolji penjač "Tour de Francea" iz 2000. godine, Kolumbijac Santiago Botero. Botero je po objavljivanju svoga imena na listi osumnjičenih za doping odmah objavio kraj karijere.

 

Pročitajte više