Laporta najavio Superligu s 15 klubova. Dva ga već demantirala

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

KRAJEM prošle godine Europski sud pravde odlučio je da FIFA i UEFA nemaju pravo kazniti klubove koji pokrenu inicijativu za osnivanje Superlige. Taj projekt iznimno je privlačan Barceloni i Real Madridu čiji bi ga čelnici željeli čim prije realizirati.

Predsjednik Barcelone Joan Laporta najavio je kako će Superliga uskoro biti realnost u emisiji katalonskog radija RAC1:"Ako Superliga ne krene iduće sezone, startat će 2025. godine. Svaki klub dobio bi 100 milijuna eura bonusa, to je novac koji ne možete zaraditi ni osvajanjem Lige prvaka. Tko će igrati? Radi se o 16 ili 18 klubova, među kojima su Barcelona, Real, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marseille, Benfica, Sporting, Porto, Anderlecht, Club Brugge, Ajax, Feyenoord i PSV."

"Nije me briga hoće li se Englezi uključiti"

Dodao je i kako ga nije briga što engleski klubovi odbacuju tu ideju: "Nije me briga hoće li se Englezi uključiti, njihova Premier liga ionako se može smatrati Superligom. Nadmetat ćemo se s njima, možda nam se u jednom trenutku odluče priključiti."

Međutim, uskoro su stigli demantiji iz klubova koje je Laporta naveo kao saveznike. Prva se oglasila Roma: "Kao što smo javno kazali nekoliko sati nakon presude Europskog suda pravde, AS Roma potvrđuje da ne podržava Superligu, te da nema šanse da se priključi projektu. Klub nikada nije promijenio stajalište po ovom pitanju."

Demantij poslao i Feyenoord

Nakon Talijana oglasio se i Feyenoord: "Iznenađeni smo napisima u međunarodnim medijima da je klub pristao sudjelovati u takozvanoj Superligi. Ovo je totalna besmislica", a navodno je sličnog mišljenja i Ajax iz kojeg, prema pisanju nizozemskih medija, poručuju da su "iznenađeni neopravdanim tvrdnjama i da nikada nisu razgovarali s Laportom, a kamoli pristali na novo natjecanje".

Pročitajte više