LeBronov dolazak Chicagu donosi nevjerojatnih 2,7 milijardi dolara?!

POTPIŠE li LeBron James šestogodišnji ugovor s Bullsima, Chicago i njegova okolica u tom će razdoblju prihodovati 2.7 milijardi američkih dolara.

Izračun je to Johna Skorburga, profesora ekonomije sveučilišta u Chicagu (University of Illinois) koji u sebi ima samo jednu "caku". U tih šest godina Bullsi ne bi smjeli propustiti doigravanje za naslov prvaka u NBA ligi, štoviše, trebali bi iz godine u godinu daleko ići, a pokoji put i do kraja.

Domaćinstvo deset utakmica NBA doigravanja (Bullsi u zadnjih deset godina udomaćuju 1.6) donijelo bi United Centeru godišnje oko pet milijuna dolara od ulaznica, naplaćivanja parking-mjesta, koncesija..., oko 40 milijuna donosilo bi TV-oglašavanje, kao i potrošnja u sportskim barovima i narudžbe hrane.

U Skorbugovu matematiku treba uvrstiti i prodaju TV-prava izvan granica SAD, a interes koji bi nastao LeBronovim dolaskom u grad pomogao bi i tamošnjem turizmu, pa se sve zaokružuje na profit od oko 450 milijuna američkih dolara po godini.

Stigne li ponajbolji košarkaš današnjice u "vjetroviti grad" profitirali bi time i ostali tamošnji profesionalni klubovi, no najvažnije od svega i sami Bullsi, čiji bi povratak na tron podigao vrijednost klubu za 20 do 50 posto, dakle, do cifre između 613 i 760 milijuna dolara.

U šampionsko vrijeme vrijednost Miami Heata porasla je za 45 posto, a čak i moćna franšiza Boston Celticsa vrijedila je 22 posto više u dvije godine po osvajanju posljednjeg naslova (2008.) Kada su 2004. Detroit Pistonsi osvojili NBA prsten, klub je u dvije godine dobio 41 posto više na vrijednosti, izračun je Forbesa.

"Kada Cleveland stigne u grad, meni se posao udvostruči", potvrdio je zainteresiranost za Jamesa Bob McDermott, vlasnik kafića Beer Bistro, smještenog nedaleko od čikaške dvorane u kojoj kroz trinaest godina vladavine Michaela Jordana nije bilo slobodnog mjesta.

Prvog dana srpnja James postaje bezuvjetno slobodan igrač na tržištu, bez ikakvih uvjeta spram aktualne mu momčadi Cavaliersa. Ima pravo birati klub koji želi, a kao favoriti za njegovo dovođenje pritom se spominju New York Knicksi i Bullsi koji su "očistili" salary-capove za njegovo dovođenje.

Pročitajte više