Legenda Celticsa: Žižić je najbolji centar u Europi

Foto: Getty Images / Guliver Image

CIBONINU pobjedu protiv MZT Skopja 89:85 u ABA ligi prije sedam dana s tribina je pogledao Danny Ainge i njegovi pomoćnici iz Boston Celticsa, a u centru pažnje bio je Ante Žižić, njihova nova centarska zvijezda koja bi u budućnosti trebala držati reket pod kontrolom.

Nakon izbora na 23. mjestu drafta, Celticsi su poslali Žižića nazad u Europu baš kao Philadelphia Šarića svojedobno, te mu omogućili neometan razvoj i neograničenu minutažu, nešto što ne bi imao osigurano u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi.



Cibonin mladi centar pokazao je kako je to bio ispravan potez već u prvoj utakmici sezone zabivši 37 koševa i ugrabivši 20 skokova u 46 minuta na parketu. Nakon pet utakmica predvodio je Cibonu po broju koševa (24,3), skokova (10,3) i blokada (2,3).

Iako je njegova karijera tek pri početku, Žižić je već etiketiran kao jedan od najperspektivnijih centara u Europi, Ameri ga opisuju kao aktivnog, visokog igrača koji igra žestoko, a to je osobina koja  će mu omogućiti mnogo bezbolniju prilagodbu na NBA.



"Raste, presudno je da dobiva ovoliko prilike na parketu. Ne kažem da je to dovoljno za prelazak u NBA, ali smatram da jest jer znam koliko radi, koliko ulaže u sebe i na koncu, koliko napreduje," kaže bivša igračka legenda Boston Celticsa, dvostruki NBA prvak i trenutačni generalni menadžer slavne franšize.

"Je li trenutačno najbolji centar u Europi? Osobno, nisam vidio boljeg, no bili smo usredotočeni samo na njega. Naši europski skauti ga prate već godinama, a njegovu slučaju radi baš šef skautske službe Dave Lewin."

"Bolje da je ostao u Europi i da igra, nego da preko Bare sjedi na klupi," zaključio je Ainge.

Pročitajte više