Legenda Formule 1: Schumacher je varao kad je mogao

Foto: Getty Images/Guliver Image

TROSTRUKI svjetski prvak Nikki Lauda izjavio je za BBC da je Michael Schumacher varao gdje je mogao jer trkaći vozači to moraju raditi kako bi pobjeđivali.


Lauda je poznat kao čovjek bez dlake na jeziku, a ove godine već je bio u središtu pozornosti nakon što je medijima otkrio da je Lewis Hamilton nakon sudara u Bakuu uništio svoju sobu, a ovoga puta osvrnuo se na beskompromisnu stranu sedmerostrukog svjetskog prvaka Michaela Schumachera.

Austrijanac je u svojoj F1 karijeri dvaput bio prvak s Ferrarijem (1975. i 1977.) te jednom s McLarenom 1984. kada je pobijedio momčadskog kolegu Alaina Prosta za samo pola boda.

“Pokušavao je prevariti gdje je mogao i ne biti uhvaćen,” rekao je Lauda koji je vozač s najvećom pauzom između dva uzastopna naslova svjetskog prvaka u povijesti Formule 1.

“Ali to za mene nije negativno jer trkaći vozači to moraju raditi inače ne mogu pobijediti".

Michael Schumacher uvjerljivo je najuspješniji vozač u povijesti Formule 1 sa sedam naslova prvaka, 91 pobjedom, 68 pole positiona i 155 pobjedničkih postolja, ali njegov mentalitet pobjeđivanja pod svaku cijenu donio mu je i neke prilično kontroverzne trenutke, piše MaxF1.

Neki od najznačajnijih su posljednja utrka 1994. u Adelaideu gdje se sudario s Damonom Hillom u Williamsu, obojicu izbacio iz utrke i osigurao svoj prvi naslov prvaka s bodom prednosti ispred Hilla i VN Europe 1997. kada je udario Villeneuvea i nakon toga odustao, a FIA mu je oduzela sve bodove te sezone i naslov je pripao Villeneuveu.

Sjećamo se i VN Monaka 2006. kada je Schumi svoj Ferrari 248 F1 parkirao u sporom Rascasseu i tako onemogućio da itko skine njegovo pole position vrijeme. Kažnjen je startom sa začelja nakog čega se uspio vratiti do petoga mjesta.

Bivši tehnički direktor Benettona Pat Symonds, koji je radio sa Schumacherom u istoj momčadi, kaže da je Michael kompetitivan s velikim ‘K’ i da su kontroverzne odluke koje je donosio rezultat odlučivanja u djeliću sekunde i velike želje za pobjedom.

Schumacher (47) se trenutno oporavlja u svom domu u Švicarskoj nakon nesreće na skijanju u prosincu 2013. kada je zadobio teške ozljede glave, a bivši predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolo rekao je da Nijemac pozitivno reagira na liječnički tretman. Službene potvrde Michaelova stanja od strane njegove obitelji još uvijek nema.

Pročitajte više