Legendarni Denis Bergkamp daje posljednje upute za Dinamo

DE TOEKOMST, trening centar Ajaxa udaljen od Amsterdam Arene desetak minuta hoda. Bez sekunde kašnjenja, u 10.30 Franciscus de Boer okupio je igrače na travnjaku. Nakon laganog zagrijavanja, uigravali su klasične akcije kroz sredinu, i ubacivanja s boka. De Boer je promatrao, a većinu posla obavljali su njegovi pomoćnici. Među njima i legendarni Denis Bergkamp, kojeg u Zagrebu nismo vidjeli zbog njegove poznate fobije od letenja.

> De Boer protiv Dinama želi igrati kao Barcelona

> Mamić: Nema imperativa, ali nadam se pobjedi

> Jurčić: Nismo bez šanse, ni Real ni Lyon nisu nas sasvim nadigrali

> Dinamovci odletjeli u Amsterdam: Idemo popravit dojam iz Maksimira

"Trener će vam sve reći, on je šef", rekao nam je jedan od najboljih stranaca koji je ikada zaigrao u Premiershipu kada smo ga pitali za Hrvate.

Puno komunicira s igračima, nastoji im prenijeti barem ponešto od svog dobro poznatog repertoara. Nitko nije znao podvaliti loptu kao on, on je mesija, opisao je Bergkampa svojedobno Ian Wright, još jedna legenda Arsenala, a Arsene Wenger, koji je Bergkampu bio trenerski mentor nakon svršetka karijere reći će da je tako inteligentan igrač prava rijetkost.

Bergkamp i De Boer izgledaju kao dobar team, kao što su nekada izgledali na terenu. Bergkampov pogodak Argentini u Francuskoj '98 nakon nestvarne asistencije De Boera sa 60-ak metara i danas se slikom može vidjeti u najavnim špicama.

Trening su završili ranije od predviđenog, djeluju opušteno, cijepljeni od turbulencija u upravi Ajaxa čiji je glavni razlog, a tko drugi, nego Johan Cruyff. Današnji klupski savjetnik želio bi biti puno više, kao davnih dana kada je između ostalog i mladog Bergkampa uveo u prvu momčad.

No, to je neka druga priča. Za nas je bitno da u de Boerovim redovima vlada sjajna atmosfera. Niz je krenuo s Dinamom, prije dolaska u Zagreb davili su se u lošim rezultatima (pet prvenstvenih utakmica bez pobjede). Danas je slika bitno drugačija. Proradio je napad, Rodi su u dvije utakmice utrpali osam pogodaka. Sigurno je lakše kada ih savjetuje - Denis Bergkamp.

Pročitajte više