Legendarni sudac naveo pet najluđih nogometaša. Na popisu su ikone Premier lige

Foto: EPA-EFE

UMIROVLJENI engleski sudac Mark Clattenburg (48) smatra se jednim od najboljih sudaca svoje generacije. U Premier ligi proveo je dugih 17 godina, od 2011. do 2018. godine, a 2016. sudio je finale Europskog prvenstva i finale Lige prvaka, što mu je bio vrhunac karijere.

U intervjuu za engleski časopis Pitch Invader Clattenburg je govorio o svojoj dugoj karijeri i pritom istaknuo petoricu igrača kojima je bilo najteže suditi zbog njihovog problematičnog ponašanja na terenu i pritiska koji su vršili na sudačke ekipe. 

Sva petorica su vrlo poznata. Radi se o golmanu Arsenala Jensu Lehmannu, stoperu Reala Pepeu, stoperu Uniteda Riju Ferdinandu i njegovom starijem suigraču Roy Keanu te Craigu Bellamyju, napadaču niza engleskih klubova, između ostalih, i današnjih prvaka Manchester Cityja.

Clattenburg je rekao kako su svi oni bili problematični, pokušavali se uvući pod kožu sucima i iznuditi odluku u korist svoje ekipe, ali kao posebno problematične izdvojio je Keanea i Bellamyja, s kojima mu se, kako kaže, nije bilo nimalo ugodno susretati. 

Keane je namjerno ozlijedio oca današnje superzvijezde

Tijekom svog vrhunca Roy Keane je bio jedan od zastrašujućih igrača u Premier ligi i ostavio je trag na više protivnika, doslovno. Čitava generacija navijača mogla je kroz više sezona pratiti njegovo rivalstvo s kapetanom Arsenala Patrickom Vieirom, a ikona Manchester Uniteda sukobila se s još mnogima na terenu.

Njegov možda najgori čin bio je planiran start na Alfu-Ingeu Halandu, nakon kojeg je otac sadašnje norveške superzvijezde Erlinga Haalanda zaradio tešku ozljedu koljena. Keane je skupio sedam crvenih kartona tijekom karijere na Old Traffordu, a njegov konfliktni karakter pridonio je i njegovom naglom odlasku iz kluba.

Sir Alex Ferguson prekrižio ga je 2005. nakon teškog i iznenađujućeg 4:1 poraza od Middlesbrougha. Keane je bio ozlijeđen i nije nastupio, ali je nakon utakmice u izjavi za MUTV brutalno napao suigrače, ponajprije Rija Ferdinanda, koji se također našao na Clattenburgovoj listi. 

Bellamy je suigrača udario palicom

Keanea je istaknuo po njegovoj tendenciji da se sucima unosi u osobni prostor, dok je Bellamyja Clattenburg nazvao užasno nepristojnim i neugodnim čovjekom. Velški napadač u karijeri je igrao za niz velikih klubova kao što su Liverpool, Manchester City, Celtic i West Ham, ali bez obzira na to gdje se nalazio, Bellamy je uvijek izazivao skandale.

Tijekom razdoblja u Liverpoolu udario je Johna Arne-Riisea golf palicom, a sukobio se i s Robertom Mancinijem na pomoćnom terenu tijekom boravka u Cityju. Bio je u svađi s pomoćnim trenerom Newcastlea Johnom Carverom tijekom razdoblja velikana engleskog i svjetskog nogometa sir Bobbyja Robsona na St James' Parku. Robson ga je nazvao "jedinim čovjekom koji bi mogao započeti svađu sam sa sobom".

Pročitajte više