Legende gledale FIFA-in dokumentarac o fenomenu hrvatske reprezentacije

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

U PREPUNOM zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema & Baru u ponedjeljak je održana svjetska premijera dokumentarnog filma "Hrvatska: Definiranje nacije", hvaljenog redatelja Louisa Mylesa, koji pokazuje kako je moć nogometa pomogla ujediniti hrvatsku naciju tijekom borbe za političku neovisnost 1990-ih, odnosno ulogu nogometa i naše reprezentacije u stvaranju nacionalnog identiteta.

Hrvatski nogometni savez (HNS) je u suradnji s FIFA-inom streaming platformom FIFA+ na Dan državnosti organizirao svjetsku premijeru dokumentarnog filma Croatia: Defining a nation (Hrvatska: Definiranje nacije).

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je snimila dokumentarac o velikom uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije iz 1998. kada su Vatreni na SP-u u Francuskoj došli do bronce, ali i o tome kako je nogomet ujedinio Hrvatsku tijekom 1990-ih, odnosno ulozi nogometa i naše reprezentacije u stvaranju nacionalnog identiteta.

 

Prikazuje raspad Jugoslavije i stvaranje Hrvatske

Dokumentarni film redatelja Louisa Mylesa pokazuje kako je moć nogometa pomogla ujediniti hrvatsku naciju tijekom hrvatske borbe za političku neovisnost. Prikazuje put zemlje izvan terena, kao i skupinu igrača čiji su životi postali neraskidivo povezani s rođenjem nacije kroz veliki uspjeh na terenu.

Kroz nogometnu leću prikazuje raspad Jugoslavije i stvaranje Hrvatske. To je i priča o nevjerojatno talentiranoj generaciji koja je bila ključni dio u formiranju nacionalnog identiteta, ali i identiteta Hrvatske u svijetu.

O uspjehu hrvatskog nogometa u filmu govore brojni bivši i sadašnji hrvatski reprezentativci koji su postali simbol tog razdoblja u nogometnoj i političkoj povijesti Hrvatske. Među njima su i Miroslav Blažević, Zvonimir Boban, Slaven Bilić, Igor Štimac, Davor Šuker, Aljoša Asanović, ali i Luka Modrić i Zlatko Dalić, kao i brojni drugi svjedoci tog vremena.

"S ponosom možemo utvrditi kako je Hrvatska jedna od najsportskijih nacija na svijetu. Možemo biti ponosni na naše sportaše, jer sportaš su ljudi koji mire i koji rade mostove. Igrači su imali veliki motiv kako bi promovirali svoju domovinu, do tada anonimnu, a onda su svi pričali o Šukeru i Vatrenima", rekao je Ćiro Blažević nakon što je odgledao film.

Boban: Hrvatska je fenomen

"Ako možemo govoriti o kreaciji nacionalnog identiteta kroz sport, Hrvatska je vjerojatno jedna od država koja bi trebala biti na prvom mjestu na svijetu", rečenica je legendarnog kapetana Zvonimira Bobana u filmu koja možda i najviše govori.

"Bila je to generacija prepuna talenta i karaktera", dodaje Boban. "Znali smo da sve možemo pobijediti", kazao je Igor Štimac, a Davor Šuker dodao:

"Borili smo se kako bi Hrvatsku stavili na kartu svijeta."

O Vatrenima u filmu govori i Luka Modrić, koji je naglasio kako im je generacija '98. dala vjeru da i oni mogu do uspjeha na SP-u u Rusiji. Dokumentarac je režirao priznati redatelj Louis Myles u suradnji s producentima Markom Pougatchom i Anom Muhar Blanquart, Davidom Kempshallom i Jamesom Craggsom.

"Bilo je važno ispričati ovu priču i putovanje koje smo prošli zajedno s FIFA+ timom bilo je nevjerojatno. Priča je to puna nedaća, ali i puna nade i optimizma. Nadam se da će svijet to doživjeti i naučiti kako je herojstvo male skupine hrabrih pojedinaca stvorilo plan za sve što ih je slijedilo", istaknuo je u najavi Myles, autor brojnih priznatih dokumentarnih filmova.

Može se gledati besplatno

Film "Hrvatska: Definiranje nacije" dostupan je na besplatnoj digitalnoj platformi FIFA+ na svim web i mobilnim uređajima. Dokumentarac će na početku biti dostupan u pet jezičnih verzija (engleskoj, španjolskoj, francuskoj, njemačkoj i portugalskoj).

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u travnju je pokrenula platformu FIFA+ koja donosi pristup nogometnim utakmicama nacionalnih prvenstava iz cijelog svijeta, opsežnu statistiku, najbogatiju arhivu međunarodnog nogometa, interaktivne igre, vijesti, informacije o turnirima, videosadržaje, brojne dokumentarne filmove i još mnogo toga.

U ponudi platforme FIFA+ uskoro će biti dostupan i serijal "Kapetani", koji iza kulisa prati šest kapetana dok vode svoje zemlje kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, među kojima i kapetana Hrvatske Luku Modrića.

Pročitajte više