LIGE PETICE

Legendi koju je Kovač otpisao novi trener dao glavnu ulogu

Foto: Gulliver / Getty Images

THOMAS MÜLLER (30), legenda Bayerna i njemačkog nogometa, prije mjesec dana najavio je da u zimskom prijelaznom roku, ogorčen odnosnom Nike Kovača prema njemu, nakon 20 godina odlazi iz kluba s kojim je osvojio 21 trofej te za koji je odigrao 500 utakmica i postigao 187 golova. 

Bild je početkom listopada pod egidom "ekskluzivno" pisao da je Müller službeno zatražio odlazak iz kluba čiji je simbol i za koji igra dulje nego itko u povijesti. Müller je bio uvjeren da će ostati u Bayernu do kraja ugovora, do ljeta 2021., ali sada je gotovo.

Kovač je odbacio Müllera i tako pokrenuo pobunu

"Niko Kovač ga je degradirao među rezerve (u tada posljednjih pet utakmica dao mu je ukupno tek 66 minuta, op.a.), ali zapravo ga je otpisao izjavom koju je dao za vikend: 'Ako nam ponestane ljudi, Müller će sigurno dobiti minutažu.' Ovo je bio posljednji čavao u Müllerov lijes u Bayernu i potvrda da je zvijezda kluba potonula."

Müller je posebno razočaran ovakvim odnosom zato što je u posljednje četiri godine odbio raskošne ponude četiri velikana kako bi ostao u Bayernu. Manchester United u ljeto 2015. za njega je nudio odštetu od 100 milijuna eura. Godinu kasnije želio ga je Arsenal. Prošle godine htio ga je Liverpool, a ovog ljeta Inter. I nakon što im se svima zahvalio, klub njegovog života ga je otpisao. 

Morao ga je vratiti i Müller mu je produljio život na klupi

Ali Kovačevo odbacivanje Müllera izazvalo je jednu u nizu pobuna igrača i funkcionera kluba prema treneru pa je on morao popustiti i vratiti otpisanog senatora. I to mu se itekako isplatilo. Jer da mu zadnja dva tjedna Müller nije namjestio dva gola za pobjedu kod Olympiacosa (3:2) u Ligi prvaka i postigao pobjednički (2:1) za prolazak u Kupu kod drugoligaša-davljenika Bochuma, Kovač bi još ranije dobio otkaz.

Ali u subotu mu ni Müller nije mogao pomoći, iako ga je Kovač u fatalnom porazu kod Eintrachta (1:5) postavio u prvu momčad. Kovač je nakon toga smijenjen, a Müller je jedan od onih u Bayernu koji zbog toga definitivno nije tužan.

Müller se posebno raduje Kovačevom otkazu i još više njegovom nasljedniku

Sretan je zato što Kovača mijenja njegov dosadašnji pomoćnik Hansi Flick, s kojim je posljednjih kriznih tjedana često pričao na treninzima. Müllera i njega veže dugo prijateljstvo jer Flick je od 2006. do 2014. bio asistent njemačkom izborniku Joachimu Löwu i cijelo to vrijeme sjajno je surađivao sa zvijezdom Bayerna i Elfa.

Njemački mediji pišu da je prvi potez koji će napraviti nasljednik smijenjenog Kovača promocija donedavno otpisanog Müllera u ključnog igrača. "Plan je da Müller vrati ravnotežu uzdrmanoj momčadi, i to ne na krilu, gdje ga je u zadnje vrijeme koristio Kovač, nego kao ofenzivni veznjak u sredini."

Pročitajte više