Lehmanu nove lopte krive za greške na utakmici s Bjelorusijom

VRATAR Njemačke reprezentacije i Arsenala, Jens Lehman okrivio je nove lopte kojim se igra i Euro za greške koje je njegova momčad napravila te dopustila Bjelorusima da nadoknade dva gola zaostatka u prijateljskoj utakmici.

Lehman je djelomični kriv za oba zgoditka koje su Nijemci primili u utakmici koja se u utorak igrala u Kaiserslauternu. Unatoč što je imao nekoliko dobrih intervencija 38-godišnji vratar je na udaru kritika zbog dva primljena gola zadnjih pola sata utakmice. Još jedanput se postavilo pitanje koliko je spreman vratar koji nije prvi izbor u svom klubu. No, Lehman smatra da su za sve krive lopte.

"Lopte su bile vrlo nezgodne, trenirao sam s takvim loptama samo tjedan dana prije utakmice. U prvom poluvremenu protiv Bjelorusije, htio sam uhvatiti loptu, a ona je iskliznula i nastavila letjeti. Sljedećih dana ću mnogo trenirati s novim loptama kako bih se naviknuo na njih, a i nadam se da će mi se svježina vratiti", rekao je Lehman.

Loew: Lehman ima moje potpuno povjerenje

Izbornik Joachim Loew rekao je da on ima puno povjerenje u svog vratara te da će Lehman braniti i u sljedećoj utakmici.

"Očito je da Lehmanu treba utakmica. Vjerujemo mu, on će definitivno braniti na utakmici protiv Srbije", rekao je Loew.

Osim lopti, Lehmannu nisu skloni ni brojni navijači Elfa, a to se jasno moglo čuti na spomenutoj prijateljskoj utakmici sa Bjelorusijom, kada su gledatelji na prepunom stadionu u Kaiserslauternu burno negodovali i na njegove eskapade koje nisu imale veze s primljenim golovima, ali su mogli dovesti do novih: na njegove pokušaje driblanja protivničkih igrača ili bilo koju nesigurnost koju je iskazao.

Karijera obilježene kiksevima, ali i velikim obranama

Ruku na srce, mora se priznati da je Lehmann osim kikseva, protiv Bjelorusije i spasio nekoliko teških situacija pred njemačkim golom, ali u njegovoj karijeri i sjećanju navijača, mnoge velike utakmice koje je odigrao za klubove i reprezentaciju će nezasluženo zasjeniti njegove pogreške (kao primjerice njegova sramotna epizoda u Milanu, iz kojeg je pobjegao nakon samo pet katastrofalnih utakmica).

Pri tome se zaboravlja kako je Lehmanna cijela nacija slavila kao heroja nakon što je u četvrtfinalu SP-a u Njemačkoj prije dvije godine obranama jedanaesteraca Ayali i Cambiassu protiv Argentine osigurao plasman u polufinale.

Lehmann inače nikoga ne ostavlja ravnodušnim; zbog golmana koji je dva puta (1997 i 2006) proglašen najboljim vratarom Europe je sa mjesta trenera golmana u reprezentaciji 2004. odletio najveći njemački golman svih vremena, čuveni Sepp Maier.

Njega je tadašnji izbornik Juergen Klinsmann bez pardona potjerao iz Elfa, gdje je gotovo 20 godina bio trener vratara, zato što je javno govorio kako "njegov" Oliver Kahn (oba su Bayernovi zaposlenici) treba biti prvi izbor, a ne Lehmann.

Hildebrand i Neuer izvisili zbog Lehmanna, a pozvane tek lojalne rezerve

Najnovija kontroverza vezana uz Lehmanna je nepozivanje golmana Valencije Tima Hildebranda, kojeg je prema pisanju njemačkih medija Loew izostavio sa spiska za Euro kako ne bi bio prevelika konkurencija nezamjenjivom Jensu.

Bez pozivnice je ostao i fantastični golman Schalkea, 22-godišnji Manuel Neuer, ali su zato u kadru Leverkusenov Rene Adler i Robert Enke iz Hannovera. Dobri golmani, ali ispod Lehmannove razine, pozvani prije svega da ne talasaju.

M.Pa.
Foto: AFP,footy-boots.com

Pročitajte više