L'Equipe piše o Mamiću: Osuđenik za pljačku Dinama preuzeo Dinamo

Foto: BBB

POVRATAK Zorana Mamića u Dinamo na mjesto sportskog direktora podigao je veliku prašinu. A ona je stigla i do francuskog L'Equipea koji je svoje čitatelje upoznao sa situacijom koja se događa u redovima hrvatskog prvaka. 

"Bivši sportski direktor (od 2007. do 2013.) i trener (od 2013. do 2016.) Zoran Mamić osuđen je 6. lipnja 2018. godine prvostupanjskom presudom na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog pronevjere 116 milijuna kuna (15,7 milijuna eura) u Dinamu. Klub je prošlog tjedna objavio njegov povratak na mjesto sportskog direktora, što je izazvalo val protesta kod navijača", započeo je novinar L'Equipea Gregoire Fleurot u tekstu čiji je naslov - Hrvatska: Osuđenik za korupciju Zoran Mamić vratio se u Dinamo.

Dinamovi navijači razvili transparente "Lopovi odlazite"

"Ovog vikenda navijači Dinama Bad Blue Boys razvili su niz transparenata kroz Zagreb na kojima je pisalo 'Lopovi, odlazite'. Mora se priznati da za većinu navijača kluba prezime Mamić ne znači dobro. Zdravko, Zoranov brat, bio je na čelu Dinama od 2003. do 2016. Bio je najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa gotovo 20 godina i potpredsjednik Saveza do 2016. godine. Zdravko je optužen za pronevjeru novca prilikom transfera Luke Modrića u Tottenham 2008. i Dejana Lovrena u Lyon 2010. godine", podsjeća francuski list pa dodaje.

"U lipnju 2018, nekoliko dana uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, osječki sud osudio je Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora. Njegova kazna, poput brata Zorana u istom predmetu, nije konačna. Vrhovni sud tek treba donijeti odluku, a dvojac se i žalio na presudu. Navijači Dinama pomislili su da su se riješili braće koji su optuženi za privatiziranje kluba u osobnu korist. Na kraju je Zdravko Mamić pobjegao u Bosnu i Hercegovinu dan prije presude kako bi izbjegao zatvor jer u Hrvatskoj svatko osuđen na više od pet godina automatski završava u zatvoru do konačne odluke. U to vrijeme brat Zoran bio je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je trenirao Al Ain", navodi se u tekstu.

Braća Mamić su zadržala utjecaj u klubu

L'Equipe podsjeća da su braća Mamić optužena u svibnju i za prevaru Dinama do 200 milijuna kuna (27 milijuna eura), što je potvrdio osječki Okružni sud. 

"Unatoč tome što imaju pravnih poteškoća sa zakonom, braća Mamić su zadržala utjecaj u klubu. Predsjednik Dinama Mirko Barišić to i nije krio tijekom predstavljanja Zorana kao sportskog direktora. 'Zdravko i Zoran Mamić sudjeluju u radu kluba. Čvrsto vjerujem da će istina i pravda pobijediti. Bilo bi nemoguće imati toliko sportskih i financijskih uspjeha da su optužbe istinite'", citirao je novinar Dinamova predsjednika. 

"Kad si osuđen za korupciju, moraš ići u zatvor", donose izjave i Juraja Ćosića, predsjednika udruge "Dinamo to smo mi".

U nastavku teksta L'Equipe piše da zakonski gledano ništa ne sprječava Zorana Mamića da se vrati na bivše radno mjesto, ali da bi raspoloženje na Maksimiru, koje se smirilo prošle sezone, moglo biti ponovno napeto uz pjesme i druge anti-Mamićeve transparente, pozivajući se na izjavu Ćosića. 

Presudu Vrhovnog suda s nestrpljenjem čekaju svi koji vole Dinamo

Također, ugledni list je spomenuo da se udruga "Dinamo to smo mi" zalaže za demokratsko upravljanje klubom.

"Bez braće Mamić Hrvatska je stigla do finala Svjetskog prvenstva, a Dinamo je dočekao prvo europsko proljeće nakon 49 godina. Klub je počeo disati, a sada sve počinje opet kao prije i sve to šalje lošu sliku Hrvatske. Kad je netko osuđen za korupciju, mora ići u zatvor. Ljudi su ljutiti i ne žele kupiti pretplatne karte za sljedeću sezonu", rekao je Ćosić, a prenio list.

Na kraju L'Equipe je tekst zaključio izjavom Zorana Mamića na predstavljanju.

"Neki navijači su negativni, ali postoje i drugi koji su neutralni ili pozitivni. Neki novinari su nas već osudili, ali presuda još nije potvrđena. Da sam učinio nešto pogrešno, danas ne bih bio ovdje."

"Presudu Vrhovnog suda, čiji datum nije utvrđen, s nestrpljenjem očekuju svi koji vole Dinamo", poručuje Fleurot na kraju. 

Pročitajte više