TRANSFERI

L'Equipe: Real je Dinamu za Olma ponudio 26 milijuna eura

Foto: Goran Stanzl/ Pixsell

NAJUGLEDNIJI sportski dnevnik na svijetu kratko piše kako "raspolaže informacijama" da je Real "u subotu ponudio 26 milijuna eura" za Katalonca koji je prošao Barceloninu akademiju, iz koje je prije pet godina došao u Dinamo. 

To je sve što L'Equipe navodi u vijesti o spomenutoj ponudi, u kojoj piše da Olma želi i Barcelona. Ona je prema ovom izvoru za Olma "spremna ponuditi" 25 milijuna eura.

Dinamo ga je kupio za 200 tisuća eura, sada odbija 100 puta više ponude

Dani Olmo (20) prije pet godine došao je u Dinamo iz Barcelonine omladinske škole uz odštetu od 200 tisuća eura. Dinamo je pak ljetos za njega odbio 100 puta više ponude - od 20 milijuna eura.

Dinamo je sada voljan prodati sjajnog ofenzivca, ali za 25 milijuna eura uz bonuse. Osnovna cijena inače je za dva milijuna viša od cifre koju je Dinamo dobio od Juventusa za Marka Pjacu, igrača koji je najskuplji izlazni transfer u povijesti kluba.

Dinamo nadomak rekordne prodaje

Ako je informacija o L'Equipeovoj ponudi za Olma točna, Dinamo bi njenim prihvaćanjem srušio spomenuti rekord i ostvario rekordnu prodaju. 

Uz prodaju Olma njegov aktualni poslodavac jesenas je u pregovorima isticao još jedan uvjet - da ostane u klubu do kraja sezone, jer Dinamo se u Europa ligi ne zadovoljava samo "proljećem", nego probojem što dalje u nokaut fazi.

Real ponudom želi preduhitriti Olmov matični klub. Jer prije dva mjeseca na pregovorima u Barceloni našli su se sa strane španjolskog prvaka prvi operativac Pep Segura, te Eric Abidal i Ramon Planes, dok je Olma zastupao njegov agent Juanma Lopez. 

Barcelona je od početka sezone snimala Olma, a Abidal i Planes nakon spomenutog sastanka su isto radili i na utakmici mladih reprezentacija Španjolske i Danske. 

Manchester United ga prati cijele jeseni, Bayern i City žele ga odavno

Real je također već neko vrijeme iznimno zainteresiran za igrača koji je ponikao u školi njegovog najvećeg rivala i koji ga sada mami natrag. Jer Olmo se karakteristikama savršeno uklapa u tip igrača na koje se u posljednje vrijeme fokusira europski prvak: perspektivan s već izraženom kvalitetom, mlad i domaći nogometaš, koji ne predstavlja rizičnu investiciju u pogledu privikavanja na zemlju, jezik i mentalitet. 

Osim najvećih španjolskih klubova, za Olma se otvoreno raspituju još tri giganta. United ga je jesenas gledao čak pet puta, a posljednja utakmica na kojoj su bili njegovi skauti je ona na Maksimiru u kojoj je Dinamo pobijedio Spartak Trnavu 3:1. Interes Bayerna i Cityja poznat je već od prije. 

Zubizarretini pobočnici u Marseilleu žele ispraviti veliku grešku koju su napravili

Ali i jedan pali velikan. Olympique Marseille također bi kupio Danija Olma. Za njega je zagrizao legendarni Barcelonin golman Andoni Zubizarreta, sada sportski direktor francuskog kluba. Tamo su mu prvi suradnici Albert Valenti i Narcís Julia, koji su Olma pustili da ode iz Barcelone kao kadet, jer je njihova procjena bila da su perspektivniji Lee Seung-woo, sada u drugoligašu Veroni, zatim Carles Perez, igrač Barcelone B, i Carles Alena, koji je prije dvije godine promoviran u prvu momčad, ali od tada je skupio svega par nastupa. 

Novi Pique

Olmov eventualni povratak u Barcelonu podsjećao bi na onaj Gerarda Piquea, koji je preko Manchester Uniteda i Zaragoze dokazao matičnom klubu da ga nije smio pustiti. Koliko je Barcelona zainteresirana za OIma, svjedoči i što s njene strane operaciju njegovog dovođenja vodi Pep Segura, koji se zarekao da Barca neće dovoditi igrače koji su je jednom napustili. Ali, Olmo nije svojevoljno otišao iz Barcelone. Kao 16-godišnjak se zaputio u Hrvatsku jer su u klubu u koji je došao kao devetogodišnjak procijenili da je neperspektivan. 

Barcelonin skupi promašaj, a Dinamova najisplativija investicija i igrač na kojem će zaraditi najviše u povijesti

Međutim, ove sezone, u kojoj je za Dinamo u Europi postigao dva gola, a još pet ih namjestio, te općenito oduševljava sjajnim igrama, pokazuje da se promašaji događaju čak i u glasovitoj La Masiji. 

Kojeg god od španjolskih velikana Olmo odabere, ovaj promašaj Barcelonu će jako skupo koštati, a Dinamu će Olmo postati najisplativija investicija i igrač na kojem će zaraditi najviše u povijesti. 

Pročitajte više