Lewandowski ispisuje povijest u Barcinom dresu

Foto: EPA

NAKON što je u Bayernovom dresu osvojio sve što se osvojiti moglo, Robert Lewandowski odlučio je potražiti novi izazov. Želja mu je bila dolazak u Barcelonu, a nakon dužih pregovora između klubova, taj transfer se i dogodio. Za 34-godišnjeg napadača Barcelona se obvezala platiti minimalno 45 milijuna eura, a uz bonuse i više. Lewandowski je odmah počeo vraćati uloženo.

Jedanaest golova u 10 ligaških utakmica i 16 u odigranih 14 ukupno guraju Lewandowskog u knjige rekorda Barcelonine povijesti, ali i povijesti španjolskog prvenstva. Posljednji koji je u 10. uvodnih kola španjolskog prvenstva postigao dvoznamenkast broj golova bio je Brazilac Ronaldo (1996.), a još su samo Romario (1993.), Hans Krankl (1978.) i Johan Cruijff (1974.) napravilo isto ili zabili više.

Bolji od sedam klubova

Zlatanu Ibrahimoviću je za 10 golova bilo potrebno 12 utakmica u Barceloninom dresu, Cristianu Ronaldu 13 u debitantskoj sezoni za Real Madrid.

Zadrži li se fokus njegovog dosadašnjeg učinka samo na Barcelonu, otkriva se da je Lewandowski zabio 16 od 32 gola momčadi u ovoj sezoni. U utrci za najboljeg strijelca La Lige već je na četiri gola prednosti u odnosu na najbliže konkurente. Po sedam su zabili Joselu (Espanyol) i Borja Iglesias (Betis).

Proširi li se taj fokus na cijelu La Ligu, Lewandowski izgleda još impresivnije. Jednako golova kao on postigle su cijele momčadi Rayo Vallecana, Almerije i Celte, a manje čak sedam klubova, Osasuna (10), Getafe (10), Valladolid (10), Sevilla (10), Mallorca (7), Elche (6), Cadiz (4).

 

Pročitajte više