the best

Lewandowski je najbolji igrač svijeta u izboru FIFA-e

Foto: EPA-EFE

ROBERT LEWANDOWSKI dobio je FIFA-inu nagradu The Best za najboljeg nogometaša u 2021. godini. Poljak je ovu nagradu dobio i lani, a ove godine je slavio s 48 bodova, četiri više od Lionela Messija i devet više od Mohameda Salaha kad su se preračunali svi glasovi kapetana reprezentacija, novinara, navijača i trenera.

Lewandowski je dobio dvostruko manje glasova navijača od Messija, ali je uvjerljivo pobijedio u odabiru novinara, trenera i kapetana svih reprezentacija članica FIFA-e. Za trenera godine izabran je Chelseajev trener Thomas Tuchel koji je pobjedu odnio ispred Roberta Mancinija i Pepa Guardiole.

Mendy pobijedio za dlaku

Golmanom godine proglašen je Edouard Mendy (Chelsea) koji je imao jednak broj bodova (24) kao Gianluigi Donnarumma, ali je pobijedio jer je dobio više glasova kapetana reprezentacija. Treći u tom poretku bio je Manuel Neuer.

FIFA je nagradu "Puskas" za gol godine dodijelila Eriku Lameli za fantastičan gol za Tottenham protiv Arsenala. Fair play nagradu dobila je danska reprezentacija i njezina medicinska služba za sve ono što su proživjeli na Euru u slučaju Christiana Eriksena, a danski i finski navijači proglašeni su najboljima u 2021. godini.

Nagradu Special dobio je Cristiano Ronaldo koji je postao najbolji strijelac u povijesti reprezentativnog nogometa, a FIFA je objavila i najboljih 11 u 2021. godini. Zanimljivo, iako je bio treći u poretku za najboljeg igrača, u tom sastavu nema Mohameda Salaha, a na golu je Donnarumma iako je za golmana godine proglašen Edouard Mendy. Najbolja nogometašica je Španjolka Alexia Putella.

Pročitajte više