Lippi i Ballack ljuti na navijače

Totalsport
Foto: AFP

AKTUALNI svjetski prvaci Talijani i Nijemci izborili su plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo još uoči posljednje kvalifikacijske runde, u kojoj su pružili jako razočaravajuće predstave.

Nakon što su i Italija i Njemačka još prošle subote osigurale odlazak u Južnoafričku Republiku, u srijedu se niti jedni niti drugi nisu proslavili protiv znatno skromnijih suparnika u svojim skupinama.

Italija je u osmoj skupini u Parmi pobijedila Cipar s 3-2, iako je bila na rubu poraza. Ciprani su vodili s 2-0, ali potpuni je preokret stigao zahvaljujući trima pogocima Alberta Gilardina u zadnjih 15 minuta utakmice. Navijači su u Parmi iskazali svoje veliko nezadovoljstvo prilikom rezultatskog zaostatka njihovih ljubimaca na uobičajeni način – zvižducima, pa čak i uvredama.

Lippi je takvo ponašanje navijača okarakterizirao "sramotnim, jer reprezentacija koja je 2006. godine postala svjetski prvak, a u ovom kvalifikacijama je ostvarila cilj i uoči zadnje utakmice, zaslužuje puno veće poštovanje".

Na ovakvu Lippijevu reakciju reagirao je bivši legendarni talijanski vratar, te bivši izbornik ''Azzurra'' Dino Zoff.

"Lippi je bio arogantan, a to se ne bi smio dopustiti. Navijači imaju pravo navijati kako god žele. Lippi može izraziti nezadovoljsvo njihovim navijanjem, ali je to trebao uraditi puno uljudnije", smatra Zoff.

I sam Lippi je dan kasnije priznao da nije baš pokazao "diplomatske manire".

"Možda sam ipak malo pretjerao. No, poznajući moje nogometaše i njihovu strast, želju, volju i entuzijazam kada igraju za nacionalnu selekciju, nisam mogao to prešutjeti. Bio sam jako ljut, a moja izjava je bila moj način zaštite igrača", objasnio je Lippi.

Nijemci su, pak, u Hamburgu jedva izbjegli poraz od Finske u četvrtoj skupini. Lukas Podolski zabio je izjednačujući gol za konačnih 1-1 u 90. minuti. Njemački navijači u Hamburgu, kao i talijanski u Parmi, također su zvižducima i povicima koji "nisu za eter" odaslali poruku svojim miljenicima i na taj način "prokomentirali" njihovu bijednu predstavu. Takav čin niti u Hamburgu nije ostao bez reakcije…

"Ne mogu shvatiti te zvižduke. Dakako, nismo igrali dobro, ali naša momčad to nije zaslužila nakon jako dobrog kvalifikacijskog ciklusa. Svi smo bili razočarani našom igrom ali sam od naših navijača, ipak, očekivao više", izjavio je kapetan njemačke vrste Michael Ballack.

Pročitajte više