KVALIFIKACIJE ZA SP

LITVA - HRVATSKA 79:62 Hrvatsku sada na SP vodi samo teorija

Foto: Fiba

HRVATSKA je u kvalifikacijskoj utakmici u Vilniusu uvjerljivo izgubila od Litve 79:62 i tako dodatno otežala plasman na SP u Kinu sljedeće godine.

Hrvatskoj je ostalo malo šanse da će vidjeti Kinu, no nada ipak postoji, a epilog ćemo saznati u veljači kad nas čekaju posljednje dvije utakmice. Hrvatska će tada igrati protiv Poljske doma i kod Mađarske.

Za Hrvatsku je vrlo važna utakmica večeras koja će se igrati između Poljske i Italije. Pobijedi li Poljska, Hrvatskoj će ostati samo teorija. Bude li slavila Italija, Hrvatska će ostati u igri, no kako smo izgledali u ovim kvalifikacijama, možda je bolje da u Kinu ne idemo i tamo se sramotimo.

Kako Hrvatska može vidjeti Kinu?

Ukratko, što Hrvatskoj treba da vidi Kinu? Za početak, treba joj pobjeda Italije večeras u Poljskoj. U tom slučaju Italija bi uz Litvu i teoretski osigurala plasman, a Poljska bi uoči zadnje dvije utakmice bila na 5-5. Hrvatska je sad na 4-6. U slučaju pobjede Hrvatske nad Poljacima (s više od pet poena koliko je Poljska slavila u prvom susretu) i Mađarima, Hrvatska bi završila kvalifikacije s omjerom 6-6. Čak i da Poljska u zadnjem dvoboju pobijedi Nizozemsku, ne bi joj bilo dovoljno jer bi imala isti omjer kao i Hrvatska, ali bila bi slabija u međusobnim susretima. Kako ovo pišemo pod pretpostavkom da će Hrvatska slaviti u obje posljednje utakmice, Mađarsku smo odmah eliminirali jer bi imala dva poraza od Hrvatske i ne bi bila prijetnja. Ipak, kako smo već napisali, a osobito nakon viđenog večeras u Litvi, bolje je da u Kinu ne idemo. Jer tamo bismo bili samo kanta za napucavanje i iživljavanje, a to nam ne treba. Pobijedi li Poljska Italiju, Hrvatskoj će tada ostati samo puka teorija. Poljska bi nam tada pobjegla na dvije pobjede više i u zadnja dva kola Poljaci bi morali izgubiti obje utakmice. Na gostovanju u Hrvatskoj 22. veljače, ali i kod kuće od otpisane Nizozemske u zadnjem kolu tri dana kasnije. Sami procijenite koliko je to realno.

Katastrofalna prva i zadnja četvrtina

Litva je otvorila utakmicu serijom 6-0, no Hrvatska je uzvratila sa šest koševa u nizu izjednačivši na 6-6. Uslijedila je nova serija domaćina koji su pobjegli na 13-6, a zatim su kod rezultata 13-9 napravili 10-0 za velikih 23-9. Na koncu prve četvrtine Litva je imala čak 15 koševa razlike (26-11).

Domaćin se u drugoj dionici malo opustio, što su naši košarkaši iskoristili smanjivši zaostatak na četiri koša minusa (43-39), a na otvaranju treće četvrtine Hrvatska je izjednačila na 43-43. Nažalost, uslijedilo je katastrofalan nastavak i Litva je do kraja dionice pobjegla na +18 (67-49). Posljednja četvrtina bila je tek odrađivanje posla, domaćin je na koncu slavio s velikih 79-62.

Domaćine su do devete pobjede u deset kola predvodili Renaldas Seibutis s 15 koševa i pet skokova, Martynas Echodas s 12 koševa i 10 skokova te Rokas Giedraitis s 10 koševa. U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Miro Bilan s 12 koševa i tri skoka, Tomislav Zubčić s 11 koševa i pet skokova te Jakov Pustapić s 10 koševa i šest skokova.

Litva vodi na ljestvici s devet pobjeda i jednim porazom. Italija je druga s omjerom 7-2, Poljska, naš najveći konkurent za plasman u Kinu, ima omjer 5-4. Mađarska je na 5-5, Hrvatska je trenutačno na 4-6, a Nizozemska je posljednja s 3-7. Plasman na SP će izboriti tri momčadi.

 


Rezultati by SofaScore

Pročitajte više