Hrvatska osvojila Istanbul: Olić, Mandžukić i Ćorluka osramotili Hiddinkovu Tursku

SENZACIONALNU pobjedu ostvarila je Hrvatska reprezentacija u Istanbulu. Olić, Mandžukić i Ćorluka zabili su za uvjerljivu 3:0 pobjedu protiv Turske pred uzvrat u Zagrebu u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012.

> Tijek susreta

Tribine Turk Telekom Arene nisu se još niti napunile, a igrači još niti zagrijali kada je Ivica Olić doveo Hrvatsku u vodstvo i najavio preporod Bilićeve momčadi koja ovakvu večer nije imala još od pobjede nad Engleskom na Wembleyju.

Olić radio nered u turskoj obrani

U 2. minuti utakmice Modrić je srušen na lijevoj strani, a nakon brzo izvedenog slobodnog udarca, Ćorluka se s loptom probio do lijeve strane kaznenog prostora domaćih. Poslao je loptu pred gol, Volkan Demirel nespretno ju je skrenuo do Olića koji je iz blizine pogodio praznu mrežu za 1:0.

Nakon primljenog gola Turci su se brzo sabrali i preuzeli inicijativu, tijekom cijele su utakmice dominirali, loptu držali u posjedu nevjerojatnih 63 posto vremena, ali i uputili samo jedan jedini udarac u okvir gola. Nisu imali igru, dodavanja su bila neprecizna i spora, a svaki napad zaustavila je hrvatska obrana pred šesnaestercem.

Na drugoj strani Olić i Mandžukić, uz Modrićevu potporu, radili su kaos u turskoj obrani. Ola je u 30. minuti uletio u protivnički šesnaesterac, pokušao "bicikom" izigrati obranu, ali uspio je uputiti samo slab udarac u ruke Demirelu. Dvije minute kasnije Hrvatska je povisila vodstvo! Modrić je dodao Srni na desnu stranu, on je proslijedio Oliću koji s lijeve strane vraća u sredinu odakle je Modrić loše opalio, no lopta se vratila na desno krilo odakle je nabacio Srna, a Mandžukić sa lijeve stativi glavom pospremio loptu u mrežu.

"Hiddink, odlazi"

Turci su i dalje kontrolirali igru, ali bez ideje kako uopće stvoriti izglednu priliku za gol. Na kraju prvog dijela Rakitić je poveo još jedan napad, navukao je na sebe dvojicu turskih igrača i pred šesnaestercem poslao loptu lijevo gdje se Olić našao usamljen pred Volkanom, ali je sporo reagirao i turski mu je vratar blokirao udarac.

U nastavku je Hiddink uveo ofenzivnijeg Gokhana Tore umjesto njegovog imenjaka Gonula, ali već u 51. minuti Hrvatska je zabila i treći gol! Srna je srušen s desne strane kaznenog prostora, sam je izveo slobodni udarac, a Ćorluka je na prvoj stativi bio najviši u skoku i efektno glavom zakucao za 3:0.

Domaći su navijači počeli skandirati "Hiddink, odlazi", a veći dio ih je napustio tribine puno prije kraja. Uzalud je Demirel mahao i tražio navijače da podrže reprezentaciju koja je kod zaostatka od tri gola otezala s pokretanjem napada što je izazvalo nove slave zvižduka.

Do kraja nije bilo više lijepe igre niti kvalitetnih poteza, prekršaji, izmjene i žuti kartoni bile su jedine stavke u zapisniku.

Zbog žutih kartona uzvratnu utakmicu u Zagrebu neće vidjeti Ćorluka i Dujmović, a kod Turaka Emre, Arda Turan i Sabri.

Sastavi:

Turska: Volkan - Gonul, Kacar, Korkmaz, Balta - Sabri, Emre, Inan - Arda, Hamit Altintop, Yilmaz

Hrvatska: Pletikosa - Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka - Rakitić, Dujmović, Modrić, Srna - Olić, Mandžukić

Pročitajte više