Video: Dinamo potvrdio prolaz, ali ne i europsku kvalitetu

DINAMO je potvrdio prolaz u 3. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka remijem kod Neftchija 0:0. Modri nisu ponovili debakl kao protiv Heartsa ili Kopera, ali nisu ni pokazali neki vidljivi napredak odnosno jasno pokazali zašto baš ovu sezonu smatraju prekretnicom za značajniji europski uspjeh.

> Tijek utakmice

Kruno Jurčić nije štedio igrače, izveo je najjači sastav, a da je s druge strane stajao ozbiljniji ili kompletniji protivnik od Neftchija, "modri" bi se u Zagreb još jednom vratili spuštenih glava. Azerbajdžanci su se oslanjali na pomoć publike i veliku želju u prolazak, ali desetak tisuća navijača nije postiglo očekivani učinak. Svoje su prilike za bilo kakvo iznenađenje "naftaši" propustili u prvom poluvremenu.

Kelava i Stamenković zaslužni za "status quo" na poluvremenu

Već nakon pet minuta igre domaćin je ostao oslabljen izlaskom ozlijeđenog Rodriguinha, no tijekom cijelog prvog poluvremena ravnopravno su se nosili s gostima iz Zagreba i već u 10. minuti zaprijetili iz slobodnog udarca nakon Tonelovog igranja rukom. Abdullayev je s 30-ak metara snažno i nisko pucao kroz živi zid, ali Ivan Kelava odlično je reagirao obranivši jedinu pravu priliku domaćih u prvom dijelu. Dinamo je prijetio po lijevoj strani preko Ibaneza dok je Badelj bio najbolji "modri" igrač, a u 21. minuti je imao najbolju priliku primivši loptu na desetak metara no iz okreta puca pored gola.

Beqiraj i Krstanović našli su se nekoliko puta u dobrim prilikama, ali obrana Neftchija uspijevala ih je zaustaviti uz veliku pomoć odlično raspoloženog vratara Saše Stamenkovića koji se svojom predstavom iskupio za tri primljena gola na Maksimiru. Upravo su golmani odigrali najvažniju ulogu u prvih 45 minuta tijekom kojih je Dinamo skupio dvostruko više prekršaja od protivnika i čak dva žuta kartona, što pokazuje koliko je problema prvak Azerbajdžana zadao hrvatskom prvaku.

Sammir se probudio u drugom dijelu, Vida i Tonel "zapaprili" Kelavi

Nakon odmora činilo se kako će Dinamo ipak uzeti pobjedu kada su Krstanović i Beqiraj opasno zaprijetili, ali je njihove udarce pohvatao srpski vratar Neftchija. U 57. minuti ukazao se Sammir, koji je do tada bezuspješno pokušavao driblinzima naći poziciju za udarac, ali je nekoliko puta gubio loptu. U nastavku je stvorio veliku priliku ali njegov je udarac završio na lijevoj stativi. Sammir je još jednom zaprijetio u 69. minuti, ali bombu iz slobodnjaka s 25 metara opet brani Stamenković.

Problem je Jurčiću predstavljala kombinacija u obrani jer su Vida i Tonel dovodili Kelavu u opasnost svojim poigravanjima, ali, srećom po Dinamo, Neftchijevi igrači nisu imali potrebnu kvalitetu da iskoriste svoje prilike. Nasimov je u 78. minuti nakon jedne takve pogreške gostujuće obrane izbio pred Kelavu, ali je Dinamov vratar na vrijeme istrčao po loptu. Do kraja su utakmice domaći bili bliže golu, a Dinamu nije pomogao ni ulazak Ante Rukavine, Kovačića i Calella.

Dinamo u 3. kolu igra protiv HJK Helsinkija koji je izbacio Bangor s ukupnih 13:0.

Sastavi:

NEFTCHI: Saša Stamenković, Rail Malikov, Dennis Silva, Ruslan Amirdzanov, Abdullayev, Ruslan Abishov, Slavčo Georgievski, Flavinho, Emile Mpenza, Bakhodir Nasimov

DINAMO: Ivan Kelava, Luis Ibáñez, Domagoj Vida, Tonel, Šime Vrsaljko, Milan Badelj, Jerko Leko, Sammir, Mehmet Alispahić, Fatos Beqiraj, Ivan Krstanović

Pročitajte više