Kraj snova o Euru: BiH se raspala, Portugalci im utrpali šest komada!

PORTUGAL je u uzvratnoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo pobijedio BiH 6:2 i s tim se rezultatom plasirao na Euro, nakon što je prva utakmica repesaža prije u petak u Zenici završila bez golova.

San Bosne i Hercegovine neće se ostvariti još neko vrijeme - Cristiano Ronaldo i društvo i ovog su se puta, baš kao i prije dvije godine, pokazali kobnima za Zmajeve, koji su junački pali kod objektivno kvalitetnijeg suparnika.

Znajući da ih bilo kakav remi s golovima izbacuje s Eura, Portugalci su kao ose navalili prema golu Asmira Begovića, a već do polovice prvog dijela to im se obilato isplatilo. Vratar Stoke Cityja nespretnom je intervencijom darivao Portugalce već u petoj minuti, BiH se tada spasila, ali tri minute kasnije Ronaldov slobodnjak iz velike daljine završio je gotovo po sredini gola.

Ronaldo je Begovića iskušao i u 21. minuti, ali je čuvar mreže BiH boksanjem odbio loptu. Begović je tu izašao kao pobjednik, ali četiri minute kasnije fantastičan udarac Nanija bio je neobranjiv. U ranoj fazi utakmice Portugalci su stigli do 2:0, a tada je počela igrati i BiH.

Blizu smanjenju pogotka bili su u 34. minuti, kada je Edin Džeko s pet metara tukao glavom, ali lopta se od poda odbila u prečku i natrag u polje. Sreća je u tim trenucima napustila BiH, ali im je zato blagonaklon bio Wolfgang Stark i njegovi pomoćnici. Dvije minute poslije Džekine prečke Helder Postiga je ušao u kazneni prostor, na lopti je bio brži od stopera BiH, ali umjesto jedanaesterca Stark je dosudio simuliranje, uskrativši Portugalcima priliku da sve riješe već u prvih 45 minuta.

BiH je priliku objeručke zgrabila i pred kraj prvog dijela smanjila. Iz opravdano dosuđenog penala. Fabio Coentrao je u skoku se poslužio rukom, Starkov pomoćnik izazvao je salve zvižduka na Luzu, ali Misimović je bio hladnokrvni egzekutor.

Suci vukli BiH dok nije uslijedio raspad sistema

Živnula je tada BiH, baš kao i dvije tisuće njihovih navijača na stadionu, ali već prve minute nastavka pokazale su da utakmica kreće u, za njih, krivom smjeru.

Ronaldo je u kontri pobjegao obrani BiH, zaobišao Begovića i ljevicom vratio na dva razlike (52'), a samo minutu kasnije isključen je zbog drugog žutog kartona Senad Lulić. Za novo smanjenje rezultata pogodio je iz zaleđa koje nije svirano kapetan BiH Emir Spahić i opet je BiH bila samo jedan gol od Eura, ali s tri gola u 10 minuta Portugal ih je sasvim dotukao.

Prvo je u 71. minuti Postiga udarcem s ruba kaznenog prostora naplatio nedosuđeni penal iz prvog dijela, da bi Miguel Veloso briljantno izvedenim slobodnim udarcem razriješio sve dvojbe oko putnika za Poljsku i Ukrajinu. Totalni raspad sistema u igri Bosne i Hercegovine iskoristio je naposljetku Postiga, koji je svoj drugi gol zabio glavom u 81. minuti...

Početni sastavi:

Portugal: Rui Patricio - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao - Moutinho, Meireles, Veloso - Nani, Postiga, Ronaldo

BiH: Begović - Zahirović, Jahić, Spahić, Papac - Rahimić, Misimović, Medunjanin, Pjanić, Lulić - Džeko

Pročitajte više