Čop i Vitaić upisali su se u povijest: Split u Domžalama ostvario prvu pobjedu u Europi

SPLIT je s 2:1 pobijedio Domžale u prvoj utakmici 2. kola kvalifikacija za Europa ligu. Golove su zabili Duje Čop i Ante Vitaić.

> Varaždinci nadigrali Moldavce i izvukli odličan rezultat za uzvrat

Prava je sramota i šteta što hrvatska publika nije imala priliku pratiti Splićane u povijesnoj prvoj europskoj utakmici preko tv-ekrana jer hrvatske televizije nisu osigurale prijenos iz Domžala, dok su Slovenci prednost dali prijenosu atraktivnije Olimpije koja igra protiv Bohemiansa.

Nakon pobjede Dinama protiv Neftchija u srijedu i remija Varaždina u Moldaviji, Split je treći hrvatski klub koji je ovog tjedna ostvario pozitivan europski rezultat. Pobjeda Splita još je veća jer su "crveni" u Domžalama odigrali svoju prvu europsku utakmicu u povijesti.

Čop zabio prvi Splitov euro-gol

Trener Ivan Katalinić nije kalkulirao, izveo je protiv Slovenaca najjači sastav i ofenzivnom taktikom krenuo po sve ili ništa pred stotinjak splitskih navijača koji su došli podržati svoj klub.

Duje Čop imao je čast upisati se kao strijelac prvog Splitovog gola u Europi. U 42. minuti je pobjegao obrani domaćih po lijevoj strani, pucao u vratara Vidmara koji odbija loptu, ali iz drugog pokušaja donedavni napadač Hajduka lobom zabija za 1:0. Deset minuta ranije Čop je najavio pogodak kada je s 30-ak metara poslao loptu pod gredu, ali je Vidmar vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner.

Splićani su od početka utakmice prijetili preko Ercega i Ante Vitaića, ali njihovi pokušaji otišli su pored gola. Domaćini nisu bili bez prilika, najopasniji su bili Juninho, koji je odličnim ubacivanjima bio konstantna prijetnja golu Andrije Vukovića, i Pekić čiji su pokušaji bili neprecizni. Najbolju priliku Domžale su imale u 22. minuti, a Split hrvatskog je predstavika spaso Budiša koji je čak dva puta u nekoliko sekundi očistio loptu s gol linije, a Elsner je nakon drugog odbijanca s desetak metara pucao preko gola.

Vitaićeva bomba s 30 metara ispravila penal kojeg je skrivio Križanac

U nastavak su domaći ušli s izmjenom koja se pokazala kao pun pogodak. Slobodan Vuk ušao je umjesto Azirija i nakon samo dvije minute u igri izborio jedanaesterac za svoju momčad kada ga je u 47. minuti povukao Ivica Križanac. S bijele točke zabio je Pekić za 1:1.


Slovenci su stvorili pritisak na početku drugog dijela, Juninho je pucao iz slobodnog udarca, lopta se od živog zida odbila do Elsnera koji je lijepo asistirao Vuku za udarac glavom, a kapetan Splita uspio je dobro reagirati i izbaciti u korner. U 60. minuti Čop je s pet metara zapucao priliku za novo vodstvo nakon lijep asistencije Golubovića, a Katalinić ga je nakon toga povukao iz igre i uveo Rebića.

Unatoč brojnim prilikama, sve je mirisalo na remi, ali onda se ukazao Ante Vitaić koji je iz slobodnog udarca s gotovo 30 metara pogodio za 2:1 vodstvo Splita. Prekršaj je skrivio hrvatski branič Ivan Knezović. Juninho je dva puta zaprijetio na kraju utakmice, najprije udarcem s 25 metara, a onda je ubacio na rub kaznenog prostora, vratar Splita je izbio loptu do Gerića koji s desne strane puca neprecizno prema praznom golu.



Sastavi:

Domžale: Vidmar - Elsner, Knezović, Zec, Apatić - Teinović, Drevenšek, Horvat, Pekić - Aziri, Juninho

Split: Vuković - Budiša, Vidić, Križanac, Marčić - Baraban, Vitaić A., Šimić, Erceg, - Čop, Golubović

Pročitajte više