Aco Petrović: Hrvatska košarka pati već 22 godine, dosta je!

Screenshot: FIBA/Youtube

HRVATSKI košarkaši pobjedom protiv Italije u drami u Torinu izborili su plasman na Olimpijske igre. Nakon utakmice izbornik Hrvatske Aco Petrović izašao je pred novinare vrlo zadovoljan.

> KOŠARKAŠI IDU U RIO Junačka pobjeda nakon drame u produžetku

"Sretan sam, ne samo zbog plasmana u Rio, nego i zbog košarke u Hrvatskoj. Taj sport u posljednje 22 godine pati. Nakon 1995. nismo bili u tri najbolje ekipe u Europi. Prije par mjeseci smo vidjeli da ćemo biti u kvalifikacijama, a kada su tri čovjeka odbila klupu Hrvatske, rekli su mi, pokušaj nešto napraviti. Tada je počela priča. Nisu vjerovali u nas, ali igrali smo dvaput s Kanadom i pobijedili ih, počeli teškom utakmicom s Italijom koja nam je pokazala da se možemo natjecati", rekao je Petrović.

"Zadovoljan sam što se vjera u košarku može vratiti nakon tri tjedna priprema. Ovaj je sport već odavno na marginama, a mi smo odigrali pošteno i hrabro, jedan za drugoga, pronalazili smo prva rješenja u svakom trenutku i mislim da je ovo jedno od većih sportskih iznenađenja. Plasirati se na Olimpijske igre na ovakav način je poprilično neočekivano", dodao je izbornik.

"Ova Hrvatska će igrati drugačije. Nedostaje nam puno igrača, ali ova momčad će igrati sjajnu obranu".

"Za igrače poput Simona je ovo možda i posljednja prilika. Sretan sam i zbog Darija Šarića, i zbog ostalih igrača. Zbog njih i zbog košarke".

Na kraju je Aco Petrović otvorio dušu i okrznuo izbornike Grčke i Italije.

"Sport daje mnogo interesantnih priča, a jedna od njih je ona o dva trenera. Jedan koji volontira i radi za nula kuna, a drugi je Ettore Messina koji je u milijunima dolara i ovaj prvi ga taktički nadigra u svakom trenutku na terenu. Isto je tako bilo i s grčkim izbornikom Fotisom Katsikarisom. Stručnom stožeru i sebi moram čestitati je smo odradili kvalitetna posao".

"Messina sutra ide u San Antonio po svoj bogati ugovor. Ja sam došao ovdje ne zbog novca, osjećao sam da moram nešto vratiti hrvatskoj košarci. Osobno, vrlo sam zadovoljan. Jučer i danas smo ubili Grčku i Italiju. To nitko ne može sakriti i na to sam ponosan".

Ide li ova skupina igrača u Rio?

"Trebam promijeniti 2 ili 3 igrača, ali u velikoj sam dilemi. Možda neću nikoga mijenjati. Kada nitko nije vjerovao u njih, ostali su zajedno ovih mjesec dana. Moram napraviti rotaciju, ali ne mogu okrenuti leđa ovim igračima".

Planinić:To je bila timska pobjeda, a ne samo moja

Darko Planinić je rekao: "Utakmica je bila teška jer je Italija dobra momčad, posebno kod kuće. Vjerovali smo u kvalitetu u napadu i obrani. Na kraju smo to pokazali. Sretan sam zbog pobjede".

"Pokušao dati sve od sebe, danas sam igrao čvrsto u obrani. To je bila timska pobjeda, a ne samo moja".
 

Messina: Hrvatskoj želim sreću u Riju

Prije njega, novinarima se obratio talijanski izbornik Ettore Messina, koji je rekao: "Veliko razočaranje, nije bila laka utakmica. Nismo dobro počeli. Imali smo dvije prilike u drugom poluvremenu kada smo vodili, ali oba puta smo gubili posjed lopte. Čestitam Hrvatskoj na sjajnoj utakmici. Želimo im sreću i da uživaju na Olimpijskim igrama".

Uskoro opširnije...

Pročitajte više