VIDEO Čilić progovorio o raskidu s Bjorkmanom

Foto: Index

MARIN ČILIĆ sazvao je press konferenciju na kojoj se osvrnuo na završenu sezonu, najavio sljedeću i progovorio o raskidu suradnje sa svojim dosadašnjim trenetom Bjorkmanom.

"Moj cilj bio je završiti godinu na Mastersu u Londonu i da pokušam ući u Top 5 na svijetu. Uspio sam ostvariti oba cilja, ali zbog par poraza sam na kraju ispustio to peto mjesto. Ovo mi je bila prva sezona koju sam krenuo i završio kao Top 10 igrač, što je za mene velik uspjeh", rekao je Čilić na početku presice.

"Došlo je do razilaženja u našoj suradnji. Bio sam jako zadovoljan, napravili smo dosta dobrih stvari, ali gledam prema naprijed, moram napredovati. Razlozi za razlaz su obaveze, nije mi se mogao prikloniti u 2018. godini tako da se nismo pronašli na istoj valnoj duljini. To je glavni razlog zbog kojeg sam odlučio da prekinemo. Hvala mu na svemu što je napravio za mene, sjajan je čovjek. Prilagodio se ekipi fenomenalno, ali ono što tražim od sebe i mog tima je da bude stalno uz mene i da mi pomaže u mom napretku", rekao je Čilić.

"Neka nova imena? Nisam razmišljao niti sam donio odluku oko novog trenera. Zasad ću se zadržati samo na Ivanu (Cinkušu), koji je uz mene oko tri godine. Ne žurim, ali vjerujem da ću uskoro napraviti taj potez", dodao je.

Marin je otkrio kakve će kvalitete tražiti kod kandidata za Bjorkmanova nasljednika.

"Ivan je jako dobra karika u ekipi, s njim sam jako zadovoljan, i s radom i s kontinuitetom koliko mi se može posvetiti. To je sjajna stvar, pogotovo što je iz Hrvatske i možemo se lakše sporazumijeti, komunicirati. S druge strane, vjerujem da ću trebati još jednog trenera. Koliko god Ivan bio dobar, trebat ću još jednog. Sezona je duga i kod trenera trebam imati svježinu. Drugi trener koji je u ekipi može gledati iz druge perspektive i donijeti ključne savjete u nekim dijelovima sezone. To je ono što tražim. Nemam prevelike mogućnosti napretka u svim dijelovima igre, dosegnuo sam dosta veliki nivo, i sad te male nijanse prave veliku razliku. Sigurno bih tražio veliko ime, veliki kalibar trenera, nekog tko mi može pomoći iskustvom igranja na Touru, nekoga tko mi može pomoći da podignem tu razinu još za par posto."

Moglo ih je biti još više u 2017. godini, ali mu se u završnici dogodio niz poraza za koji ima pojašnjenje.

"Bilo je krivo vrijeme za pad forme. Nakon azijske turnire tijelo se zamorilo, menatalno sam pao za par nijansi. Igra mi zakazala, pogotovo od Basela. Nisam se uspio iskobeljati, da podignem razinu igre. Mislim da sam igrao bolje na Mastersu u Londonu, ali mi je falilo te svježine, barem da dobijem Zvereva i Socka."

U sljedećoj sezoni očekuje još veće stvari.

"Osjetio sam da sam na visokom nivou, nadam se da ću u narednoj sezoni otići stepenicu više, doći do Top 3. Iz godine u godinu pomičem tu granicu, vjerujem da će konkurencija biti puno teža, vraćaju se Murray, Đoković i Wawrinka, bit će zanimljivo, puno teže, ali to mi je motiv više".

Od Top 10 igrača je češće gubio nego ih pobjeđivao (2-7), ali znao je gubiti i od tenisača koji nisu na njegovoj kvalitetnoj razini (40-12 protiv igrača izvan Top 20). Koji su porazi bili bolniji?

"Mislim da sam relativno dobro igrao protiv najboljih. Meč protiv Nadala u Šangaju je bio odličan, pokazatelj da sam igrao odlično. On je nakon tog meča bio potrošen, nije bio isti protiv Federera u finalu. Igrao jesam protiv Rogera u dva navrata, finale u Wimbledonu, i zadnji meč na Mastersu koji nije ni o čemu odlučivao. Sigurno bi bilo ljepše da sam dobio te mečeve, ali ne žalim. Sigurno je veći žal za porazima od igrača koje mogu dobiti. Često sam djelovao i kao kvalitetniji igrač, a onda na kraju dođem u situaciju da izgubim dobiven meč. To je nešto što želim promijeniti. Takvih je mečeva bilo četiri - pet, ali mogli su napraviti veliku razliku i donijeti mi puno veće rezultate."

Osvrnuo se i na reprezentaciju. 

"Za Davis Cup ću biti slobodan za cijelu sezonu. Razgovarao sam s izbornikom. Ždrijeb nam ide na ruku, prvo kolo neće biti jednostavno kao što izgleda na papiru, Kanađani su dobro pokriveni na svim poljima. Vjerujem da se možemo smatrati favoritima u tom susretu".

"MIslim da će Borna (Ćorić) biti u ekipi, ali ne bih htio to potvrđivati. Pričali jesmo, mislim da je i Borna za igrati. Ova sezona nam je odlična prilika za napraviti dobar rezultat. Nadam se da će i Ivan (Dodig) također biti spreman nastupati u parovima. Tu su i Mektić i Škugor koji su imali odličnu sezonu u parovima, tako da možemo očekivati dobre rezultate. Ali, ne bih htio govoriti umjesto ostalih, bolje da oni kažu za sebe", zaključio je Čilić.

Prokomentirao je i očekivanja od Federera, Nadala, Đokovića i ostalih vodećih igrača svijeta u novoj sezoni. "Svi će pratiti povratak ozlijeđenih igrača, pogotovo Đokovića koji je suvereno vladao proteklih sezona. Vjerujem da će me njihov povratak potaknuti da budem još odlučniji u pripremama".



 

Pročitajte više