Pobjeda u utakmici godine! Hrvatska izborila polufinale i vizu za London!

CRNA GORA je razbijena 9:6 i Hrvatska će u polufinalu SP-a igrati protiv boljeg iz susreta Italija - Španjolska! Plasman u polufinale donio je i vizu za OI u Londonu, što je bio glavni cilj Rudićeve reprezentacije u Šangaju.

> Tijek susreta Hrvatska - Crna Gora

Tri prvoplasirane ekipe iz Šangaja idu u London, no s obzirom da je Srbija ušla u polufinale (nakon neočekivanog mučenja s Njemačkom), i četvrta momčad sa SP-a čekira svoju olimpijsku kartu. Srbija se, naime, već plasirala zlatom u Svjetskoj ligi.

Pribojavali smo se pomalo Crne Gore, makar to definitivno nije ista momčad bez Zlokovića, Paskovića, M. Janovića, a posebno bez kapetana Gojkovića koji se oprostio prošle godine. Strahovali smo jer u nokaut fazi velikih natjecanja još nikada nismo pronašli recept u tim, tradicionalno, tvrdim, nervoznim utakmicama. Sve do danas, sve do utakmice istine koja vas diže ili utapa, utakmice koja male dijeli od velikih. I bilo je napeto do treće četvrtine.

Prve dvije dionice  obilježila je izjednačena igra, izmjene u vodstvu i pogoci samo u slučaju brojčane prednosti. Prvo ime utakmice, Maro Joković, doveo je Hrvatsku u vodstvo, ali su Crnogorci preokrenuli pogocima Milana Tičića i Aleksandra Radovića. Prvi je dio igre ipak završio izjednačenim rezultatom nakon gola Paola Obradovića.

Novi pogoci Jokovića i Radovića održali su neizvjesnost, a da Hrvatska na poluvrijeme ode s prednošću 4:3 još se jednom pobrinuo nezaustavljivi Joković, ovaj put iz peterca.

Opustili ruku nakon fantastične treće četvrtine

Uslijedila je tada ta sjajna četvrtina (4:0 za Hrvatsku), a otvorio ju je Petar Muslim. Nije opustio ruku na prvenstvu, ali konačno je proradio i zabio super važan pogodak za dva razlike, koji je Hrvatskoj donio veliku sigurnost. Potop bivših europskih prvaka bio je neminovan, jer kvaliteta i posloženost na strani su Hrvatske koja je odigrala vrlo zrelo i smireno.

Sjajna obrana i Pavić, no Joković je igrač utakmice

Obrana i Josip Pavić na golu su bili briljantni (Pavić je susret zaključio s 11 obrana), a u napadu su nakon Muslima, prednost povećavali, Joković, Sandro Sukno i napokon Ivan Buljubašić za velikih 8:3 uoči zadnje četvrtine. Naši su se vaterpolisti tada malo opustili i dopustili Crnogorcima da smanje rezultat. Prave opasnosti za momčad Ratka Rudića ipak nije bilo. Bio je nepotreban, ipak, incident u posljednjoj minuti kada je Tičić razbio arkadu Andru Bušlji.

Prvi strijelac dvoboja bio Joković i to uz savršeni šut 4:4, dva je pogotka za Hrvatsku zabio Obradović, a po jedan Muslim, Sukno i Buljubašić. Za Crnu Goru je dvostruku strijelac bio Radović, a po jedan su gol dodali Danilović, Tičić, Petrović i Jokić.

Pročitajte više