Ždrijeb Europa lige zasjenio Ligu prvaka - Porto na Manchester City, Ajax na United!

ŽDRIJEB parova šesnaestine finala Europa lige zasjenio je parove Lige prvaka! Dovoljno je reći da ćemo gledati mečeve Porta i Manchester Cityja te Ajaxa i Manchester Uniteda!

Rumunjska legenda Miodrag Belodedici bio je čovjek koji je uz delegate UEFA-e izvlačio kuglice ždrijeba. Inače, Belodedici je prvu nogometaš koji je osvojio europsko natjecanje (UEFA Cup) sa dvije različite momčadi - Steauom Bukurešt i Crvenom Zvezdom.

Belodedici je imao problema s otvaranjem prve kuglice odnosno protivnika porugalskom Portu i to s razlogom. Nakon dobre minute pokušavanja kuglica je otvorena, a na papiriću je pisalo Manchester City. To možda i nije dobar ždrijeb za "građane" ako se zna da su u posljednjih sedam utakmica engleske momčadi gubile u Portugalu i samo jednom remizirale.

United je samo dva puta izgubio od Nizozemaca

Već u idućem izvlačenju i drugi Manchester (United) dobio je svog protivnika - nizozemski Ajax. Treba spomenuti da je menadžer "crvenih vragova" četiri puta vodio momčad u natjecanju europskog kupa (UEFA Cup) i da je sva četiri puta rezultat bio neriješen. Međutim, United je u 10 utakmica protiv nizozemskih momčadi slavio šest puta, a gubio samo u dva navrata. 

Od ostalih parova izdvojimo susrete Stoke Cityja i Valencije, Lazija i Atletico Madrida, te AZ Alkmaara i Anderlechta. Spomenimo samo da španjolska Valencija nije nijednom slavila protiv engleske momčadi u posljednjih osam susreta.

Belodedici je svojoj Steaui donio vrlo težak ždrijeb. Rumunjska momčad ugostit će u prvoj utakmici nizozemski Twente, trenutno trećeplasiranu momčad Eredivisije, dok će prošlogodišnji finalist Braga u prvoj utakmici ugostiti turski Beşiktaş.

Prve utakmice šesnaestine finala igraju se 16. veljače dok su uzvrati na rasporedu sedam dana kasnije.

Odmah nakon izvlačenja šesnaestine finala, izvučeni su i parovi osmine. Najzanimljiviji potencijalni par čine Sporting iz Lisabona i Manchester City, te Manchester United i Athletic Bilbao. Prve utakmice na rasporedu su 8. ožujka dok se uzvrati igraju 15. istog mjeseca.

Finale odigrati u rumunjskom Bukureštu na novosagrađenom stadionu 9. svibnja 2012. godine...

Porto - Manchester City

Ajax - Manchester United

Lokomotiv Moskva - Athletic Bilbao

Salzburg - Metalist Kharkiv

Stoke City - Valencia

Rubin - Olympiacos

AZ - Anderlecht

Lazio - Atletico

Steaua - Twente

Plzen - Schalke

Wisla - Standard

Braga - Besiktas

Udinese - PAOK

Trabzonspor - PSV

Hannover - Club Brugge

Legia - Sporting

pobjednik Salzburg - Metalist Kharkiv / pobjednik Rubin - Olympiacos

Legia - Sporting / Porto - Manchester City

Steaua - Twente / Plzen - Schalke

Wisla - Standard / Hannover - Club Brugge

Stoke City - Valencia / Trabzonspor - PSV 

AZ - Anderlecht / Udinese - PAOK

Lazio - Atletico / Braga - Besiktas

Ajax - Manchester United / Lokomotiv Moskva - Athletic Bilbao

Pročitajte više