Liverpool i Benitez opasno vise, Srna u Glasgowu igra za prolaz

SINOĆNJE utakmice Lige prvaka, iako napete i zanimljive, bile su samo uvertira u večerašnji spektakl. Danas na nogometne travnjake diljem Europe izlazi 16 momčadi, a sve i dalje imaju šanse za plasman u eliminacijski krug natjecanja.

No, većina će očiju nogometnih entuzijasta ipak biti uprte prema Engleskoj, točnije Liverpoolu. Prošlogodišnji finalist Lige prvaka, opasno visi, svaka utakmica za njih je sad "biti ili ne biti", a u sličnoj se situaciji nalazi i trener Redsa Rafael Benitez. Rafa proteklih dana vodi otvoreni rat s američkim gazdama kojima je dosta loših rezultata, a ne žele mu ni dati novac za pojačanja na kojima Španjolac inzistira.

Liverpoolu su protiv predvodnika skupine Porta na Anfieldu potrebna sva tri boda kako bi ostao na životu, a Redsi se nadaju kako će i Marseille izgubiti u gostima kod Besiktasa, te tako ostati na sedam bodova koliko će i engleska momčad imati u slučaju pobjede. Turci će pred svojom publikom sigurno biti napaljeni i željni bodova, koji i njih teoretski ostavljaju u utrci za prolaz.

Rakitić gostuje kod Šišmiša

U nezavidnoj situaciji nalazi se i španjolska Valencia. Iako su Šimšmiši, uz Chelsea, bili smatrani favoritima skupine B, nakon četiri odigrane utakmice nalaze se na posljednjem mjestu s tek tri boda. Večeras im je stoga na Mestalli potrebno slavlje protiv Ivana Rakitića i njegovog Schalkea. Španjolci su posljednje tri domaće utakmice u Ligi prvaka izgubili, a protiv Schalkea slavili su samo jednom u devet međusobnih ogleda. Statistika je svakako na strani Rakitićevog Schalkea, kojem je pobjeda također potrebna kako bi pitanje ostanka u Ligi prvaka bilo u njihovim rukama.

U drugoj utakmici te skupine Rosenborg će ugostiti Chelsea. Norvežani su već u prvom kolu postali hit ovogodišnje Lige prvaka nakon što su na Stamford Bridgeu nenadano ukrali bod, a nakon toga i na svom terenu uvjerljivo slavili protiv Valencije. Chelsea, kojem su bodovi nužni za prolaz, večeras Norvežane neće podcijeniti, te će sigurno maksimalno ozbiljno pristupiti utakmici ne bi li uzeli sva tri boda, te na taj način učinili uslugu sebi i Valenciji.

Klasnićev i Vranješov Werder na rubu propasti

U skupini C Werder Bremen je u nezavidnoj situaciji. Momčad Ivana Klasnića (koji u LP nema pravo nastupa) i Jurice Vranješa (koji će vjerojatno sjediti na klupi) večeras da bi ostao u igri mora Real Madrid pobijediti bez svojih najboljih igrača Diega, C.Alberta, Fringsa i Almeide. S obzirom da Werder nikad nije slavio protiv Reala, u takav je rasplet teško povjerovati.

U drugoj utakmici skupine susreću se na drugom mjestu izjednačeni s pet bodova Lazio i Olympiakos. Obje momčadi još imaju izgledne šanse za prolaz, uz Real koji je gotovo siguran, ali sve će biti jasnije nakon večerašnje utakmice. Lazio je kao domaćin veliki favorit, ali Grci su dosadašnjim utakmicama pokazali da su čvrsta momčad koju se ne može unaprijed otpisati.

Srnin Šahtar traži pobjedu za prolaz u nesavladivom Hampden Parku

Darijo Srna večeras sa Šahtarom gostuje u jednoj od najtežih nogometnih arena Lige prvaka - Celticovom Hampden Parku. Šahtar je na tablici skupine D trenutno na drugom mjestu sa šest bodova, iza Milana koji ima devet. U slučaju pobjede protiv škotskog prvaka, Srna i društvo izborit će pravo nastupa u eliminacijskom dijelu natjecanja.

U najugodnijoj situaciji zasigurno je Milan. Rossonerima je uoči gostovanja kod posljednjeplasirane Benfice u Lisabonu potreban samo bod kako bi osigurali prolaz u idući krug, a opće je poznato koliko su Talijani dobri u igranju na nulu. Usprkos izostancima Emersona, Ambrosinija i ponajboljeg strijelca eurokupova Pippa Inzaghija, Dario Šimić ne mora se nadati nastupu, a trener Ancelotti najavljuje pobjedu u Portugalu iako mu je potreban samo bod. Benficu samo pobjeda može održati na životu, ali takav je rasplet protiv europskih prvaka malo vjerojatan.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više