LIGE PETICE

Liverpool je od titule dijelio jedan aspirin

Foto: Getty Images/ Screenshot: Twitter

NIKAD dosad nije se dogodilo da na vrhu Premiershipa budu dvije ekipe koje su osvojile toliko bodova kao Manchester City (98) i Liverpool (97) ove sezone i koje su u cijeloj sezoni pretrpjele tako malo poraza kao te dvije ekipe - City četiri, Liverpool jedan. 

Liverpool je danas čak uspio biti prvak punu 21 minutu, ali onda je City okrenuo u Brightonu i sve je bilo gotovo. Ipak, realno je zapitati se - koliko su zapravo Redsi bili blizu naslova u zadnjih 29 godina? Odgovor se krije u milimetrima. 

Početkom godine, točnije 3. siječnja, Liverpool je došao na Etihad kao prvoplasirana momčad lige sa sedam bodova prednosti pred Cityjem i bez poraza u Premiershipu. Pobjeda u toj utakmici značila bi bijeg na 10 bodova i vjerojatno zaključak utrke za prvaka. 

Nakon 18 minuta igre na semaforu je bilo 0:0, a Sadio Mane zaprijetio je udarcem koji je prošao pored Edersona, lopta se odbila od stative i bila jako blizu prelaska gol-linije, ali je Stones uspio spriječiti ulazak lopte u gol. I to za samo 11,7 milimetara, što je jednako širini prosječne tablete aspirina. Ili devet nanizanih zrnaca pijeska. Toliko je Liverpool u siječnju bio udaljen od vjerojatnog osvajanja titule. 

City je do titule odletio na krilima gol-tehnologije

Nekoliko mjeseci kasnije, točnije 28. travnja, momčad Pepa Guardiole ponovno je pomazila tehnologija na gol-liniji. City je kao drugoplasirani igrao utakmicu za povratak na vrh i ostanak u utrci protiv Burnleyja, a u prvih sat vremena susreta rezultat je bio 0:0. 

U 63. minuti Aguero je pucao pored vratara, a loptu je izbio branič Burnleyja Matthew Lorton. Međutim, gol-tehnologija pokazala je da je lopta prešla liniju prije nego što ju je Lorton izbio, i to za samo 29,51 milimetar. Ponovno spas za City, ponovno tehnologija rješava situaciju u kojoj bi čovjek vjerojatno pogriješio.

Upravo se u ove dvije dobre odluke gol-tehnologije, u tih šest bodova i ukupno četrdesetak milimetara terena, može ugurati cijela sezona Premiershipa. Prvo su za nešto više od jednog centimetra prelomili sezonu i vratili se u igru, a onda za oko tri centimetra doveli utrku do fotofiniša. 

A kao kruna svega stigao je kasni pogodak Kompanyja za slavlje nad Leicesterom u prošlom kolu, nakon kojeg se današnja utakmica ipak pokazala samo kao formalnost koja mora biti odrađena. 

 

Pročitajte više