Ljubičić čudesno spasio pet meč lopti i izborio četvrtfinale protiv Murrayja

NAKON trosatne drame u osmini finala ATP turnira u Indian Wellsu, hrvatski tenisač Ivan Ljubičić pobijedio je Rusa Igora Andrejeva 4:6, 7:6(5), 7:6(4) i u četvrtfinalu će igrati protiv odličnog Britanca Andyja Murrayja.

Nakon Nishikorija, Ančića (predaja) i Simona, hrvatski tenisač je odigrao još jedan meč na razini onih koji su ga dugo vremena držali na trećem mjestu ATP ljestvice.

Protiv Andrejeva je spasio čak pet meč-lopti kod 6:5 za Rusa u trećem setu. Isto tako, Ljubičić je dobio meč makar nije napravio niti jedan break, ali se iz svih problema sjajno izvukao, a najbolje i najsmirenije je igrao u tie-breaku drugog i trećeg seta. 

Ljubičić je igru tražio set i pol. Spašavao je break prilike Andrejeva, a pogotovo su ključne bile one u drugom setu kada bi meč dobio potpuno drugačiji smjer da hrvatski tenisač nije izdržao pritisak.

Kod 2:2 je Ljubičić spasio jednu, a kod 3:3 dvije break lopte i to ga je vratilo u život. Imao je Andrejev još jednu (kod 5:5), ali i nju je Ljubičić poslao u prošlost, te je u tie-breaku stalno bio korak ispred suparnika.

Poveo je 3:1, pa se Andrejev vratio. No, kod 5:4 je Ljubičić napravio novi mini break i tako osigurao treći set.

U zadnjoj dionici Ljubičić nije suparniku dao niti blizu svog servisa, do zadnjeg svog servis gema. Dotad je osvojio 15 od 15 poena nakon ubačenog prvog servisa, ali kod 6:5 za Andrejeva je izgubio dva takva poena i Rus je pred sobom imao dvije meč lopte (15-40).

Obje je Ljubičić spasio, kao još tri prednosti (meč-lopte) Andrejeva nedugo nakon toga. Uspio je uz mnogo muke spasiti sve i osigurati novi tie-break.

U kulminaciju meča Andrejev je krenuo s 3:1, ali je dvostrukom servis pogreškom vratio još jednom Ljubičića u život. Od 1:3 Ljubičić je za tili čas došao do vodstva 6:3 i dva servisa. Nije poput Andrejeva propuštao meč-lopte, već je drugu realizirao za veliku pobjedu izlaskom na mrežu i sa dva odlična voleja.

I prije meč lopte je sjajnim volejem došao do prednosti u tie-breaku trećeg seta od 5:3. U meču je Andrejev imao čak 15 šansi za oduzimanje servisa hrvatskom tenisaču, ali je iskoristio samo onu kod 1:1 u prvom setu. Ljubičić je imao četiri, po dvije u drugom i trećem setu.

Murray glatko slavio u posljednjem susretu

U četvrtfinalu će Ivan Ljubičić igrati protiv četvrtog igrača na svijetu, Britanca Andyja Murrayja.  Dvojac se do sada susreo čak četiri puta, a obojica igrača imaju po dvije pobjede. U posljednjem meču koji se odigrao početkom ove godine u Rotterdamu, glatko je slavio četvrti igrač svijeta sa 6:3, 6:2.

Federer teško protiv Gonzaleza

U karijeri su Roger Federer i Fernando Gonazalez, prije osmine finala u Indian Wellsu, odigrali čak 12 mečeva, a u njih 11 je bolji bio švicarski tenisač.

Nakon Indian Wellsa pobjeda Gonzaleza na Masters Cupu u Šangaju 2007. godine i dalje ostaje jedina njegova protiv trenutačno drugog tenisača na svijetu.

U Indian Wellsu je Federer pobijedio 6:3, 5:7, 6:2, a Čileanac je samo na trenutak imao mogućnost i drugi put u karijeri slomiti Švicarca. Krajem drugog seta je zahvaljujući greškama Švicarca došao do breaka i mogućnosti igranja trećeg seta u kojem je potpuno ostao bez mirne ruke i snage.

Andy Murray, pak, nikada u karijeri nije pobijedio Tommyja Robreda. Igrali su dva puta i oba puta je bolji bio Španjolac. Mali uzvrat Britanac je napravio u Indian Wellsu gdje čak nije morao niti igrati do kraja. Nakon 6:2, 3:0 španjolski tenisač, koji je pobijedio Marina Čilića kolo ranije, je predao meč. 

Verdasco je lako pobijedio Nijemca Kohlschreibera potpuno ga razbivši u trećem setu gdje mu nije dao niti minimalnu priliku. Sljedeći suparnik Verdasca na turniru je - Roger Federer

ATP Indian Wells, osmina finala:

Ljubičić - Andrejev (22) 4:6, 7:6(5), 7:6(4)

Đoković (3) - Wawrinka (16) 7:6(7), 7:6 (6) 

Verdasco (10) - Kohlschreiber 6:4, 3:6, 6:1 

Federer (2) - Gonzalez (17) 6:3, 5:7, 6:2

Murray (4) - Robredo (15) 6-2, 3-0 predaja Robreda

WTA Indian Wells, četvrtfinale:

Zvonarjeva (4) - Wozniacki (9) 6:4, 6:2

M.P./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više