Ljubičić izgubio u četvrtfinalu Australian Opena

IVAN LJUBIČIĆ poražen je nakon nešto više od tri sata igre u četvrtfinalnom meču u pet setova od Cipranina Marcosa Baghdatisa, koji ga je i prošle godine zaustavio na prvom Grand Slam turniru sezone.

Cipranin, koji je izbacio drugog nositelja Andyja Roddicka bio je bolji od našeg tenisača, koji je na turnir došao kao sedmi nositelj.

Mladom tenisaču ovo je tek drugi nastup na Australianu, a iako je Ljubičić solidno servirao, te imao 14 as servisa, s 57 neprisiljenih grešaka nije se mogao plasirati u polufinale.

Ukupno je osvojio 146 poena, a naš tenisač 139.

Ljubičić i Baghdatis prije ovog meča samo su jednom igrali međusobno i to na Australian Openu 2005. godine. I tada je pobjednik bio Cipranin s 3:1 u setovima (7:6, 6:4, 6:7, 6:2).  

Peti set (Baghdatis):

Kod 3:5 i rezultata 15:15 Marcos je prisilio Ivana na pogrešku i došao do 30:15. Pri 40:15 Bahdatis je imao dvije meč lopte. Ivan je napravio novu bekend pogrešku i Marcosu Baghdatisu prepustio prolazak u polufinale.

Ljubičić je svoj servis otvorio as servisom te efektnim forhendom za 30:0. S novam dva as poena, ukupno 14. Ljubičić je lako osvojio treći gem petog seta.

Pri rezultatu 2:4 Ljubičić je došao do 30:40, no Cipranin mu nije dopustio da mu oduzme servis.

Ivan je kod 1:4 dobro servirao, no zbog pogreški mu je Marcos uspio doći na 30:30. Cipranin je osvojio novi poen i došao do prednosti. Ljubičić je povratio prednost i bekendom osvojio svoj servis za 2:4.

Cipranin je vrlo lako osvojio svoj servis za 4:1, a Ljubo je napravio sve četiri neprisiljene pogreške te osvojio tek jedan poen.

(break Baghdatis) Ljubičić je kod 2:1 izgubio servis načinivši dvije neprisiljene pogreške.

Baghdatis osvaja svoj servis gem bez većih poteškoća, Ljubo je, pak, imao problema sa servisom (iako, u prošlom setu samo postotak drugog  servisa bio je 71 posto), no obojica su držala svoje servise.

No, Ljubo je u trećoj igri, zahvaljući sreći i jednom vrlo lukavom potezu došao do duple break lopte. No, Baghdatis je ponovo pokazao da može vratiti gotovo sve.

Četvrti set (Ljubičić):

Četvrti set Ljubo je otvorio s tri as servisa, nema sumnje da ćemo pratiti pravi maraton u Rod Laver Areni. Baghdatis je bio nešto nesiguran pri svo prvom servisu u četvrtom setu. No, nije popuštao. Obojica su čvrsto držala svoj servis.

No, Ljubičić se nije predavao. Breaknuo je Baghdatisa za 3:1 i dobio šansu za novi set. S lakoćom je na svom servis gemu povisio na 4:1 i vratio se u borbu za meč.

Ljubo je nakon dva nula u setovima došao do prilike da vrati meč na početak. Tražio je dupli break, no Baghdatis se u ni jednom trenutku nije do kraja opustio. Cipranin je osvojio gem na svoj servis, no uspio je konačno doći do poena na Ivanov. I to ne samo do poena, već i do izjednačenja na Ivanovom servisu. No, Ljubin drugi servis proradio je za 5:2. Na korak do drugog osvojenog seta.

Baghdatis je ipak lako obranio svoj servis, što je značilo da je red na Ljubu. I servis za 2:2 u setovima. Nevjerojatan je način na koji je Ljubo došao do petog seta. Baghdatis je izgledao vrlo iznenađen, no vidjelo se da nema namjeru popustiti u maratonu.

Treći set (Ljubičić):

Ljubo je treći set otvorio serijom i pogreškama. Dvije za redom već u prvoj igri, pri 40:30 pucao u prazno i isto ponovio za Baghdatisovu prednost i break loptu. Ljubičić je nakon sat i pol vremena igre bio u vrlo teškoj poziciji. Uspio je vratiti dva poena, i teškom mukom obraniti servis gem. Morao je raditi čuda da Cipraninu oduzme poen.

U drugoj igri Ljubo je proradio i odigrao par prepoznatljivih poena. No, prilika za break ostala je neiskorištena, nakon što je Ljubo opalio mrežu za izjednačenje, a Baghdatis prejakim drugim servisom priveo stvar kraju u svoju korist.

Ljubo je na svom servisu bio vrlo agresivan, činilo se da nakon ovako osvojenog gema može vratiti u meč. Baghdagtis, s druge strane nije mogao odgovoriti Ljubi na neke njegove napade. Pri Baghdatisovom servisu za 2:2 Ljubo je vrlo atraktivno došao do 30-15 nakon pripetavanja na mreži, no i dalje je griješio u ključnim momentima. Cipranin je došao do gema, no Ljubo igrao najbolji tenis u meču.

Nakon što je osvojio servis za 3:2 Ljubo je igrao najvažniji poen u meču. Barem je tako trebalo biti. Trebao je breaknuti Cipranina i konačno je krenuo po ta poen, napadački i agresivno. Došao je do 30:40 , no ono što je Baghdatis uspio vratiti (između ostalog i smash), bilo je ravno senzaciji.

Ljubo se nije mogao osloniti na svoj servis, te je Baghdatis došao na neugodnih 0:30. Da kojim slučajem nije pogodio mrežu, Cipranin bi imao meč u rukama. No, Ljubo se uspio iskoprcati i osvojiti gem vrijedan meča. Iako, nije dobro izgledalo. Baaghdatis je bio vrlo motiviran, prisiljavao je Ljubu na pogreške.

Nakon duge borbe Ljubo je došao do break lopte i Baghdatisovog drugog servisa. Opalio je mrežu, pa dva puta vraćao prednost, i na kraju propustio veliku šansu. Pri 4:4 atmosfera u Rod Laver Areni postala je užarena.

Vrlo lako Ljubičić je osvojio svoj servis, ali i nakon dvije Baghdatisove greške došao do dvije set lopte! Nevjerojatno, Ljubo je okrenuo meč i servirat će prvi u četvrtom setu. Osvojio je set nakon nekoliko sjajnih poena, Baghdatis je više griješio, situacija s potpuno promijenila.

Drugi set (Baghdatis):

Na početku drugog seta Ljubičić i dalje griješi, nikako ne može pronaći svoju igru, pa Baghdatis dolazi do jedne break lopte. Ljubičić je premalo agresivan. Prvi as u meču postigao je Ljubo pri 40:40 u prvom gemu. Nakon velikih problema Ljubo osvaja prvu igru. Baghdatis bez izgubljenog poena dolazi do 1:1. Baghdatis ponovno dolazi do 2 break lopte, Ljubo je napravio jednu veliku pogrešku i Baghdatis ga je "breaknuo".

Ljubičić je u idućoj igri pokuašo vratiti svoj servis, stisnuo je Baghdatisa i došao do dvije break lopte. No, Baghdatis je došao do izjednačenja.

Ljubo se nije pronalazio na terenu, griješio je i pri servisu, Baghdatis je došao na 3:1.

Pravi problemi za Ljubičića su stigli u petoj igri drugog seta, kada je Baghdatis nekoliko puta krasno poentirao na Ivanov servis i došao do izjednačenja, kasnije i do breaka. Za velikih 4:1.

Baghdatis je bio sjajan i na servisu, pa je 5:1 bilo pitanje minute. No, Ljubičić je tada serijom od četiri sjajna servisa još brže osvojio gem. Imao je veliku želju da okrene meč u svoju korist.

No, Baghdatis je bio predobar. Sve mu je išlo od ruke, kratio je lopte, izlazio na mrežu, i za 32. minute igre došao je do trećeg seta.

Prvi set (Baghdatis):

Prvi na servisu bio je Ivan Ljubičić i bez većih problema osvojio je prvi gem. Drugi gem pripao je Cipraninu. Ljubičić je u trećem gemu prvo načinio dvostruku pogrešku, a zatim nije imao sreće jer se loptica nezgodno odbila od mreže pa je Baghdatis došao do 40:40, a zatim i do break lopte. Baghdatis je zatim čekao Ljubinu pogrešku, no pritom je sam pogriješio i naš tenisač uspio je ponovo izjednačiti. Nakon nekoliko izjednačenja Ljubičić je uspio osvojiti svoj servis u trećem gemu. Baghdatis u idućoj igri bez izgubljenog poena dolazi do 2:2.

U petoj igri na servis Ivana Ljubičića Baghdatis dolazi do tri break lopte, ali Ljubičić dolazi do izjednačenja. Nakon nekoliko prednosti Baghdatisa i nekoliko Ljubičićevih izjednačenja, naš tenisač uspio je zadržati svoj servis i osvojiti gem.

U iduća dva gema oba tenisača sigurno osvajaju svoj servis. Ljubičić je zatim pri rezultatu 4:4 izgubio servis gem, i Baghdatis je dobio priliku servirati za set. U idućoj igri došao je do tri set lopte, Ljubičić je zatim osvojio jedan poen, no Baghdatis je osvojio prvi set. Ljubičić je tako izgubio prvi set na ovogodišnjem Australian Openu.

A.H., S.H.

Pročitajte više